Menu

Urbaania villiruokaa: tammenterhojäätelöä ja pihlajaa Helsingin keskustassa

Olen kirjoittanut luomuruoasta jo 10 vuoden ajan, mutta villiruoka on astunut elämääni oikeastaan vasta viime kesänä. Vasta alettuani käsikirjoittaa ja juontaa villiruokaohjelmaa olen konkreettisesti tajunnut, kuinka paljon lähiluonnossa on sellaista, mitä voi käyttää ruoaksi. Kuten Ossi aina sanoo: ”ruoka alkaa sieltä, mihin asfaltti loppuu”. (Tosin itse kerään mieluiten villiruokani kaukaa asfaltin reunasta.)

Uusimmassa VILLD-jaksossa keräämme villiraaka-aineet aiemmasta poiketen kaupungin keskustassa. Sen lisäksi nappaamme talteen yhden villiraaka-aineen sijaan neljää erilaista, urbaania ruoka-ainetta: pihlajanmarjoja, tammenterhoja, jalopähkinöitä ja vuorenkilpeä. Olen ihan superinnoissani näistä, koska kaikki kasvavat käytännössä kotiovella!

Mistä pitäisi aloittaa? Ehkä pihlajanmarjoista. Tietenkin toivoin, että Ossi sisällyttäisi pihlajanmarjat johonkin VILLD-jaksoon, olenhan pihlajan virallinen spokes woman. Olen käyttänyt pihlajia vuosikaudet mm. smoothieissa ja rouheen muodossa ruoan seassa. Pihlajanmarjoissa on esimerkiksi kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa ja pihlajaa kasvaa käytännössä kaikkialla. Sen kun menet ja keräät talteen. Vinkkinä: pihlajanmarjan kirpeä maku muuttuu käyttäjäystävällisemmäksi pakastamisen myötä.

Pihlajan tapaan myös tammenterhot ovat kaikille tuttuja — mutta kuinka moni on syönyt niitä? Niinpä! En ollut minäkään. Tammenterhot täytyy ennen syömistä tosin käsitellä. Kuori tammenterhot pähkinänsärkijällä ja paahda ne (160 astetta 30 minuuttia). Tämän jälkeen terhot täytyy käyttää veden kautta.  Intiaanit liottivat tammenterhoja virtaavassa joessa, mutta mikäli kotikeittiösi nurkilla ei ole sopivia jokia, voit myös ryöpätä ne 3-5 kertaa, jotta tammenterhojen parkkiaineet iroavat. Tiedät tammenterhot käyttökelpoisiksi mausta: huolellisesti käsitellyt tammenterhot eivät maistu karvailta.

Tammenterhot voi ryöppäämisen jälkeen ajaa lihamyllyllä hienoksi, kuivata ja kuivaamisen jälkeen jauhaa tammenterhojauhoksi. Tammenterhojauho korvaa leivonnassa mantelijauhon ja toimii loistavasti jatkeena esim. kuivakakuissa tai pullataikinassa!

Tammenterhot maistuvat ihan erilaiselta kuin mikään maistamani raaka-aine aiemmin, mutta todella pähkinäiseltä ja sikäli tutulta. Jäätelöstä tuli ihana, tsekkaa video postauksen perästä.

Jalopähkinät olivat mulle ihan uusi juttu; en koskaan ollut tiennyt, että ne ovat niin sakanpähkinämäisiä ja niin kauniita! Jalopähkinät ovat niin vaikeatöisiä avata, ettei kukaan työstä niitä myyntiin, vaikka maku on ihana.  Ne maistuvat miedolle ja jopa maitokaakaomaiselle. Jalopähkinöiden kuoria kuulemma sen sijaan myydään koristekäyttöön,  en ihmettele.

Keräsimme pähkinät Töölöstä ja ne olivat puusta pudonneena, puiston aflatilla lähinnä limen näköisiä! Ulommaisen kuoren rullasimme jalalla irti ennen keräämistä, jonka jälkeen jalopähkinät olivat kyllä aika sottaisia, mutta pesemällä siitä selviää. Pähkinät kannattaa harjata perunaharjalla.  Sen ne pähkinät paahdetaan, jotta kuoret avautuvat hieman raolleem. Katso tarkemmat ohjeet videolta.

Neljäs jakson raaka-aine on vuorenkilpi, josta Ossi on tehnyt mulle teetä jo aikaisemminkin, mutta nyt veimme teen seuraavalle tasolle ja tuunasimme latten muotoon, kauramaidon kanssa. Kauramaitoa valmistava Kaslink on VILLD-ohjelman pääsponsori, joten voimme vapaasti kikkailla kauramaidolla, ei lopu varastosta ihan heti kesken, haha!

