Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Lähiluonto uusin silmin

Sain havainnoida tuttuja maisemia aivan uudesta vinkkelistä viime lauantaina, kun osallistuin Aurassa Amazing Aurajoki SUP -tapahtumaan. Olen viettänyt nuoruuteni varsinaissuomalaisessa maisemassa, mutten koskaan ole ollut vesillä Salonjoessa — Aurajoesta puhumattakaan. En ole veneillyt joessa, en uinut — enkä suppaillut.

Lipuessamme Doritin kanssa sup-laudoillamme halki Aurajoen mietin, kuinka erilaiselta maailma näyttää uudesta kuvakulmasta: välillä mentiin läpi syvien metsien ja seuraavassa hetkessä tuntui kuin olisi oltu Alpeilla. Hetken päästä maisema oli kliseisintä, suomalaista maatilamaisemaa, kunnes jättimäiset hopeapajut ja tuulessa huojuvat heinät muuttivat fiiliksen elokuvalliseksi.

Aurajoki SUP -tapahtuma kesti kolme päivää, jonka aikana kuljettiin suppaillen reitti Oripäästä Turun keskustaan. Minä ja Dorit osallistuimme lauantaipäivään, jonka aikana suppailimme tiemme Aurasta Lietoon. Vesillä oltiin 3,5 tuntia ja jalkaisin liikuttiin reilun kilsan verran. Kokemus oli mieleenpainuva ja todella uniikki, toivottavasti nämä kuvat välittävät jotakin siitä, mitä saimme jakaa aurinkoisena kesäpäivänä reilun 40 muun osallistujan kanssa.

Aurajoki SUP jatkaa perinnettä, joka on ollut kuolemaisillaan: ennen sup-tapahtumaa Aurajoessa melottiin isolla porukalla kerran vuodessa. Parhaimmillaan kanooteissa oli yhteensä lähes parisataa melojaa! Meneillään on sukupolven vaihdos: melonnan järjestäjätahot ovat kovin iäkkäitä jäsenistöltään ja nuoret ovat ottaneet vallan. Liikkumisvälinekin on muuttanut vähän muotoaan.

Tapahtuman järjesti Auranmaan Nuorkauppakamari ry, jonka toimesta Aurajoessa on suppailtu viime ja tänä kesänä. Parhaillaan on vielä auki se, kuka tapahtuman järkkää ensi vuonna, toivon kovasti että yrittäjä hommaan löytyisi, sillä tällainen toiminta Aurajoessa olisi aivan varma hitti ihan noin muutenkin kuin vain kertaluontoisena tapahtumana.

Amazing Aurajoki SUP -tapahtuman tavoitteena on nostaa vähällä käytöllä olevan Aurajoen mainetta  ja kiinnittää huomio lähimaisemaan ja -luontoon, enkä keksikään parempaa lähimatkailuaktiviteettia kuin liikkua suppaillen joessa, jonka kyljessä on kasvanut koko nuoruutensa, jokeen koskaan koskematta. Suomessa on varmasti monia muita vastaavia jokia, jotka vaan odottavat stand up paddle-harrastajia saapuvaksi.

Suppailu on varmasti monien mielestä ärsyttävää trendipuuhaa, mutta näin 20 vuotta sitä harrastaneena — jep, olen suppaillut faijan vanhalla surffilaudalla teinistä saakka tietämättä nimeä harrastukselleni — voin todeta, että se on aivan sairaan hauskaa ja kätevä tapa tutustua lähivesiin. Esimerkiksi juuri Aurajoen kaltaisessa, matalassa joessa, jossa on aika paljon kiviä ja kaislikkoa, ei välttämättä juuri muulla pääsisi edes monin paikoin etenemään. Sup-lauta antaa mahdollisuuden tutustua paikkoihin, joihin ei muuten koskaan menisi.

Itse omistan pumpattavan sup-laudan, jota voi kantaa sille suunnitellussa repussa. Viimeksi torstaina heitin repun selkään ja lompsin Töölönlahdelle. On aika huikeaa meloa keskellä kesäistä kaupunkia auringonlaskussa, kuulokkeet korvilla, nauttien auringon lämmöstä. En juuri keksi parempaa kesätekemistä.

Palatakseni Aurajoki SUP -tapahtumaan: parhaillaan tosiaan jännätään sitä, löytyykö yrittäjää, joka haluaisi jatkaa hyvin käyntiin polkaistua tapahtumaa, jolle on saatu EU:lta kahden vuoden hankerahoitus. Tuella on katettu vuoden 2016 ja 2017 tapahtumat ja ensi vuoden osalta tilanne on vielä aika auki, mutta järjestäjät uskoivat vahvasti siihen, että kaikki järjestyy ja että kesällä 2018 suppaillaan samoihin aikoihin kuin tänäkin vuonna. Toivon sitä todella, sillä aion ehdottomasti osallistua ensi vuonna. Kiitos aivan huikeasta kokemuksesta!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.