Menu

Ruusunmarjat — lähiluonnon unohdettu herkku

Isoäitini parfyymi tuoksui ruusuilta. Oivalsin sen vasta uusimman VILLD-jakson kuvauksissa, kun haistelin kurtturuusun terälehtiä, joita keräsimme Ossin kanssa jakson jälkkäriannosta varten. Keräsimme myös ruusunmarjoja, joista jo vuosien ajan olen kaavaillut kokkaavani ”jotakin”. Lapsena ruusunmarjojen siemenet toimittivat kutituspulverin virkaa (testasin niitä muuten Ossiin ohjelmassa, ja kutitti kuulemma todella ärsyttävästi), mutta koskaan emme syöneet marjoja.

Paljon C-vitamiinia sisältävät ruusunmarjat kannattaa ehdottomasti valjastaa ruokakäyttöön, mikäli niitä vaan kasvaa oman käden ulottuvilla jossakin. Ruusunmarjapensaat eivät varsinaisesti ole kovin harvinaisia, joten etköhän löydä pensaan helposti! Ei tietenkään saa kerätä toisten pihoilta, mutta julkisilta paikoilta saa.

ruusunmarja, villiruoka, ruusu, kurtturuusu, ruusunmarjakiisseli, ruusunmarjakeitto, luonto, ruusut,

Ruusunmarja on — kuten moni muukin villiraaka-aine — unohdettu ja ylenkatsottu, vaikka siinä on upea maku ja terveysvaikutuksiakin vaikka kuinka. Yle Akuutti kertoo ruusunmarjasta seuraavaa:

”C-vitamiinipitoiset ruusunmarjat ovat hyvä rohto kuumetauteihin ja väsymykseen. Sadassa grammassa tuoreita ruusunmarjoja on 14 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin mitä ihminen päivässä tarvitsee.

Ruusunmarjaa on perinteisesti käytetty anemian, päänsäryn ja infektiotautien hoitoon. Ruusunmarjassa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sitä on ruusunmarjassa saman verran kuin porkkanassa. Lykopeeni-antioksidanttia taas ruusunmarjassa on enemmän kuin tomaatissa. Ja kuitupitoisuudeltaan kiulukat ovat ruisleivän veroisia.

Tämän lisäksi ruusunmarja sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä E-vitamiinia.

Ruusunmarja-jauheen on havaittu lievittävän niveltulehduksen ka nivelreuman oireita. Vaikuttavaksi aineeksi on paljastunut ruusunmarjan sisältämä galaktolipidi, joka hillitsee nivelien tulehdusta, parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua. Ruusunmarjan teho niveltulehduksiin vaikuttaa niin hyvältä, että useissa tutkimuksissa ruusunmarjoista tehtyä jauhetta käyttäneet henkilöt saattoivat vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä merkittävästi.”

Lue lisää >> Yle Akuutti

Keräsimme Ossin kanssa ruusunmarjoja Helsingin keskustan tuntumassa. Hyvin vaivaton kerättävä, fillarilla sen kun suhaa ympäri stadia ja heittelee pussiin. Eskimon L-kokoiset, biohajoavat paperipussit ovat hommaan mainioita: ne kestävät painavat marjat hyvin repeilemättä ja pussin voi laittaa bioroskikseen. Terälehdet puolestaan säilöimme Tupliksiin.

ruusunmarja, villiruoka, ruusu, kurtturuusu, ruusunmarjakiisseli, ruusunmarjakeitto, luonto, ruusut,

ruusunmarja, villiruoka, ruusu, kurtturuusu, ruusunmarjakiisseli, ruusunmarjakeitto, luonto, ruusut,

Mitä ruusunmarjoista sitten kannattaa valmistaa? Tutuin tapa käyttää niitä lienee ruusunmarjasose, jota myydään kaupassakin. Sellaista voi valmistaa kuitenkin helposti itse, ja se on ihanan makuista! Katso ruusunmarjojen käsittely- ja kokkausohjeet uusimmasta VILLD-jaksosta:

