Menu

Pistokoe helsinkiläiskauppoihin: kosmetiikassa laittomia parabeeneja

Aloitin vastikään työni CosmEthicsin tiedottajana ja äsken lähti medialle ensimmäine tiedote, jonka laatijana toimi allekirjoittanut. Tiedote löytyy ***-merkkien välistä. Olkaa hyvät.

***

CosmEthics_Logo_Raster_FullColor_300ppi_RGB

COSMETHICS LÖYSI HELSINGIN KESKUSTAN MYYMÄLÖIDEN KOSMETIIKKATUOTTEISTA LAITTOMIA PARABEENEJA

Kosmetiikkaraaka-aineiden analysointiin kehitetty applikaatio CosmEthics paljasti laittomien parabeenien käytön EU-alueella myytävissä kosmetiikkatuotteissa. 40 000 tuotteen seulonnassa CosmEthicsin haaviin on jäänyt jo 486 tuotetta, joista helsinkiläisiin kauppoihin tehdyissä seulontaiskuissa löydettiin 18. Esimerkiksi Maybellinen puuteri sisältää kemikaalia, jonka käyttö on ollut laitonta heinäkuusta 2015 alkaen.

Euroopan komissio kielsi vuonna 2014 viiden parabeenin käytön kosmetiikkatuotteissa. Kemikaalit ovat INCI-nimiltään: Isopropyl-, Isobutyl-, Phenyl-, Benzyl- ja Pentylparaben. Valmistuskielto astui voimaan lokakuussa 2014 ja myyntikielto heinäkuusta 2015. CosmEthics on selvittänyt, että tästä huolimatta isopropyyli- ja isobutyyliparabeeneja löytyy myynnissä olevista tuotteista yhä.

CosmEthicsin tutkijat kävivät läpi koko tietokantansa, 40 000 tuotetta, joiden joukosta löytyi 486 kosmetiikkatuotetta, joiden koostumuksessa isopropyyli- tai isobutyyliparabeeneja on käytetty. CosmEthics suoritti helmi- ja maaliskuussa pistokokeita helsinkiläisissä kaupoissa (Stockmann, Sokos, Kicks) ja löysi melko suppealla otannalla 18 tuotetta, jotka niinikään sisälsivät näitä laittomia kemikaaleja.

Ongelmallista on lisäksi kosmetiikkatuotteiden raaka-ainekoostumuksen vaihtelu: esimerkiksi Nioxin-sarjan hiustuotetta löytyi kauppojen hyllyiltä kahdella eri raaka-ainekoostumuksella, vaikka viivakoodi on molemmissa sama. Tuotteen vanhemmassa versiossa on laitonta parabeenia, uudemmassa versiossa ei. Valmistajat muuttavat tuotteidensa koostumuksia jatkuvasti ja siksi samasta tuotteesta voi olla liikkeellä raaka-ainekoostumukseltaan vanhentuneita versioita.

kc.maybelline

Yleisin CosmEthicsin havaitsema, laitonta parabeenia sisältänyt tuote on Maybellinen Dream Mat Powder, jonka tuoteseloste on piilotettu tarran alle. Herää kysymys, miten on mahdollista, että yli puolitoista vuotta kiellon voimaan astumisen jälkeen, isobutyyliparabeenia sisältävä puuteri on yhä markkinoilla? Tuoteselosteen piilottaminen ei myöskään palvele kuluttajaa.

CosmEthics on vastikään lisännyt palveluunsa time stamp-toiminnon, jonka avulla kuluttaja voi tarkistaa, mikä versio tuotteesta hänellä on käytössään. Time stamp näyttää tuotteen eri koostumusversiot ja kertoo, milloin tuote on lisätty tietokantaan. Applikaation avulla kuluttaja voi varmistua siitä, ettei käytä ihollaan kiellettyjä kemikaaleja.

***

CosmEthics on vuonna 2013 Suomessa perustettu yritys, jonka kehittämällä älypuhelinsovelluksella kuluttajat voivat maksutta skannata kosmetiikkatuotteen viivakoodin ja analysoida tuotekoostumuksen soveltuvuuden itselleen. Palvelusta on myös maksullinen versio ammattikäyttöön. Rahoittajiin kuuluvat yksityiset enkelisijoittajat ja Tekes. Forbes nosti CosmEthicsin vuoden 2015 merkittävimpien startup-trendien kärkeen. Yrityksen tavoite on tuoda läpinäkyvyyttä kosmetiikkatuotteiden INCI- koostumuksiin ja helpottaa ihmisten valintoja kemikaaliviidakossa.

Linkit:

***

Mielestäni kiinnostava kysymys on nyt se, että ovatko esimerkiksi nämä CosmEthicsin seulaan jääneet 18 tuotetta niin vanhoja, että ne on valmistettu ennen kiellon voimaan astumista? Toisaalta sillä ei kyllä ole mitään väliä, sillä tuotteien myyminen on silti laitonta. Niitä ei saisi antaa kuluttajille edes ilmaiseksi. Jos siis näitä tuotteita löytyy kotoasi (tarkista raaka-ainelista), kannattaa lopettaa käyttö ja siirtyä turvallisemman kosmetiikan pariin.

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Huomasin että Biozellin syväpuhdistavassa shampoossa on parabeeneja. Tarkemmin sanottuna 3 eri parabeeneja, näkyy tuotteen INCI-listalla.

Tokmanni-kaupan sivunlinkki, (INCI) ainesosien lista:
https://res.cloudinary.com/tokmanni/image/upload/6411463062506_et1.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.