Menu

Roundup: ”Known to cause cancer”

Kulutusjuhlan Mari Koistinen kirjoitti loppukesästä, kuinka oli havainnut lasta päiväkotiin kuskatessaan miehen ruiskuttavan suihkepullolla jotakin päiväkodin läheisyyteen. Kemikaalitietoinen Koistinen haastatteli miestä:

”Saanko kysyä, mitä ainetta ja mihin tarkoitukseen käytät?”
”No näitä rikkaruohoja tästä kiveysten välistä. Tällä ne kätevästi kuolevat.”
”Onkos siinä mikä vaikuttava aine?”
”Jaa-a. Tällainen biologinenhan tämä ihan on!” vastasi mies, ja näytti purkkia, jonka nimessä oli sana bio (kuten arvata saattaa, niin sana bio ei kerro tuotteen ekologisuudesta yhtään mitään, esim. Roundup Bio tai Glyfonova Bio).
Pyysin kääntämään purkin niin, että näin tuoteselosteen ja totesin, että aine sisältää glyfosaattia.
”En minä noista tiedä, minulle vain sanottiin, että osta tätä.”

Lähde: Kulutusjuhla-blogi

Koistinen kiitti ja jatkoi matkaansa, muttei jättänyt asiaa tähän. Hän alkoi soitella ympäriinsä ja selvittää, miten Helsingissä torjutaan rikkaruohoja. Koistinen sai selville, että ”lähes kaikki kiinteistöyhtiöt ovat tänäkin kesänä käyttäneet Roundup’ia tai vastaavaa, glyfosaattia sisältävää torjunta-ainetta”.

Asia on huolestuttava, koska glyfosaattiin on jo pidemmän aikaa liitetty epäily karsinogeenisuudesta. Vielä huolestuttavampaa on se, että glyfosaattia käytetään paljon: ”yli puolet Suomen maataloudessa tällä hetkellä käytetyistä rikkakasvihävitteistä on glyfosaattivalmisteita” kertoo Yle. Ja kuten mainittua, maatalouden lisäksi glyfosaattia sisältäviä torjunta-aineita käytetään kaupungissakin,esimerkiksi kaupunginistutusten ympärillä ja kiveyksillä.

kc-kulutusjuhla.roundup

Koistisen selvitystyöhön ei ole suhtauduttu suopeasti ja hän joutui muun muassa siirtämään blogipostauksensa pois työnantajansa tontilta, omaan, henkilökohtaiseen blogiinsa. Kertoo jotakin siitä ilmapiiristä, joka Suomessa vallitsee aiheeseen liittyen. Ymmärtäähän sen: glyfosaatista luopuminen saattaisi aiheuttaa maataloudessa isot sadonmenetykset.

Isäni on kasvanut lapsuutensa ja nuoruutensa maalla, ja hänen suhtautumisensa Roundupiin kertoo minusta siitä, mikä on se sukupolvien kuilu, joka asiassa vallitsee. Isä näet ehdotti kesällä, että levittäisimme Roundupia kesämökin pihaa valtaavien tuholaiskasvien juuriin. Pihaan, jossa lapsemme leikkivät ja toinen vieläpä konttaa ja laittaa kaiken suuhunsa. Miehen nuoruudessa ei tiedetty sitä, mikä tiedetään nyt: glyfosaatti, joka on Roundup´ssakin vaikuttava aine, aiheuttaa syöpää. Näin on päättänyt Kaifornian osavaltion ympäristönsuojeluvirasto (The California Environmental Protection Agency).

The California Environmental Protection Agency announced today that it plans to label glyphosate — the most widely used herbicide and main ingredient in Monsanto’s Roundup — as a chemical ”known to cause cancer.” The World Health Organization’s research arm also recently found that the chemical is probably carcinogenic to humans, and research has also linked glyphosate to the steep decline of monarch butterflies.

Lähde: eastbayexpress.com

kc-glyphosate

Lähde: oehha.ca.gov

kc-roundup2Tehoaineiden käyttö arvioidaan EU:ssa 10 vuoden välein ja glyfosaatin osalta käyttö on luvallista tämän vuoden loppuun. Juuri haastattelemani Tukesin ryhmäpäällikkö Eija-Leena Hynninen kertoo, että pallo on parhaillaan Euroopan komissiolla, joka seuraavan kerran kokoontuu aiheiden ympärille lokakuussa. Asialista ei vielä ole hänen tiedossaan, ja mikäli glyfosaattia ei ehditä käsitellä ajoissa, annetaan sille todennäköisesti lyhyt jatkopäätös, ennen kuin varsinaista päätöstä kemikaalin käytöstä saadaan aikaiseksi (saattaa mennä keväälle 2016).

Toivottavasti komissio ottaa glyfosaatin asialistalleen mahdollisimman pian, jotta saamme Suomessakin Roundupin ja vastaavat pois pelloilta ja puistoista.

Lue lisää: Glyfosaatin käyttö kasvinsuojelussa puhuttaa

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

http://www.globalresearch.ca/is-monsantos-glyphosate-roundup-the-new-agent-orange/5359401

Pakko kommentoida kun tästä ks. myrkystä löytyy useita artikkeleita liittyen Vietnamin sodassa käytettyyn Agent Orangeen, joka siis edelleen aiheuttaa epämuodostumia ja vammoja syntyviin lapsiin Aasiassa.. Kummankin myrkyn (Roundup ja Agent orange) takana siis sama erittäin huolestuttavan taustan omaava yhtiö Monsanto.. Lineekö siis myrkyissä muutakin yhteistä kuin firma, ainakin tuntuvat tuottavan samankaltaisia järkyttäviä tuloksia ihmisten terveyteen..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.