Ossi valmisti jaksossa jälkkärin, jossa oli vahva ysäriviba — eikö ruusunmarjakeitossa ole aika vahva klangi yhdeksänkymmentäluvulta? 😀 Keiton lisäksi annokseen tuli mm. ihan törkeän hyviä ruusunmarjakarkkeja. Tässä jakson annoksen komponentit:

Ruusunmarjapyre

  • ruusunmarjoja
  • vettä

Poista kanta ja kukkapohja (”homeisen” näköinen osa marjassa, heti kannan alla) ruusunmarjoista. Huuhtele marjat hyvin ja laita kokonaisina kutteriin (monitoimikoneeseen). Lisää vähän vettä, jotta rakenteesta tulee sosemainen. Laita massa siivilään. Paseeraa, eli hiero keitetyt marjat siivilän läpi. Siemenet jäävät siivilään, sose menee läpi.

ruusunmarja, villiruoka, ruusu, kurtturuusu, ruusunmarjakiisseli, ruusunmarjakeitto, luonto, ruusut,

Ruusunmarjajauhe

Levitä pyreen valmistuksessa yli jäänyt siemenmassa ohueksi levyksi ja laita kuivuriin. Kun massa on kuivaa, lohko kutteriin ja jauha jauheeksi. Siivilöi uudelleen: saat mainion ruusunmarjajauheen, jolla voi koristaa annkosia — vaikka aamiaisbowleja.

Ruusunmarjakeitto

  • 4 dl ruusunmarjapyreetä
  • 4 dl vettä
  • 1 dl koivusokeria
  • 3 rkl perunajauhoa + 1 dl vettä

Kiehauta ruusunmarjapyre veden ja koivusokerin kera. Lisää joukkoon perunajauho. Anna kiehua voimakkaasti, ja sen jälkeen jäähtyä.

ruusunmarja, villiruoka, ruusu, kurtturuusu, ruusunmarjakiisseli, ruusunmarjakeitto, luonto, ruusut,

Ruusunmarjajäädyke

Vaahdota kauravispi kulhossa. Sekoita joukkoon sokeri ja omenaviinietikka. Lopuksi kääntele sekaan ruusunmarjapyreetä siten, että vaahto on kauniin raidallista. Annostele vaahto lusikalla reiluiksi nokareiksi leivinpaperille ja laita pakkaseen 30 minuutiksi.

Ruusunmarjakarkit

Valmistat ruusunmarjoista helposti suussasulavia makeisia kuivaamalla. Kun olet pessyt marjat, halkaise ne, kuori siemenet pois ja aseta kuivuriin. Erittäin potentiaalinen kilpailija esimerkiksi kaupan kuivatuille mangoille ja ananaksille!

ruusunmarja, villiruoka, ruusu, kurtturuusu, ruusunmarjakiisseli, ruusunmarjakeitto, luonto, ruusut,

Käytimme lisäksi annokseen kurtturuusun terälehtiä sellaisenaan, sekä Pasilasta keräämiämme hasselpähkinöitä! Sellaisiakin kasvaa täällä kantakaupungissa luonnonvaraisena!

Saimme jaksossa ruokaseuraksi Helsinki Wildfoodsin perustajajäsenen, Annika Hannuksen, joka visioi ruusunmarjakiisselistä korvaajaa joulupöydän perinteiselle luumukiisselille. Ei huono idis!

Ruusunmarja-jakso oli VILLD-jakso numero 12. Sen mahdollistivat:

Lisäksi kiitos Leena Kouhialle Raaka/Rå-astioista.

Kuvat: Dorit Salutskij

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Tämäpä osui hyvään saumaan- jo pari kesää on täällä haaveiltu ruusunmarjoista, mutta ovat jääneet puskaan kun olemme miehen kanssa pohtineet, ovatko kaikkien ruusulajikkeiden marjat syötäviä, vai onko olemassa myrkyllisiä lajikkeita. Teillä varmaan on tästä keruun ja kokkailujen pohjalta luotettava tieto? 😊

Kauan noita ruusunmarjoja tulee keittää tuota pyreetä tehdessä ja ennen vai jälkeen kutterin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.