Menu

Pihlajanmarjat käyttöön

Joka vuosi näihin aikoihin innostun pihlajanmarjoista. Innostusta ei vähennä se, että pihassamme kasvaa tällainen:

kc-pihlaja

kc-pihlaja1

Olen hulluna marjoihin ja etenkin hankalat yksilöt innostavat pohtimaan, miten ne saisi valjastettua käyttöön. Pihlaja on aika ätäkkä kaveri, mutta kyllä sen saa taltutettua suuhun sopivaksi. Sitäpaitsi se sisältää huimasti C-vitamiinia, joten ei kannata roudata kaupasta appelsiineja tai tukeutua pilleripurkkeihin, vaan nauttia esimerkiksi näitä kotimaisia tehomarjoja mielummin. Tutkin hedelmien ja vihannesten C-vitamiinipitoisuuksia Finelissä ja vain noin viidellä tavanomaisen kaupan hevi-osaston kasviksella on korkeampi C-vitamiinipitoisuus kuin pihlajanmarjalla. Jos marjat saa käytettyä kuumentamatta, hyötyy vitamiinista eniten.

Muistatte ehkä, kuinka viime vuonna käytin kuivattamaani pihlajanmarjarouhetta raakasuklaan valmistuksessa? Inspiraationa toimi Katjan resepti. Olen käyttänyt pihlajanmarjoja pääasiassa juuri näin: kuivattuna rouheena. Aikaisemmin olen heittänyt tuoreet marjat blenderiin ja hienontanut ne, jonka jälkeen olen antanut rouheen kuivua leivinpaperilla. Nyt kokeilen ensi kertaa hommaa päinvastoin: annan marjojen kuivua ensin, ja vasta sen jälkeen hienonnan ne blenderissä. Kuivuvat vaan niin älyttömän hitaasti huoneilmassa, että meinaa kärsivällisyys loppua! En omista kuivuria, enkä ole saanut aikaiseksi lainata sellaista mistään.

kc-pihlajanmarjat

Harvat käyttävät pihojensa pihlajanmarjoja hyödyksi, vaikka ne sopivat mainiosti ruoanlaittoon. Maku on toki pelkältään ätäkkä, mutta kun sitä pehmentää jollain, muuttuu marja ihanan kirpeäksi ulottuvuudeksi esimerkiksi juuri mainitsemassani raakasuklaassa. Perinteisesti pihlajanmarjoja käytetään hyytelön valmistamiseen tai niistä tehdään mehua. Mutta on marjoista muuhunkin. Kaivelin nettiä ja löysin muutaman kiinnostavan reseptin. Näitä kannattanee kokeilla!

Pihlajanmarja-aprikoosichutney sisältää mm. inkivääriä, chiliä, currya, valkosipulia — ei kuulosta hullummalta.

Pihlajanmarja-jogurttijäädyke, ehkä tämän voisi tehdä myös soijajogurttiin?

Pihlajanmarja-ruispuuro — tätä kokeilen itse ehdottomasti. Sokerin korvaan todennäköisesti hunajalla, agavesiirapilla tai stevialla.

Pihlajanmarjoja voi käyttää myös leivän valmistamiseen, pihlajanmarjalimppua testaisin, ellen olisi hiiva-vehnäongelmainen.

Veikkaan, että pihlajanmarjarouhe voisi toimia hyvin raw food –ätelössäkin. Vaikka vadelman kaverina.

kc-kirsikkasnapsiOlen perinteisesti valmistanut syksyisin snapsia joulupöytää varten. Mm. raparperista, puolukoista ja kirsikoista (kuvassa vasemmalla) olen tehnyt talvijuomaa. Edellämainituista kirsikkasnapsi taisi onnistua parhaiten.

Nyt haluan testata tarkoitukseen myös pihlajanmarjoja, saa nähdä mitä tulee! Palaan lopputulokseen sitten, kun maassa on lunta (aargh) ja ulkona pakkasta. Taidan lähteä kokeilemaan hommaa omenan, pihlajanmarjojen ja kanelitangon voimin. Saattaisi toimia? Löysin ohjeen Danish Schnapps Recipes -saitilta ja veikkaan, että laitan tekeytymään muutamaa erilaista. Yhtä omenoiden ja kanelin kera, toista vain pihlajanmarjoista. Kokeilen ehkä myös Hirvenhiihtäjän snapsin valmistamista, joka on kylläkin ennemminkin uute, jota sitten voi sekoittaa muuhun.

Ai niin: sain vastikään vinkin, joka toimii: kun laitat tuoreet pihlajanmarjat ennen käyttöä pakkaseen, pehmenee niiden maku hieman. Kokeilin käytännössä ja näin se tosiaan on, niistä tulee makeampia. Tätä kikkaa kannattaa käytää etenkin silloin, kun haluaa käyttää tuoreita marjoja ruoanlaittoon. Esimerkiksi snapsihommiin käyvät ätäkät marjat sellaisenaan hyvin.

Olen vielä toipilaana, flunssan kourissa, mutta taitaa olla pakko könytä pihalle nappaamaan talteen muutamat tertut. Snapsihommiin! 🙂