Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Kasvimaitoa lettutaikinaan


Olen ottanut tavaksi tehdä perheelle lettuja joka viikonloppu. Yleensä päivä alkaa lettuhommilla sunnuntaiaamuisin. Skidit katsovat lastenohjelmia ja mä saan hetken kokkaustuokion, jolloin testailen erilaisia lettureseptejä. Usein valmistan kahden raaka-aineen kananmuna-banaani-lettuja, mutta parhaillaan käytössä on superkätevä gluteeniton lettujauhoseos, jolla tulee ihanan rapsakat letut. Banaaniletut jää aina pehmeiksi, ja toisinaan on ihana mässyttää oikein rapeita lettusia — niin kuin äitienpäivänä teimme.

Lettutaikinaan voi käyttää maitoa tai vettä oman fiiliksen mukaan, yleensä käytän itse kauramaitoa. Mutta koska esikoisella epäillään keliakiaa, olemme alkaneet etsiä kaurattomia tai aitokauravaihtoehtoja aina kun mahdollista.

Lettutaikinaan valittu neste vaikuttaa luonnollisesti lettujen makuun ja siinä missä vesi ei tuo makucocktailiin mitään ekstraa, on kasvimaitojen kanssa kiva eksperimentoida. Esimerkiksi kookosjuoma on letuissa aivan ihanan makuinen! Olen käyttänyt kookosjuomaa myös puuron seassa kauramaidon/veden sijaan ja sekä letuissa että puurossa kookos syventää makua ihanasti. Molemmat lapset ovat noteeranneet uuden kasvimaidon käytön, Isla haluaa nykyään kookosjuomaa puuroon siksi, että se ”vaan maistuu niin paremmalta”.

TransformedImageMulla on ollut testissä kevään aikana sisältöyhteistyön nimissä useita GoGreen-tuotteita, ja siksi myös kuvan sokeroimaton kookosjuoma on tullut tutuksi.

Kun tuoteselostetta lukee, yllättyy kuitenkin vähän: pääraaka-aine onkin vesi. Kookosmaitoa on itse asiassa vain 8,8%. Se selittää, miksi kookoksen maku on miedompi kuin mihin on tottunut, esimerkiksi suoraan kookospähkinästä maitoa maistaessa. Kookosmaito on luonnostaan todella rasvaista, tämä on sellainen kevyempikoostumuksinen ja jopa juomaystävällinen versio. Tuotteen nimi onkin siksi ”kookojuoma”. Itse käytän tällaista tuotetta lähinnä juuri lettuihin, toisinaan puuroon tai vaikka chiavanukkaan valmistukseen. Siihen tarkoitukseen sopivat toki myös erilaiset pähkinämaidot (joita on ko brändillä useita).

Äitienpäivänä käytin kookosjuomaa ekaa kertaa  lettujauhojen sekaan ja tuli skidien mukaan parhaat letut ikinä.

kc-gogreen1

kc-gogreen2

kc-aitienpaiva1

Vaikka kuvassa on mansikoita, ei liene ylläri, etteivät ne miltään maistu. Hmph. Kukaan meistä ei yhden puraisun jälkeen niistä välittänyt, mutta olivatpahan nättejä. Vähän niin kuin äitienpäivän kukkakimppu: ei sitäkään syödä. Katsellaan vaan… (Aitoja, kotimaisia mansikoita odotellessa!)

Lettujen kanssa aivan täydellinen yhdistelmä on makea inkiväärihillo ja vegaaninen tummasuklaalevite. Kermavaahdosta en itse välitä, se katosi lähinnä 5-vuotiaan suihin. Itse keskityin inkivääriin ja tummaan suklaaseen.. Taivaallista! Tumma, maidoton suklaalevite on jääkaapin vakkarikamaa samoin kuin inkiväärihillo. Näitä kahta kun syöttäisi koko kansakunnalle niin johan saataisi sodat loppumaan. Haha! No juu: ei näin sokerisia herkkuja usein meillä syödä. Yleensä lättyjemme päällä on marjoja, hunajaa ja banaania. Mutta joskus saa panna vähän överiksi! Ja tosiaan sokerista puheenollen: Go Greenin kookosjuoma ei ole sokeroitu. Monet kasvimaidot ovat, kannattaa aina tsekata, jos haluaa välttää turhaa sokerin litkimistä.

Kiinnostaisi kuulla, ovatko kookosjuoma tai pähkinämaidot teillä muilla vakkarikäytössä ja jos ovat, niin miten niitä käytät? Haluaisin ottaa kasvimaidot pelkkää kauramaitoa laajemmin käyttöön, mutta jostain syystä homma vähän hakee. Vinkkejä otetaan vastaan mieluusti!

7 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Loistava idea, seuraavan kerran kokeilen kookosmaitoa! Teen lättyjä noin kolme kertaa viikossa aamupalaksi. Käytän kaurahiutaleita ja huristan ne sauvasekoittimella maidon kanssa sileiksi.
Mantelimaitoa tulee käytettyä puuron kanssa, mutta ei niitä pähkinämaitoja meillä lapset oikein sellaisenaan juo.

    Huomaa Emilii, että mulla on ollut tässä kookosjuoma, kookosmaito on tuhdimpaa tavaraa, jota tarvinnee vähemmän ja joka ei pakosti korvaa lettutaikinan maitoa samalla annostelulogiikalla. Maistuu silti varmaan ihanalta sekin!

      Juu, kookos”maito”juomaa tarkoitin. Näitä kookosjuomia, -maitoja ja -vesiä kun on nykyään niin kovin monenlaisia! 😉

Kasvimaitojakin olen kokeillut, mutta lettutaikinassa suosin nykyisin aina vettä, jossa loraus omenaviinietikkaa. Pitsinen koostumus ja hyvä maku!

Omenaviinietikkaa? Jännä!

Mä olen alkanut suosia leivonnassa makeuttamatonta mantelimaitoa. Sitä menee myös puuron sekaan. Kahvimaitona käytän soijamaitoa ja sen suhteen olen aika nipo: käytän joko Alpron Soy for Professionalsia tai makeuttamatonta soijamaitoa. Muista soijamaidoista en hirveästi tykkää, vaikka hätätapauksessa nekin tietty menee.

Minä olen käyttänyt enimmäkseen kaura- ja soijamaitoja. Soijamaitoa käytän sen sisältämän proteiinin takia ja koska se sopii moneen käyttötarkoitukseen. Valitsen yleensä sen makeuttamattoman. Kauramaito taas sopii paremmin uunipuuroon, koska se ei kuohu soijamaidon tavoin. Olen kokeillut myös manteli- ja hasselpähkinämaitoa sekä kookosjuomaa, joista tykkäsin. Mantelimaitoa ostan harvemmin, koska siinä mantelia on vain nimeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.