Vuorenkilpeä kasvaa melkein jokaisen suomalaisen talon pihassa, ja kiinnostavaa on se, että kasvi on suorastaan superfoodia! Vuorenkilvestä valmistettua teetä kutsutaan Siperian teeksi tai ”taikateeksi”, jota on käytetty Venäjällä iät ajat. ”Siperian, Mongolian tai Tiibetin teenä tunnettua juomaa on juotu pitkään idässä vuoristossa ja muissa ankarissa oloissa elävien kansojen keskuudessa. Juoma piristää ja antaa suorituskykyä, mikä on todistettua Suomessakin, hiirikokeissa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) Mikkelissä.” kertoo Keskisuomalaisen juttu. Me nimesimme vuorenkilpilattemme Siperian latteksi.

Tammenterhojäätelöannoksen komponentit ja reseptit ole hyvä:

Tammenterhotahna

 • 100 g tammenterhoja (paahdettuna ja 3-5 kertaa ryöpättynä)
 • 200 g kaurakermaa*
 • 2 tl ruokosokeria
 • ¼ tl suolaa

Blendaa ainekset tahnaksi.

Tammenterhojäätelö

Kuumenna kaurakerma ja glukoosisiirappi kattilassa keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Lisää joukkoon tammenterhotahna. Jäähdytä seos. Pyöritä jäätelökoneella jäätelöksi. Anna asettua pakastimessa puolituntia ennen tarjoilua. Tammenterhot voi korvata reseptissä paahdetuilla manteleilla tai saksanpähkinöillä.

Jlopähkinälumi

 • 100g kuorittuja jalopähkinöitä
 • 4rkl auringonkukkaöljyä
 • 3rkl ruokokidesokeria
 • 2 dl perunajauhoa

Survo sauvasekoittimella pähkinät, sokeri ja öljy massaksi. Jätä sattumia. Lisää perunajauho ja sekoita haarukalla tai vispilällä tasaiseksi. Jalopähkinät voit korvata saksanpähkinöillä ta manteleilla.

Käytetyt pihlajanmarjat

 • 0,5 l pihlajanmarjoja
 • 2 rkl ruokosokeria
 • 3 dl vettä

Laita ainekset uudelleensuljettavaan muovipussiin ja anna käydä huoneen lämmössä 2-4 vrk. Puristele pussi välillä tyhjäksi kaasuista.

Pihlajanmarjaremmi

 • 0,5 l pihlajaa
 • ruokosokeria

Blendaa pihlaja tasaiseksi massaksi. Lisää sokeria maun mukaan. Levitä massa silikonimatolle ja kuivaa kuivurissa. Voit myös kuivata massan silikonimatolla uunissa tai pellille levitetyn kelmun päällä. (Leivinpaperi menee ryttyyn massan sisään, eikä siksi toimi tarkoitukseen.) Uuni 60-asteiseksi, levy kuivuu n. kolmessa tunnissa.

Kasaa jäätelöannos aloittamalla tammenterhotahnasta, joka tulee annoksen pohjalle. Laita päälle jäätelöä, leikattu pihlajaremmi ja jalopähkinät. Yllätä ystäväsi lähiruokaherkulla!

Vuorenkilpi- eli Siperian latte

Pese vuorenkilven lehdet ja keitä niitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Siivilöi lehdet pois ja jäähdytä hauduke. Lisää teehen kauramaitoa maun mukaanleen suhteessa 50-50. Lisää juomaan jäitä ja nauti.

***

Neljännen VILLD-jakson on mahdollistanut Kaslink Aito, jonka kauratuotteita käytämme sarjan jaksoissa. Fredman Operations  näyttäytyy kuluttajien suuntaan Eskimo-brändinä,  joka keittiötuotteet ovat myös VILLD-jaksoissa mukana; tällä kertaa käytimme mustia keittiökäsineitä kuraisia jalopähkinöitä kerätessä. Lisäksi pakastimme pihlajat Tuplis-pusseissa.

Kiitos myös R-Collection (puvustus), Myssyfarmi (Nooran pipo), Leena Kouhia / Rå (astiat), Nissan Suomi (sähköauto Leaf) ja LastuCase (VILLD-puhelinkuoret). Kiitos Café Huvila ja Lempi Helsinki, että saimme kuvata tiloissanne!

Postauksen kuvat: Dorit Salutskij

* Linkki vie ohjelman sponsorin sivulle

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.