Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Fairphone on kelpo peruskännykkä

Olen nyt parisen viikkoa kokeillut elämää Fairphonen käyttäjänä. Tähän päädyin turhauduttuani siihen, että melkein kaikkiin kännyköihin liittyy isoja eettisiä ongelmia. Vaikkei maailmassa vielä täysin eettistä kännykkää olekaan, on Fairphone eettisin ja ennen kaikkea ekologisin vaihtoehto (lue aikaisempi postaukseni aiheesta).

Vanha iPhoneni on ollut jo pidemmän aikaa siinä kunnossa, että se olisi pitänyt korjauttaa. En ole jaksanut ja halunnut maksaa isoja rahoja jo aika vanhan luurin fiksauttamisesta. Uuden puhelimen hankinta oli väistämättä edessä ja halusin ensin kokeilla Fairphonea, että onko tästä paperilla hienosta puhelinvaihtoehdosta käytännön työvälineeksi. Sitä kun puhelin minulle ensisijaisesti on; teen töitä somessa aamusta iltaan.

fairphone-2-repair

Fairphonessa kiehtoi paitsi tuotannon läpinäkyvyys ja ekologiset arvot myös se, että puhelinta voi korjata itse. Jos esimerkiksi näyttö hajoaa, voi sen vaihtaa itse alle minuutissa. Tai jos Fairphone julkaisee uuden, päivitetyn ja terkempaa jälkeä tekevän kameramoduulin, voi kameraosan vaihtaa itse ilman, että pitäisi hankkia kokonaan uusi puhelin. Juuri tämän korjausmahdollisuuden vuoksi Fairphone on vähän muita kännyköitä paksumpi: sen sisällä on ruuvit. ”Designed to repair”, sitä kyllä arvostan isosti. Puhelimelle luvataan viiden vuoden käyttöikää.

kc-ff.kuoretYhden jos toisenkin puhelimen näyttö on murusina. Ehkä tuttua sinullekin? Taitaa olla yleisin pikkuvika ainakin iPhone-käyttäjillä, mutta yleensä porukka ei viitsi maksaa lasin vaihdosta, ellei ole pakko. Se kun hajoaa kuitenkin uudelleen. Mielummin mennään vähän risaisella. Oma iPhonen pinta on ollut rikki yli vuoden… Tätä ei kuitenkaan tapahdu Fairphonessa ihan helposti, sillä puhelimen kuori on suunniteltu nerokkaasti siten, että reunat kääntyvät näytön päälle, ja siten suojaavat lasin pintaa kolauksilta. iPhonelle on toki saatavana samankaltaisia kuoria, mutta yleensä porukalla on kuorina jotakin sirompaa ja sitten lasi onkin helposti pian hajalla.

Erilaisia kuorivaihtoehtoja Fairphonelle on viisi, joista osa on mattapintaisia ja osa hieman läpinäkyviä, jolloin alta paljastuu puhelimen rakenne makean näköisesti (kuva vähän alempana). Kuoret ovat reunoista joustavat, eivätkä itsessään voi hajota esimerkiksi kovan kolauksen saadessaan.

Fairphone on malliltaan aika kulmikas, ja look on vähän ehkä liian ”työmiesmäinen” omaan makuuni, esimerkiksi iPhone on elegantimpi, eihän siitä mihinkään pääse. Tässä rinnakkain Fairphone ja Lauran uutukainen iPhone.

kc-ff.apple

kc-lapnak.ffPuhelin on omaan makuuni vähän liian leveä, ja etenkin lyhyempisormisella kollegalla oli vaikeuksia ylettyä peukalolla näytön poikki toisen laidan näppäimiin, kun koitti käyttää puhelinta yhdellä kädellä. Mutta nämä tällaiset ovat toki ihan käyttäjäkohtaisia juttuja.

Itseäni kiinnosti eniten Fairphonen kamera. Ilman hyvää kameraa en arjessa pärjää. Se on kaltaiselleni somessa työskentelevälle henkilölle ensisijaisen tärkeä työkalu, eikä esimerkiksi erillinen järkkäri tule kyseeseen. Mun pitää saada kuva otettua puhelimella nopeasti ja jaettua saman tien. En harrasta juuri kuvien käsittelyä ja haluan, että puhelimen kamera tekee moitteetonta jälkeä.

