Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Biomuovia keittiössä

Globaali muoviongelma pakottaa teollisuuden muuttamaan tuotteitaan ja uusia innovaatioita muovin tilalle kehitetään jatkuvasti. Kosmetiikkapuolella esimerkiksi suomalainen Sulapac on ollut ensimmäisten joukossa tuomassa vaihtoehtoa muovipurkkien tilalle, ehkä muistat postaukseni aiheesta?

muovi, biomuovi, biohajoava, kompostoituva, muoviongelmaSain keväällä testiin keittiötuotesarjan, jonka materiaalissa on hyödynnetty puuta ja sokeriruokoa muovin sijaan. Kyse on kotimaisen Orthex Groupin GastroMax Bio -nimisestä keittiötuote-sarjasta, jossa muovi on korvattu sokeriruokoa ja puukuitua hyödyntävällä biomuovilla. Testasin sarjan läpikotaisin; leikkuulautaa, juustohöylää, perunasurvinta, kuorimaveistä

Käytännössä materiaali tuntuu käteen ja leikkuualustana ihan samalta kuin muovi, sen voi pestä kuin muovi ja sen sanotaan kestävänkin kulutusta hyvin. Miten biomuoviin tulisi materiaalina suhtautua?

Biomuovit voidaan jakaa karkeasti biopohjaisiin muoveihin ja biohajoaviin muoveihin. Materiaalin valmistusmenetelmä ja raaka-ainevalinnat vaikuttavat siihen, miten muovia voidaan kierrättää tai hyödyntää. Biomuoveista löytyy monia biohajoavia ja myös kompostoituvia laatuja, mutta niistä osa edellyttää teollista kompostointia. GastroMax Bio -sarja on biopohjaista muovia, sitä ei voi laittaa kompostiin maatumaan, mutta siinä on silti puolensa.

Vaikka toki voisi leikkuulautaa ajatellessa kelata, että puinenhan on paras, niin ei puutakaan voi mielin määrin kaataa, eikä puu taivu kaikkeen. On utopiaa ajatella, että saisimme aikaan maailman, jossa vaikkapa kaikkien keittiötuotteiden, juustohöylien, kuorimaveisten tai veitsien kädensijat olisivat puuta. Tällaisia tuotteita toki saa kyllä käsiinsä jos haluaa, mutta massojakin on palveltava.

muovi, biomuovi, biohajoava, kompostoituva, muoviongelma

Muoviteollisuus ry:n sivuilla todetaan, että ”Biopohjaisuus on perusteltua niin kauan kuin raaka-aineet voidaan tuottaa tehokkaasti ja luontoa liikaa kuormittamatta. Biopohjaiset muovit voi kierrättää kuten fossiiliset muovit ja biohajoavat muovit voidaan hyödyntää biokaasulaitoksissa tai teollisissa kompostoreissa, joissa vallitsee oikeat olosuhteet niiden hajoamiselle.”

Käytännössä siis biopohjainenmuovi tulee hävittää kuten tavallinenkin muovi, mutta sen valmistuksessa on säästetty luontoa perinteiseen muoviin nähden, kun fossiilisiin polttoaineisiin ei ole kajottu. Esimerkiksi GastroMax Bio -tuotteiden hiilijalanjälki on 80 % vastaavia muovituotteita pienempi.

muovi, biomuovi, biohajoava, kompostoituva, muoviongelma

Leikellessäni tatteja ja auringonkukkaa uusimman VILLD-jakson kuvauksissa kuvan leikkuulaudalla mietin, että on se kumma, kuinka meillä ylipäänsä enää on raakaöljypohjaista muovia yhtään missään, kun kerran biopohjaisesti voidaan valmistaa ihan identtisesti käyttäytyvää materiaalia. Tietenkin olisi huikeaa, jos päästäisiin biomuovien osalta kompostoituviin materiaaleihin, niin että kaikki muovi lähtökohtaisesti maatuisi ajan saatossa. Ei tarvitsisi ihmiskunnan puolesta hävetä, kun tulevaisuuden sukupolvet löytävät meidän muoviämpäreitämme sedimenteistä tuhansien vuosien päästäkin.

Valitseepa keittiöönsä mitä tuotteita tahansa, on olennaista se, ettei niitä vaihdeta koko ajan, vaan hankitut tuotteet ovat käytössä pitkään. Se on kaikista ekologisinta. Ai niin: avatessani keittiöväleineiden testituotelaatikon, tulvahti nenään ihana sahan tuoksu! Oli jännä katsella muovia, mutta haistaa puu. Tuoksu laimeni sittemmin, mutta hetken aikaa oli aika futuristinen fiilis.

Miten itse suhtaudut biomuoveihin? Kiinnostaa!

Lue lisää esimerkiksi täältä:

Psst… Viikon arpana on koko GastroMax Bio -tuoteperhe!

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Innostuin todellakin tästä, kiitos taas!

Ovatko nämä Orthexin biomuovit nyt sillä Ruokaviraston päätöksen mukaisella hävittämislistalla mahdollisesti syöpävaarallisina?

    Hei,

    Olisiko lähdettä linkata tähän?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.