Menu

Mikä on mahdollisimman turvallista kosmetiikkaa?

Reilun viikon ajan tapetilla ollut PHMB-keissi on saanut monet tuskailemaan kosmetiikan käyttöään. Toisaalta ilmassa on asennetta ”kaikestahan saa syövän”, jonka myös ymmärrän, koska tällaiset kemikaaliaiheet tuntuvat usein liian haastavilta ymmärtää. Arkikemikaalien vaaroista uutisoitaessa olisi aina olennaista antaa kuluttajille heti kättelyssä parempi tai edes potentiaalisesti tirvallisempi vaihtoehto sen sijaan, että vaan kerrotaan, kuinka ”tästäkin saa syövän”.

Tärkeintä tässä käynnissä olevassa PHMB-keskustelussa on se, että kuluttajat alkaisivat vähitellen hoksata, että valitettavasti, vaikka kemikaaliturvallisuutemme on Kiinaa ja Yhdysvaltoja parempi, ei se silti ole täydellinen. Emme kemikaaliturvallisuuden osalta elä pumpulissa, vaikka me suomalaiset ollaan aika pilalle lellittyjä ja Euroopassa on moni asia todella hyvin.

Kaupoissa ei valitettavasti myydä pelkästään turvallisia tuotteita. Kaupoissa myydään mm. tuotteita, joissa on syöpää aiheuttavia tai perimää ja kehitystä häiritseviä kemikaaleja. Tietenkin arkijärkevä ihminen ajattelee, että viranomainen valvoo ja testaa myytävät tuotteet ne turvallisiksi todeten. Näin ei kuitenkaan ole asian laita: valmistaja on vastuussa ja valvonta toimii usein vasta siinä kohtaa, kun tuotteet jo ovat kauppojen hyllyillä. Esimerkiksi kemikaalit, jotka tiedetään potentiaalisiksi riskeiksi, ovat myynnissä ja käytössä niin kauan, kunnes niiden vaarallisuudesta ja terveyshaitoista on on tarpeeksi monta tutkimustulosta. Tutkimus on hidasta ja raha määrää sen, kuka tutkimusta tekee. Usein isoimmat massit ovat isoilla firmoilla, jotka voivat teettä lukemattomia ”riippumattomia” tutkimuksia omaan pussiinsa pelaten.

Kuten totesin taannoin Ylen uutisillekin, olisi minusta loogista, jos teollisuuden sallittaisi käyttää niitä kemikaaleja, jotka on jo todistettu turvallisiksi. Parhaillaan kemikaali täytyy todistaa vaaralliseksi, jotta se voidaan vetää pois markkinoilta. PHMB-keissi sitäpaitsi todistaa sen, että vaikka aineen käyttö kiellettäisiin, ei teollisuus välttämättä edes ota asiaa kuuleviin korviinsa (esimerkkinä L´Oréalin piittaamattomuus PHMB:n osalta). Hämmentävää on se, että kielletyn aineen käyttö kosmetiikassa nousi puheenaiheeksi kuluttajajärjestön huomanneen PHMB:tä löytyvän kosmetiikasta. Eikö kuvittelisi, että viranomainen valvoo, ettei laittomia aineita löydy kuluttajatuotteista?

Kuten europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen viime kesänä Ylelle antamassaan haastattelussa totesi:

– On pelottavaa ja surullista, että me yhä naiivisti kuvittelemme, että kaikki mitä myydään, on turvallista ja tutkittua. Luotamme siihen. Itselläni on lapsenusko jo ajat sitten karissut, mutta muistan aikoinaan sanoneen äidilleni, kun hän ei tykännyt punaisista muoviastioista (joissa oli kadmiumia), että ihan turhaa hössöttämistä, kyllä ne on turvallisia, koska niitä myydään.

Pietikäisen koko haastattelu löytyy täältä.

kc-kuvauskosmetiikkaa.nosto

Mitä tulee PHMB-ahdistukseen, neuvoisin seuraavaa:

  • 1) PHMB:n välttäminen onnistuu lukemalla kosmetiikan tuoteselostetta eli INCI-listaa, mutta koska PHMB on tuhansista kosmetiikkakemikaaleista vain yksi ja todennäköisesti markkinoilla on muitakin vaarallisia aineita, suosittelen kohtaa kaksi.
  • 2) Synteettisiä kosmetiikkakemikaaleja on helppo välttää siirtymällä sertifioidun luonnonkosmetiikan pariin (vaikkei kaikista synteettisistä kemikaaleista välttämättä olekaan yhtä vakavaa haittaa kuin PHMB:stä).
  • 3) Kannattaa läträtä mahdollisimman harvoilla kosmetiikkakemikaaleilla ylipäänsä, koska myös luonnonkosmetiikan osalta saattaa olla olemassa riskejä (esim. hormonihäiritsijät), joista emme vielä tiedä.
  • 4) Mikäli haluat olla mahdollisimman varma käyttämäsi kosmetiikan raaka-aineista, lataa blogin oikeasta laidasta maksuton CosmEthics-applikaatio, jolla voit skannata vaikka jo kaupassa ennen tuotteen hankkimista sen viivakoodin ja katsoa, mitä ko tuotteesta ja sen sisältämistä kemikaaleista applikaatiossa kerrotaan.

Kaikki 284 kosmetiikkatuotetta, jossa CosmEthics on havainnut PHMB:tä löytyvät täältä >>>.

Jutun nostokuva: Dorit Salutskij

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Toimiiko tuo CosmEthics myös offline tilassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.