Olen tottunut iPhonen kameraan ja työskennellyt sen kanssa vuosia, valitettavasti Fairphonen kamera ei pärjää lähellekään. Tässä muutamia kuvia, joissa voit itse verrata iPhonen ja Fairphonen laatua. iPhone-kuvat vasemmalla, Fairphone-kuvat oikealla.

Huomasin näitä kuvapareja tehdessä, että erot ovat paljon selkeämpiä kännykän näytöllä ja parhaiten eron näkee suoraan Instagram-tililtäni, kun vertaa kuvia, jotka olen ottanut ennen kuin sain testiin Fairphonen ja kuvia sen jälkeen (olen maininnut Instassa muutamien kuvien yhteydessä Fairphonen erikseen, niin voit vertailla).

iPhone                                                                    Fairphone

kc-vertailu1Kuten huomata saattaa, toistuvat kuvan värit paremmin iPhonella ja kuva on tarkempaa. Fairphonessa värilämpö kärsii ja kuvat ovat kylmän sävyisiä.

iPhone                                                                    Fairphone

kc-vertailu2Keskimmäisen kuvaparin kohdalla taivaan värit toistuvat kauniimmin ja luonnollisemmin iPhonella otetussa kuvassa. Fairphone kadottaa sävyjä ja syvyyttä, latistaa kuvia. Etenkin luontoa kuvatessa olen huomannut, ettei Fairphonella saa otettua niin upeita kuvia kuin Applella. On harmittanut, kun en ole saanut tallennettua kauniita talvimaisemia tai niitä upeita auringonlaskuja, joita viimeaikoina on ollut monia.

iPhone                                                                    Fairphone

kc-iphone.ffTässä alimmassa kuvaparissa näkee hyvin paitsi onnellisen ja hikisen sali-ihmisen, myös konkreettisesti ongelmat, joita fairphonella on sävyjen toistamisessa. Erityisen hankalaa työskentely on kosmetiikkakuvia ottaessa, kun sävyjen pitäisi olla kuvassa just eikä melkein.

kc-artifakti2

kc-artifakti1

Fairphone tekee myös niin sanottuja artefakteja, häiriöpikseleitä, heijastuksen näköisiä viivoja, jotka eivät kuvaan oikeasti kuulu. Niitä näkyy esimerkiksi näissä kahdessa yläpuolella olevassa kuvassa: sinisiä pystyviivoja, jotka saavat kuvan näyttämään vielä enemmän suhnuiselta.

Käytännössä kamera tekee ärsyttäviä juttuja muutenkin: kuvaa ottaessa se ei aina tallennu pystyyn, vaan jostakin syystä kyljelleen ja kuvaa joutuu erikseen kääntämään. Kaikenlainen tällainen turha säätö hidastaa työskentelyä. Valokuvatessa kamerassa on viive, joka tekee tuntumasta aika nostalgisen tavallaan, heh. Kuin menisi ajassa ja tekniikassa monta vuotta taaksepäin. Se ei tietenkään ole hyvä ja toivottava asia.

Kameran osalta oli siis heti kättelyssä selvää, että en voi ryhtyä Fairphone-käyttäjäksi, mutta mikäli kameralla ei ole omassa arjessa niin isoa merkitystä, saattaa Fairphone olla oikein kelvollinen puhelin. Etenkin jos Android-käyttis on entuudestaan tuttu. Minulle ei ollut, ja siksi jouduin ratkomaan ongelmia, joita ei Androidin tuntevalle varmaan edes tule eteen.

kc-ff.kalenteri

Riippuu tietysti käyttäjästä, mihin puhelintaan eniten käyttää. Itselleni olennaisinta on paitsi soittaminen, tekstaaminen ja valokuvaaminen, myös blogin FB-ryhmän ylläpito ja Instagramissa sekä Twitterissä operointi. Sähköpostia käsittelen koko ajan ja kalenteria tsekkailen harva se minuutti.

