Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Gaïa: Yli 500 luomua ja reilua teelaatua

Olen juonut aina teetä, en koskaan kahvia. Ikinä en ole kumonnut esimerkiksi kokonaista kahvikupillista. Tykkään kyllä kahvin tuoksusta ja mausta esimerkiksi jälkiruoissa tai jäätelössä, mutta itse kahvi ei ole kolahtanut koskaan. Siinä vaiheessa kun aloin harkita, että pitäisikö alkaa harjoitella, tajusin, että suosikkini, vihreä tee on kahvia paljon terveellisempi vaihtoehto — ja mahdollisesti yksi maailman terveellisimmistä juomista. Miksi siis tehdä asiasta vaikeaa? Olen jättänyt kahvinjuonnin suosiolla muille.

Tee on miellyttänyt minua aina ja viimeiset 10-11 vuotta olen nauttinut sitä yhdestä kolmeen kuppia päivässä, mieluiten vihreänä ja luomulaatuisena. Ehdoton suosikkini on paahdettua riisiä (genmai) sisältävä genmaicha, joka on klassinen japanilainen vihreä tee. Genmaicha oli alunperin köyhälistön juoma, heillä kun ei ollut varaa aitoon teehen. Genmaichaan lisättiin paahdettua riisiä, volyymia tuomaan ja hintaa laskemaan ja sitä kutsutaankin myös ”kansan teeksi”. Rakastan genmaichan paahteista makua ja valitsen aina sen, jos kahvilan valikoimista vaan tätä ihanaa ”popocorn-teetä” löytyy.

kc-gaia

Tässä kuvassa en tosi herkuttele genmaichalla, vaan jollain lentokentän random pussiteellä. Vietin viime viikolla kolme päivää Ranskan Alsacen alueella, pienessä Wittisheimin kylässä luomuteetuottaja Les Jardins de Gaïan tehtailla, jonne reissasin jälleen ekokauppa Ekolon Lena Kuneliuksen kanssa juttukeikalle.

kc-gaia8

”Teillä tulee synkkaamaan tosi hyvin, olette ihan samanlaisia maailmanparantajia molemmat” totesi Lena kuvaillessaan minulle Gaïan perustajaa, Arlette Rohmeria, joka epäilemättä on yksi inspiroivimmista naisista, joita olen koskaan tavannut. Tämä vuonna 1994 yrityksensä perustanut, valovoimainen, innostava, älykäs, viisas ja hauska teeguru reissaa yhä monta kertaa vuodessa ympäri maailmaa teeviljelmillä tarkastamassa raaka-aineen laatua ja pitämässä yllä suhteita raaka-aineentuottajiin, vaikka eläkeikä alkaa lähestyä. Sitä ei vaan millään uskoisi, tyyppi kun on varustettu parikymppisen energiatasoilla!

kc-gaia27

Arletten kanssa oli erityisen kiehtovaa jutella teestä siksi, että tietämyksensä eri maiden teekulttuureista on hillitön. Gaïa valmistaa Ranskassa luomuteetä, jonka raaka-aineet tulevat mm. Kiinasta, Japanista, Intiasta, Tansaniasta, Sri Lankasta, Koreasta, Vietnamista jne. Kaikissa maissa Arlette käy säännöllisesti ja tietää hyvin tarkkaan, missä oloissa ja keiden toimesta raaka-aineet tuotetaan. Sen lisäksi Arletella on paljon kulttuurista tietoa teestä ja sen historiasta eri maissa. Esimerkiksi miten tee kussakin maassa juodaan. Kiinalaisilla on aina mukanaan teetä siinä missä esimerkiksi Japanissa ja Intiassa tee nautitaan selkeämmin teehetkellä — joka tosin voi olla koska tahansa. Haha!

kc-gaia13

kc-gaia6

kc-gaia16

kc-gaia7

kc-gaia18

kc-gaia19

Gaïan teetehdas Wittisheimissa  työllistää reilut 70 ihmistä. Aivan samaan tapaan kuin itävaltalainen Planet Pure, jossa vierailin vuosi takaperin, hlutaan Gaïalla suosia koneiden sijaan ihmisiä, vaikka se hidastaakin tuotantoa ja tekee siitä myös kalliimpaa. Arlette on entiseltä ammatiltaan sosiaalityöntekijä ja hänestä huokuu sellainen empatia ja ihmisrakkaus, etten ihmetellyt ollenkaan naisen todetessa, ettei hänellä olisi sydäntä antaa kenellekään lähtöpasseja tehokkuuden nimissä. Ihmisläheisen meiningin myös aistii: livahdin tokana reissupäivänä teesekoitusten valmistustilaan, jossa yllättäen soi täysillä klassinen musiikki ja työntekijät lähes jammailivat musan tahdissa.

