Menu

Chem Bio with baby

Vietin päivän Chem Bio -messuilla. Oli niin kiinnostavia luentoja, etten meinannut pysyä housuissani: REACH, kemikaalit vesistöissä, vedenpuhdistustekniikka, ympäristöön päätyvät lääkejäämät, jne. Postausta seuraa, jahka saan esitykset sähköisessä muodossa. Puolivuotias seuralaiseni kun vähän häiritsi keskittymistäni. Sain kuitenkin twiitattua muutaman ajatuksen: että esimerkiksi Suomen suosituin kipugeeli (nimeä ei sanottu, selvitän) sisältää kemikaaleja, jotka ovat ympäristölle haitallisia. Päätyvät siis ihoiltamme luontoon, eivät suinkaan suodatu vedenpuhdistamolla tai pilkkoudu. Että vedenpuhdistusjärjestelmämme on ajasta ja kemikaaleista pahasti jäljessä ja että lähes kaikkia uusia palonestoaineita löytyy kaloista ja lietteestä.

kc-chembioÄitiyslomalla varmaan voisi keskittyä tekemään kärrylenkkejä, katsoa Netflixistä sarjoja, sisustella kotia ja ottaa vaan iisisti, mutta musta tuntuu, että eteeni oikein ladotaan kiinnostavia juttuja, joista ei vaan voi olla pois. Onneksi poika on helppo tapaus ja menee mukana melkein missä vaan. Työläintä on koko ajan ennakoida: olla vaippalaukku, ruoat ja lelut ojossa, ja samalla kirjoittaa ylös muistiinpanoja luennoilla. Ei se ehkä ihan iiseintä puuhaa univajeiselle ole. Myönnän. Mutta kannatti raahautua.

Itselleni alkaa vähitellen selkiytyä se, että palannen kouluun. Tuntuu, että nämä kemikaaliaiheet vaativat perehtymistä nyt syvemmältä, kuin mihin toimittajana kykenen. En halua tyytyä vaan pintaraapaisuihin, vaan päästä itse tutkimaan. Taloudellisesti ajatellen opiskeleminen olisi aika iso haaste, mutta ehkä siitä selviäisi tarkalla suunnittelulla.

Vielä messuista: kamalaahan se oli, valita mitä luentoja menee kuulemaan. Jouduin valitsemaan kemikaaliaiheiden ja suolistobakteerien väliltä. Miettikää nyt! Blogini kaksi punaista lankaa! Valitsin kemikaaliaiheet ja missasin… Äh, ihan liian kiinnostavia puhujia ja alustuksia.

Toivottavasti mahdollisimman moni esitys on saatavana sähköisesti messujen jälkeen.

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mua kiinnostaisi myös ne sähköiset luentomatskut, jos niitä saa antaa eteenpäin. Valitettavasti en päässyt messuille kuuntelemaan.

Olisi toinenkin, jota kiinnostaisi ne sähköiset matskut!

Innolla odotan tulevia postauksia ja tietoutta noista vesistöihin joutuvista kemikaaleista ja ennen kaikkea siitä onko jotain toivoa siitä, että päästöt saataisiin kuriin. Kiitos kun jaksat tehdä tätä selvitystyötä! 🙂

Tuohon kipugeeli sisältää vesistölle haitallisia kemikaaleja- juttuun muistelin törmänneeni jossain aiemmin, ja löytyihän artikkeli pienellä googlettelulla: http://yle.fi/uutiset/itameren_kalat_hairiintyvat_laakeaineista__teollisuudella_paineita_kehittaa_eettisempia_pillereita/7455669

Ja lähteenähän Ylen jutussa (josta sen suosituimman kipugeelin nimi löytyy muiden paljon käytettyjen lääkeaineiden lisäksi): John M. Brausch ym. (2012): Human Pharmaceuticals in the Aquatic Environment: A Review of Recent Toxicological Studies and Considerations for Toxicity Testing. Tämä kokoaa yhteen eri tutkimusten tuloksia eri lääkeaineiden vaikutuksista eliöille. Kiinnostavaa, mutta myös erittäin huolestuttavaa luettavaa…

Heippa!
Tämä ei varsinaisesti liity tähän postaukseen, mutta kysympä kuitenkin.
Muistelin, että sinulla on/on ollut Vitamix blenderi ja olisin mielenkiinnolla kuullut mielipiteesi ko. blenderin muovikannusta. Itse päädyin selailemaan nettiin artikkeleita kannusta mahollisesti liukenevista hormoonihäiritsijöistä, ja tulit mieleeni aikani pähkäiltyäni aihetta.
Vanhempi Kenwood blenderini kannu on lasia ja Vitamixin kohdalla harmitti kun heiltä ei lasikannullista saa. Kaikesta huolimatta päädyin kuitenkin sen hankkimaan, mutta kiinnostaisi kuitenkin kuulla mitä tuumit asiasta. 🙂
En löytänyt search -kohtaa blogistasi, jotta oisin voinut kattella mahollisia vanhoja postauksia aiheesta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.