Tykkäänkin puhelimen kalenterinäkymästä ja sen käyttöliittymästä. Merkkaamme miehen kanssa menojamme yhteiseen kalenteriin ja Fairphonessa kiitos ison näytön ja kivan kalenterinäkymän erottuvat selkeästi omat ja siipan menot, ne erottaa heti toisistaan. iPhonen kalenterinäkymä on paljon epäselvempi. On tosin huomioitava että oma iPhoneni on mallia 4S, eli aika vanha jo. Uusin iPhone on varmasti monelta osin parempi kuin omani ja siksi onkin vähän epäreilua verrata 4S-luuria uusimpaan Fairphoneen, mutta tässä postauksessa onkin enemmän kyse siitä, pärjääkö Applen laitteisiin tottunut Androidin kanssa sekä riittävätkö Fairphonen ominaisuudet juuri minun ammattini toteuttamiseen ja sopiiko se minun tarpeisiini.

Arki Fairphonen kanssa ei ole kovin erilaista kuin vanhan puhelimeni kanssa. Aika nopeasti olen huomannut tottuvani uuteen puhelimeen ja sen ominaisuuksiin, vaikka kameran jälki välillä harmittaa.

Pidän siitä, että puhelin kertoo, mihin kellonaikaan akku on loppumassa. Tästä on ollut yllättävän iso apu arjessa! Tarkka akunloppumiskellonaika sanoo paljon enemmän kuin 12%. Puhelimen näytto kertoo myös sen, koska olet viimeksi koskenut ruutua. Sillä on itse asiassa yllättävä, psykologinen vaikutus:

kc-ff1

Kun puhelin kertoo, että sitä on sormeillut viimeksi alle minuutti sitten, tulee väkisin vähän syyllinen olo. Se on musta hyvä! Kellepä ei tekisi hyvää ottaa vähän some-paastoa, joten syyllisyys luurin käytöstä on enemmän kuin tervetullutta.Kertoo näyttö toki muutakin: eri some-kanavissani tapahtuvat asiat; viestit, tykkäämiset jne., ilmestyvät puhelimen näytölle kätevästi ja ne saa siitä laitaan pyyhkäisemällä yksitellen pois. Ei juuri eroa Appleen siis.

Fairphonessa on ollut kuitenkin muutamia kummallisia bugeja. Hankalin niistä on jäätyvä näyttö. Usein käy niin, ettei puhelimen näyttö reagoi kosketukseen. Näyttö menee automaattisesti korvakosketuksessa itsestään pimeäksi, mutta ei aina palaudukaan kun puhelimen ottaa korvalta. Näyttö siis jämähtää mustaksi, eikä näyttö reagoi kosketukseen. Erityisen ärsyttävää tämä oli kun koitin varata lapselle neuvola-aikaa: en päässyt näppäimistöön käsiksi, kun olisi pitänyt valita näppäimistöstä numero 1 suomenkielistä palvelua saadakseni ja edetäkseni ajanvaraukseen saakka.

En myöskään voinut toisen puhelun aikana avata kalenteria, koska näyttö pysyi pimeänä. Tosi ärsyttävää! Tähän sain Fairphonen suunnalta oikein lähitukea, eikä syy ole selvinnyt. Harmillista. Ainoa keino jumahtaneen näytön saamiseksi toimintakuntoon on ollut akun irrottaminen. Se ei ole kauhean mukavaa esimerkiksi ruuhkaabussissa, jos vaikka sattuu olemaan seisomapaikalla, kauppakassit kädessä ja koittaa soittaa kysyäkseen miehelle, kumpi hakee lapsen päiväkodista. Tai jos juuri piti ottaa kännykästä esille kauppalista ja lapset huutaa vieressä nälkäänsä. Kännykän on vaan pakko toimia.

kc-ff.kuoret.sisus

Fairphonen tekniset tiedot kiinnostelevat ja ne löytyvät kaikki jälleenmyyjän sivuilta. Tässä olennaisimmat:

5-tuuman, Full HD LCD ​​näyttö, Gorilla®Glass 3
Android​​™​ 5.1 (​Lollipop) -käyttöjärjestelmä
Suoritin: Qualcomm® Snapdragon™ 801 platform,​ 2GB RAM​-muisti
8 megapixel takakamera OmniVision® kuvasensorilla (2 Mpix etukamera)
4G LTE/3G/2G
Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac), Bluetooth® 4.0 LE, GPS
Dual SIM – kaksi sim-korttipaikkaa
32 GB sisäinen muisti
MicroSD-korttipaikka
​​2420 mAh vaihdettava lithium-ion akku​