Joku voi ajatella, että toimittajan ollessa kylässä, laitetaan vähän teatteria peliin, mutta nämä jäbät eivät tienneet tulemisestani mitään, sillä pelmahdin huoneeseen aivan yllättäen, ennalta suunnittelematta. Musiikkia hiljennettiin heti, halusivat olla korrekteja kai, mutta pyysin nostamaan volyymin takaisin ja miehiä nauratti. Ihana meininki!

kc-gaia5

Gaïa valmistaa myös luomumausteita ja maustesekoituksia lyhyen ajomatkan päässä teetehtaalta, työllistetään kehitysvammaisia sen sijaan, että tuotanto olisi koneellistettu.

Paitsi eettinen vastuu, on Gaïalla myös vahva ekologinen vastuuntunto. Kun Arlette perusti firman, oli lähtökohtana luomuteen tuottaminen. Nainen ei löytänyt 90-luvun alussa kuluttajana luomuteetä juuri mistään, ja siitä bisneksensä alkoikin: luomulaatuisen teen jälleenmyynnistä.

Arlette halusi tuottaa laadukasta teetä luontoa kunnioittaen, joten luomulaatuisuus oli itsestäänselvä valinta. Aika mahtavaa on se, että firman teestä suurin osa kuljetetaan kaukomailta laivarahdilla melkein tehtaan rappusille saakka, koska laivaliikenne tuo lastit Rein-jokea pitkin Strassbourgin satamaan saakka.

Osallistuin heti ensimmäisenä matkapäivänä teetastingiin, jonka yhteydessä opin, kuinka teelaatuja maistellaan viinien tapaan: tee imaistaan äänekkäästi ryystäen suuhun siten, että mukana hörpätään myös ilmaa, teetä liikutellaan edestakaisin suussa ja vasta sitten nielaistaan (tai syljetään). Tuoksu ja väri ovat myös merkittäviä ominaisuuksia ja siksi testiastian onkin oltava läpinäkyvä tai valkoinen.

kc-gaia11

kc-gaia9

kc-gaia10

kc-gaia3

kc-gaia26

Myönnän, etten ekan tastingin yhteydessä huomannut juurikaan eroa teelaatujen välillä, mutta opin sen, että kevätsato, kevään eka tee on aina arvokkain. Lisäksi opin jotakin omaa maailmaani mullistavaa; että samasta kasvista voi valmistaa sekä vihreää-, valkoista- että mustaa teetä. Oho! Olen aina kuvitellut, että esimerkiksi vihreä ja valkoinen tee ovat aivan eri kasveja, mutta kyse onkin valmistustavasta. Valkoista ja vihreää teetä ei hapeteta, oolongia hapetetaan vähän ja mustaa paljon. Toki tietyt lajit soveltuvat erityisen hyvin vihreäksi ja osa parhaiten mustaksi teeksi, mutta silti teoriassa kaikista lajikkeista voi valmistustavasta riippuen tehdä erilaisia teelaatuja.

No, tämä nyt vaan todistaa sen, että olikin jo aika oppia vähän enemmän juomasta, jota kuitenkin harrastaa 1-3 kertaa päivässä.

kc-gaia23

Opin muitakin aika mullistavia faktoja teestä, esimerkiksi teen pesun/huuhtelun. Arlette kertoi, ettö tietyt teelaadut kannattaa nopeasti huuhdella epäpuhtauksista ennen kuin niitä alkaa hauduttaa. En ole koskaan kuullut moisesta, mutta onhan se järkeenkäypää. Esimerkiksi oolong-tee on hyvä huuhdella kuumalla vedellä ennen hauduttamista, jotta tomu, pöly ja vastaavat irtoavat teelehdistä. Vaikka tee olisi laadultaan luomua — kuten Gaïan koko yli 500 teelaadun valikoima — voi tietyissä teelaaduissa silti olla tomua ja vastaavaa epäpuhtautta, joka päätyy teehen esimerkiksi kuivatusprosessin aikana. (Vielä pitäisi vaan opiskella, että mitkä kaikki teet oikeastaan kannattaakaan huuhdella, koska turhaan sitä ei kannata tehdä: ekassa haudutuksessa on aina isoin määrä antioksidantteja jne. jotka kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi.)

kc-gaia1

kc-gaia22

Opin myös termin ”Bed Tea”. Arlette kertoi, että Intian teepuutarhoissa on tapana tarjoilla ”sänkytee”, joka on kuin aamiaisen aamiainen. Se on teehetki punkassa, jonne tarjoillaan päivän ensimmäinen tee muutaman pikkumakean, 2-3 minikokoisen kakkuksen kanssa. Ei huono! Mulle kyllä kelpaisi aamupalan aamupala sänkyyn, kakkuineen kaikkineen.

