Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Miksi teepussin tarvitsee sisältää muovia?

Valmistan itse teetä 3-4 kertaa päivässä ja olen aika kiinnostunut paitsi siitä, mistä materiaalista teemukini tai -kannuni on valmistettu, myös siitä, mitä upotan hautumaan kuumaan nesteeseen. Käytän mieluiten luomulaatuisia teesekoituksia — niin pussi- kuin irtoteetäkin (vaikka pussitee onkin ”teemaailman kalapuikko”) — mutta nylonista valmistetut, muovia sisältävät pyramidipussit eivät kuulu teerepertuaariini. En ymmärrä ollenkaan, miksi kuumaan nesteeseen pitäisi upottaa muovia?

Samaa on ihmetelty Kuningaskuluttajassa jo vuonna 2009. Vastauksena Unileveriltä kerrottiin: ”Ne [teelehdet] pääsevät pussissa liikkumaan ja luovuttavat aromiltaan parempaa teetä. Tavallisessa paperipussissa on pieniä teelehtiä, joista maku tulee hyvin nopeasti. -Pyramidipussia ei voi tehdä paperista, koska se litistyisi”. Kyse on siis paitsi mausta, ennen kaikkea estetiikasta. Pussi ei pysy pyramidin muodossa, ellei materiaali ole tarpeeksi tukevaa. Mutta ihan oikeasti: onko teepussin muoto kuluttajalle niin tärkeä asia, että hän haluaa kiehuvan veden sekaan muovia? En jaksa uskoa.

lipton_lores

Kuva täältä

The Atlanticin toimittaja Taylor Orci funtsi myös muovisten teepussien terveysriskejä ja kysyi Liptonilta teepussien materiaalista. Liptonilta kerrottiin Pyramid-teepusseissaan käytettävän samaa elintarviketason PET-muovia, kuin mitä vesi- tai mehupulloissakin on, ja että kemikaali on ”microwave safe”.

Saitti Rate tea.com avaa asiaa tarkemmin:

”Polyethylene terephthalate, abbreviated PET, may also be used in tea bags. PET is widely used in food packaging. PET has been implicated in the leaching of phthalates which can disrupt the endocrine system. These concerns have been raised primarily for water bottles and packaging; as with nylon, the topic of PET tea bags has not been researched and only speculative works have been written on the topic.

Lähde: ratetea.com

Koitin etsiä tutkimuksia, joissa olisi testattu nimenomaan muovia sisältävien teepussien sisältämien kemikaalien liukenemista lähes kiehumispisteessä olevaan nesteeseen (moni kaataa kiehuvan veden suoraan teepussin päälle), mutta en löytänyt mitään. Ei löytänyt tietoa aiheesta myöskään The Atlanticin toimittaja Taylor Orci, mutta tutkimuksia PET-muovipullojen muovin liukenemisesta kyllä löytyy — eikä se varsinaisesti rohkaise käyttämään samasta muoviseoksesta valmistettuja teepusseja kiehuvassa vedessä. Esimerkiksi Science News kertoo Frankfurtin Johann Wolfgang Goethe-yliopiston tutkimuksissa selvinneen, että PET-pullot luovuttavat nesteeseen estrogeeni-imitaattoreita. Myös Dr. Mercolan saitilla käsitellään aihetta:

As you probably know, chemicals in plastic containers and bottles have been found to leach into food and drink, thereby posing a number of health hazards. Examples include bisphenol-A (BPA), bisphenol-S (BPS), and phthalates, all of which mimic hormones and act as potent endocrine disruptors.  

***

But indeed, some of the newer tea bags are made with a variety of plastics; some are nylon, some are made of viscose rayon, and others are made of thermoplastic, PVC or polypropylene”.

Lähde: mercola.com

Ei sikäli: esimerkiksi suosikkimerkkini Clipper, jonka pussit ovat maatuvista kasvikuiduista valmistetttu, sisältävät pieniä pitoisuuksia polypropyleenia. Tämä siksi, että pussit on suljettava jotenkin.

Pitäisikö teepussien kemikaaleista olla huolissaan? Itse en käyttäisi kokonaan muovista valmistettuja pusseja (mainittuja pyramiidin muotoisia), mutta en osaa sanoa, tarvitseeko pienistä määristä esimerkiksi juuri mainittujen pussin saumojen suhteen olla huolissaan. Ihmeellistä on se, ettei tutkimuksia aiheesta tunnu löytyvän. Kuvittelisi, ettei kuluttajamarkkinoille saa lanseerata kuumaan nesteeseen upotettavia, muovia sisältäviä elintarvikkeita ilman, että tiedetään, irtoaako niistä kemikaaleja ja jos, niin minkälaisia määriä.

Jos aihe kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti lukea The Atlanticin artikkeli kokonaan.

kc-tee2

Tällaiset arjen pähkäilyt ratkaisen itse ottamalla sen potentiaalisesti parhaan vaihtoehdon: irtoteen (tai kasvikuiduista valmistetun pussiteen). Sen sijaan että menettäisin yöunia asian vuoksi, haudutan yleensä teeni itse. Pääsevät ne teelehdet ”liikkumaan ja luovuttamaan aromiaan” rauhassa ilman, että lilluvat muovissa.

***

Kuvan tee on tämän hetken suosikkini, valkoista yllättäen. Yleensä suosin vihreää, mutta yhteistyö ekokauppa Ekolon kanssa saa aikaan sen, että tutustun sellaisiinkin tuotteisiin, joita en ehkä muuten hankkisi. Les Jardins de Gaïan Avec Les Angels on erittäin suositeltava, valkoinen luomutee (tykkään kyllä koko sarjasta). Valikoima on huikea ja kaikki sarjan irtoteet ovat helmikuussa -20%. Ei tarvitse miettiä muovikemikaalien mahdollista olemassaoloa, kun suosii irtoteetä.

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Teepussit jossa on muovia. Leikkaa (saksilla) pussin auki ja käytä teepallolla tai teesiivilällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.