Puhelimen takuuaika on kaksi vuotta

Kiinnostava juttu on se, ettei puhelimen mukana tule virtajohtoa. Tämä aiheutti itselleni vähän säätöä, kuten FB-seinän keskustelu kertoo. 😀

Näyttökuva 2016-01-20 kohteessa 14.33.39

No, tilanne korjautui nopeasti ja sain laturin ystävältä, jolla oli — aivan kuten Fairphonella oletetaan — yksi ylimääräinen piuha nurkissa. Vaikka tästä oli mulle vähän vaivaa, olen iloinen siitä, ettei Fairphonella vaihdeta uuden puhelinmallin yhteydessä laturin mallia siten, että aina olisi pakko ostaa uusi johto. Tämä on Applen kohdalla minusta erityisen ärsyttävää: kuluttajat pakotetaan ostamaan uusia piuhoja, vaikka vanhojakin olisi nurkat täynnä. Näitä Fairphonen lataamiseen tarvittavia micro-B-usb -johtoja saa muuten ostaa uutena kaikista alan liikkeistä, eivätkä ne maksa paljoa, joten jos et omista ko piuhaa ja haluat Fairphonen, ei hätää.

Fairphonen kakkosversio on tullut markkinoille nyt tammikuussa ja uutta Fairphonea on tilattu tähän mennessä 25 000 kappaletta. Suomeen on tullut muutama sata puhelinta, jotka porukka on siis tilannut sokkona. En itse tiedä olisiko minusta tähän, koska haluan aina hypistellä asiaa, jonka olen hankkimassa. Puhelimella on hintaa 530 euroa, mikä on minusta ihan kohtuullinen. Fairphonea ei ole aikaisemmin saanut suomalaiselta jälleenmyyjältä, mutta asia korjaantui nyt tammikuussa, kun verkkokauppa Ecosto otti sen valikoimiinsa. Palaan Ecostoon myöhemmin, on sen verran mainio nettikauppa meinaan! (Lyhyesti: nettikauppa haluaa tarjota kuluttajille kussakin tuoteryhmässään fiksuimpia vaihtoehtoja, on kyse sitten eettisyydestä tai ekologisuudesta, kännykästä tai paistinpannusta. Kannattaa tutustua.)

Siinä, missä kännykän raaka-aineiden alkuperä on muiden brändien osalta hämärän peitossa, ollaan Fairphonella selvitetty kahden mineraalin alkuperä. Kaksi ei tunnu paljolta, mutta se on alku. Tavoitteena on seuraavaksi saada käyttöön Reilun kaupan kultaa. Arvostan valtavasti Fairphonen porukkaa ja ideologiaa homman taustalla. Valitettavasti vain oma käyttöni vaatii kameralta parempaa laatua, muuten olisin varmasti ollut valmis antamaan Fairphonelle mahdollisuuden, mikäli ruudun jäätymiseen löytyy selitys.

Eiköhän Fairphone jatkaa puhelimensa kehitystä edelleen. Toivotaan, että seuraavassa kännykässä on omat vaatimukseni täyttävä kamera ja jumiutumaton näyttö. Siinä vaiheessa harkitsen Fairphonen käyttäjäksi ryhtymistä uudestaan.

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Nyt on ilmestynyt päivitetty versio jossa 12mp kamera!
Sekä luonnollisesti tuon voi päivittää siihen vanhaan.

Olen myös mietiskellyt ”reilumman” puhelimen hankkimista, sillä yritän elämässäni siirtyä paremmin ja reilumman tuotannon pariin. Puhelin, josta kirjoitat kuulostaa kyllä todella hyvältä ja kestävältä, juuri esimerkiksi tuon kuoren ansiosta. Myöskin huoltokustannukset/ pystyy itse vaihtelemaan näyttöä ynnä muita, huokuttelee myös, kiitos tekstistäsi!

Eipä kestä Eetu!
🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.