Menu

Oispa autojen Airbnb. On!

Viime vuosina kaikenlaisten tuotteiden yhteiskäyttö on lisääntynyt ja ihmiset jakavat keskenään tavaraa mehulingoista asuntoihin ja soutuveeisiin. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse ja esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa auto on monelle riesa. Ei kuitenkaan välttämättä tarpeeksi iso riesa, että siitä haluaisi tai edes voisi luopua kokonaan, mutta monilla on auto, jota voisi aivan hyvin jakaa muiden kanssa. Tästä ideasta syntyi Blox Car-palvelu, joka on kuin autojen Airbnb.

Toki autoja voi vuokrata monista paikoista, mutta jotta yhden aikuisen ja kahden lapsen arjessa vuokra-auto oikeasti olisi arkea helpottava veto, on auto saatava kotiovelle. Tämä siksi, että lastenistuimet painavat kuin synti. Ei ole varsinaisesti kätevää vuokrata autoa, joka pitää hakea kahden lapsen kanssa, autoistuinta ja kamoja raahaten. Toki voisin hakea sen päivällä, kun lapset ovat hoidossa/koulussa, mutta silloin olen itse töissä ja mieluiten maksan vaan käyttämästäni ajasta. Ja sitten kun auton tarve puolestaan loppuu, on kiva, että sen voi jättää kotiovelle, eikä ajaa vuokraamoon palauttamaan.

Juuri tässä arjen logistiikkapalapelin ratkaisussa naapurin kanssa jakaminen on osoittautunut mainioksi tavaksi vuokrata auto. Blox Car -sivuilla voi etsiä osoitteen perusteella tai kartan avulla katsoa tarjolla olevat menopelit ja varata auton ja/tai lokaation perusteella kiesin, joka itseä palvelee parhaiten. Itselläni kävi munkki, kun samassa korttelissa majaa pitää Mini Cooper S:n omistaja. Auto on ihan nurkan takana, muutaman kymmenen metrin päässä omasta ulko-ovesta.

Saan auton käyttööni siten, että lähetän varauspyynnön nettisivujen kautta, johon omistaja kuittaa kyllä tai ei sen mukaan, onko auto pyydettynä ajankohtana vapaa vai ei. Autoja voi varata tunneiksi, päiviksi tai viikoiksi omistajan määrittelyn mukaan — osa autoista on käytettävissä jopa ulkomaita myöden. Itse olen vuokrannut Miniä parin päivän satseissa ja vain Helsingin alueella liikkumiseen. Autolla on hintaa 45 €/päivä ja bensat maksetaan itse. Avain on auton ikkunassa koodilla varustetussa lokerossa (kuva yllä), johon avain myös jätetään palautettaessa. En ole siis tavannut Minin omistajaa kertaakaan, vaikka olemmekin olleet meiliyhteydessä. (Minä mm. söin omistajat hansikaslokeron salmiakit ja ostin tilalle uudet, mutta en samperi löytänyt samaa merkkiä mistään, niin oli pakko lähettää sähköpostiviestillä tunnustus. :D)

Auton vuokraaminen on ollut superhelppoa, mutta täällä kantakaupungissa kannattaa ottaa huomioon yksi seikka: omistajan pysäköintitunnus. On iso säästö, jos autossa on asukaspysäköinti tai aluepysäköinti siellä, missä auto omassa käytössäsi seisoo. Helsingin kantakaupungissa paikoitus maksaa 4 euroa tunnilta, joten esimerkiksi työpäivän ajan ei viitsi autoa työpaikan edessä seisottaa. Mini on mulle juuri siksi kätevä, että siinä on paikoitus maksettuna paitsi juuri sille alueelle, jossa asumme, myös koko muun Helsingin alueelle. YY-tunnus on ihan luksusta ja säästää pitkän pennin, jos auton käyttö tapahtuu kantakaupungin alueella. Käytännössä YY-tunnus käy kaikkien alueiden asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla. Kun siis vuokraat autoa, kannattaa kysyä omistajalta, mikä tunnus autosta löytyy.

Entä jos ajaa kolarin tai joku naarmuttaa autoa sen ollessa parkissa? Nämä olivat isoimmat huoleni auton vuokraamiseen liittyen. Blox Carin sivuilla on aiheesta selkeästi, kannattaa lukea. 

Se mikä erottaa Blox Carin muista testaamistani auton vuokrauspalveluista, on sama ominaisuus, mikä Airbnb:ssä: omistajat ja vuokraajat arvioivat toisiaan.

Jotta vuokraustapahtumat olisivat mahdollisimman turvallisia ja mukavia on palvelussamme käytössä jäsentasomäärittely ja palautetoiminto. Mitä enemmän palvelua käyttää ja mitä enemmän tietoja itsestään antaa, sitä korkeammalle jäsentasolle pääsee. Korkea jäsentaso mahdollistaa myös paremman vakuutusturvan vuokrauksen ajaksi, mikä hyödyttää sekä ajoneuvon omistajaa että vuokraajaa.

Ajoneuvon omistaja päättää itse kenelle ajoneuvoaan vuokraa ja sen vuoksi hyvät palautteet ja korkea jäsentaso mahdollistaa myös vuokraajalle enemmän vaihtoehtoja. Muistathan siis aina antaa palautetta vuokrauksen jälkeen!

Lue lisää täältä >>>

Olen vuokrannut naapurin Miniä useampaan kertaan kevään aikana ja luultavimmin syksyn tullen taas. On kiva vuokrata aina sama auto, niin sen kanssa pääsee sinuiksi. On varmempi olo ajaa, kun alla on tuttu menopeli. Huom: autojen hinnat vaihtelevat — aivan kuten Airbnb-kämppienkin. Kannattaa siis tehdä vertailua ja tutustua alueen autoihin huolella. 

Viimeksi vuokrasin Minin vappuaattona, kun piti roudata iso satsi ruokaa vappujuhliin. Vapunpäivänä hurautettiin Malmille moikkaamaan vanhoja naapureita ja ajeltiin lasten kanssa aurinkoisen Helsingin ympäri. Yksityisautoilu ei ole ekologinen valinta, eikä minulle päivittäin pakollista, mutta toisinaan se helpottaa elämää paljon. Ympäristöomaatuntoa auttaa se, että voin jakaa auton toisen kanssa. Että terveisiä vaan naapuriin!

Blox Car on ilahduttava palvelu ja hyvät kokemukset muutaman kuukauden testailun perusteella. Peukutan! Palvelu löytyy periaatteessa kaikista kaupungeista, joissa autoja on vuokralla. Saatavuuden näet Blox Carin sivuilta.

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Sivusto aika tökkien toimii… joutuu manuaalisesti selaa autoja, jos haluaa ajaa AUTOMAATTIvaihteisella autolla, joka ei jää tien päälle eli ei satoja tuhansia km mittarissa.
Ja tosiaan joutuu omistajalta erikseen kysyy, onko pysäköinti valmiiksi maksettu esim. omistajan asuinpaikan perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.