Entä sitten se, ettei vihreää teetä kannata juoda myöhään illalla kofeiinimäärän vuoksi? Puppua! Arlette tyrmäsi tämän uskomuksen ja totesi lisäksi, että mikäli välttelee vihreää teetä ilta-aikaan kofeiinin takia, kannattaa muistaa, että vain ensimmäinen haudutus sisältää kofeiinia. Jos huuhtelee teen kuumalla vedellä, saa täysin kofeiinitonta teetä se, ken sitä haluaa. Arlette ei kuitenkaan suosittele huuhtelua turhaan, koska kuten mainittua, teen ekassa haudutuksessa on aina suurin määrä myös ravintoaineita. (Se mainittu teen pikainen huuhtelupesu kannattaa siis suorittaa tarvittaessa hyvin nopeasti.)

Opin lisäksi, että paljon antioksidantteja sisältävä Pu-erh-tee on mainiota painonhallinnassa, hyväksi sydämelle ja auttaa korkean kolesterolin kanssa paniskelevia. ”It kills the fat” Arlette sanoi. Teho perustuu Pu-erh-teen aineenvaihduntaa vilkastuttaviin ominaisuuksiin. Arlette suositteli lapsekas virne naamallaan Pu-erhia myös krapulaoireisiin. Kyseinen tee muuten paranee viinin tapaan vanhetessaan ja usein se myydään kakkusina, josta murennetaan teetä tarpeen mukaan.

kc-gaia21

Gaïan tuotteita myydään yli 20 maassa ja valikoimissa on yli 500 erilaista teelaatua, jotka kaikki löytyivät tehtaanmyymälän hyllystä. Arvaa miltä tuntui, kun isännät kysyivät, mitä laatuja haluaisin viedä kotiin? PANIIKKI! Enhän mä millään voinut haistella läpi niitä kaikkia, joten rajasin haun vihreisiin teelaatuihin, joissa on mun lempiyrttejä. Siltikin nuuhkin läpi vain muutaman pönikän, koska en kehdannut daivata jokaiseen purkkiin. Mä niin tiedän mitä tekisin, jos pitäisi vaihtaa alaa: perustaisin teekaupan.

kc-gaia4

On vaikea keksiä työpaikkaa, jossa olisi huumaavampi tuoksu kuin teetehtaalla. Työntekijät olivatkin ihan superhyväntuulisia ja mietin, että kuinka iso osa työhyvinvointia tuoksumaailma onkaan? Ehkä väheksymme kaikki sen vaikutusta siihen, miltä työnteko tuntuu… Mitä jos muissakin tehtaissa käytäisiin suihkimassa samat, huumaavan ihanat odöörit ilmoille, joissa Gaïan porukka päivänsä viettää? Se ei mitenkään voisi ainakaan huonontaa työntekijöiden työmotivaatiota.

Gaïan laajasta teevalikoimasta on Ekolossa ja Suomessa myynnissä vain osa, mutta aika monia ihania tuotteita täältä silti saa (ja toki brändin verkkokauppa palvelee, jos osaa ostaa teensä nuuhkimatta). Gaïan tuotteita myydään myös esimerkiksi Stockmannilla. Parasta on se, että merkin kaikki tuotteet ovat aina luomua ja reilujakin, vaikka jokaisella teelaadulla ei virallista Reilun kaupan sertifikaattia olekaan.

Gaïa-teet ovat nyt syyskuussa Ekolossa kuukauden kamppistuotteina, eli -20%. On hyvä hetki tutustua erittäin vastuulliseen ja laadukkaaseen teeperheeseen, jos Gaïa on sulle entuudestaan tuntematon.

kc-gaia14

Matkani Ranskaan oli intensiivinen, hikinen (yli 40 astetta auringossa joka päivä) ja opettavainen. Äärimmäisen kiitollisena teen teille näitä juttuja ekobrändien takaa, sillä tässä oppii itsekin niin paljon siitä, mitä ja keitä tuotemerkkien takaa löytyy. (Tästä aiheesta kirjoitinkin jo aiemmin tällä viikolla.) Jännittävä nähdä, koska ja minne seuraava reissuni minut vie. Siihen tietää vastauksen Ekolone Lena: minnes reissataan seuraavaksi? 😉

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Vau, onpa sulla ollut ihana reissu! 🙂 Itsekin olen aina juonut teetä, kahvia vain maistanut muutaman kerran. Onkin ihanaa, että nykyään teenvalmistukseen kiinnitetään enemmän huomiota ja luomulaatuisia vaihtoehtoja alkaa olla enemmän tarjolla! Itse käyn Tampereella Teekauppa Veiströmillä teeostoksilla, hän myy luomuteetä ihanissa eri mauissa 🙂

No oli aika kiinnostava matka — taas kerran. Tosi intensiivinen vaan, kun reissaamiseen kului iso osa matkasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.