Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kookosöljy: mainio jokapaikanhöylä

Silloin harvoin kun tulen lukeneeksi jostakin juorulehdistä ruokaan liittyviä haastatteluja toivon aina, että toimittaja kysyisi haastateltavan keittiön top viisi vakkariruoka-aineet. Tiedättehän, ne, joita ilman ei pärjää. Multa jos kysyttäisiin, olisi lista seuraava: pippuri, lime, avokado, kookosöljy ja kananmunat. Näitä mulla on pakko olla kotona aina — ja onkin. Eipä siis ollut kovin vastenmielinen tehtävä testata ”markkinoiden parasta kookosöljyä”, niin kuin mulle homma markkinoitiin.

Olen käyttänyt kookosöljyä keittiössä ja kosmetiikkatuotteena melkein blogin alusta saakka, 7-8 vuoden ajan jo. Ekassa kirjassani on kookosöljylle omistettu kappalekin (ellen nyt ihan väärin muista).

Kookosöljy toimii paitsi ruoanlaitossa, myös kosmeettisena tuotteena (ja vaikka liukuvoiteena: lukaisepas joskus, mitä kaupan liukkarit sisältävät…). Käytän kookosöljyä lähinnä keittiössä, paistamiseen tai raakaleivontaan, kosmeettisena tuotteena sen sijaan hiusnaamiona, dödön korvikkeena tai vartaloöljynä. Viimeksi mainittuna tosin vain pakon edessä, sillä sivelin itseni koko ekan raskauden ajan kookoksella ja assosioin sen siksi aika vahvasti raskausaikaan (joka oli toki ihanaa aikaa monella tapaa, mutta johon en kuitenkaan enää halua palata. I´m done with babies).

Keittiössä kookosöljy on käytössä melkein päivittäin. Siihen nähden on aika outoa, että en ole koskaan juurikaan vertaillut kookosöljyjä keskenään, olen vaan aina ottanut ekokaupasta jotakin myynnissä tai tarjouksessa olevaa.

Voimaruoka halusi minun testaavan kookosöljyään, koska se on kuulemma markkinoiden parasta. Kiinnosti tietenkin paitsi testaaminen, myös se, miksi muka paras?  Sain tietää, että moniin kylmäpuristettuihin kookosöljyihin pääsee mekaanisen puhdistuksen yhteydessä kookoslihan kuitu- ja proteiinijämiä, jotka eivät sinänsä ole haitallisia, mutta jotka kantavat pahimmassa tapauksessa mukanaan epäpuhtauksia, joiden maku vahvistuu säilytyksessä, jolloin tuote pilaantuu pikkuhiljaa. Lisäksi kaikista puhtaimmat öljyt ovat sulana kuulemma täysin vesikirkkaita, ilman pohjalle painunutta sakkaa.

kc-voimaruoka1

Hanna Jormanainen, Voimaruoan markkinointi- ja tuotepäällikkö kertoi minulle ensimmäisen tehtävänsä firmassa olleen hyvän kookosöljyn metsästäminen. Nainen etsi täydellistä kookosöljyä puoli vuotta ja löysi sen lopulta Thaimaasta, jossa öljyn valmistusmenetelmä on kehitetty yhteistyössä Bangkokin yliopiston kanssa.

kookos_950ml”Tässä menetelmässä hyödynnetään jo sellaisenaan laadukasta ja pehmeää kookosöljyä tekevän sentrifugin (eli tuttavallisemmin separaattorin, siis lingon) lisäksi erikoiskylmää käsittelyä, jonka ansiosta rasvaa suojaava proteiini- ja muu sedimenttikeros saadaan paremmin murrettua sekä kookoksen luontainen aromi talletettua. Öljy myös suodatetaan useaan otteeseen tämän jälkeen ja sen valmistukseen käytetään eettisesti viljeltyjen luomupähkinöiden koko liha tuoreena”.

Eettisyydestä pisteet, koska kookospähkinöiden keräämiseen liittyy todella ikäviä eläinoikeusrikkomuksia, joita moni ei varmasti tule edes ajatelleeksi. (Tässä on muuten aihe, jota pitäisi selvittää Suomessa myytävien kookostuotteiden osalta laajemminkin…)

Puhtaimman kookosöljyn kuuluu maistua vain miedosti kookokselta — jopa raikkaalta, ilman sivumakuja. Voimaruoan kookosöljy on tosiaan todella mieto ja miellyttävä ja itse asiassa tajusin Hannan kanssa juteltuani  törmänneeni itsekin ”eltaantuneen hajuiseen” kookosöljyyn useinkin, mutta en ole aikaisemmin kyseenalaistanut sitä. Ajatellut vaan, että se kuuluu asiaan. Näköjään ei, niin kuin ei se sakka purkin pohjallakaan.

Laurakin testasi Voimaruoan sentrifugoidun kookosöljyn ja totesi saman kuin itsekin huomasin; kookosöljyn maku on paljon miedompi kuin niissä tuotteissa, joita olemme aikaisemmin tottuneet käyttämään. On toki käyttäjästä kiinni, haluaako tuotteeseensa vahvan vai miedon kookosen maun, mutta eltaantuneelta kookosöljyn ei koskaan tule haista. Nyt tiedän sen.

kc-voimaruoka2

Mikäli haluat testata Voimaruoan kookosöljyä, vinkkinä, että se on parhaillaan alessa Ruohonjuuressa. Pienempi pönikkä on reilut 13, isompi reilut 26 euroa. Ostaisin vastakin, etenkin tämä hyvin mieto tuoksumaailma ja varmuudella eettinen tuotanto kiehtoo.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.