Menu

Pihlaja-raakasuklaa-inkiväärimysliä jouluun

Myslitehtaalta hei! Valmistin eilen uutta mysliä, jossa käytin ekaa kertaa kuivattuja pihlajanmarjoja. Happamat marjat — tarkemmin marjarouhe — toimii, kun rinnalla on jotakin makeaa. Itse käytin sokeroituja inkiväärin palasia (kuvassa kakkulapion päällä). Tälleest joulun kunniaksi siedettäköön vähän sokeria. Pihlaja-inkivääri-raakasukaamysli, olkaas hyvät.

kc-inkivaarimysli

Valmista ensin pohja ja lisää vasta uunittamisen jälkeen loput raka-aineet. Pohjaan tulee:

 • 10 dl kaurahiutaleita (voit käyttää myös tattaria)
 • 2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
 • 1 dl sesaminsiemeniä
 • 1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
 • 1 dl  neitsytkookosöljyä
 • 2 rkl agavenektaria tai 3 rkl hunajaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Mukaan sopivat myös mainiosti pähkinät, itselläni ai vaan sattunut olemaan niitä kaapissa. Jos haluat käyttää pähkinöitä, voit laittaa niitä 1-2 dl mukaan jo tässä vaiheessa.

Kuumenna öljy kattilassa agavenektarin/hunajan kera, mutta ei kiehuvaksi asti. Heitä kaura+muut sekaan ja kääntele kunnolla niin, että seos on tasaisesti öljyhunajassa.

Levitä mysli pellille ja laita uunin keskiosaan 175 asteeseen noin vartiksi. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti.

kc-raaka-aineet

Kun olet ottanut pohjan uunista, sekoita joukkoon:

 • 1 dl kuivattua pihlajanmarjarouhetta (olen kuivannut ja rouhinut itse)
 • 2 dl raakakaakaorouhetta
 • 6 palaa kuivattua, sokeroitua inkivääriä (ostin Punnitse ja Säästästä)
 • 6 rkl kookoshiutaleita
 • 2 dl mulpereita
 • kanelia maun mukaan

Sekoita kaikki keskenään ja nauti.

Ihanaa mysliä! Inkivääri puskee esiin hyvin, vaikka käyttäisit vain 5-6 palaa koko satsissa. Nämä palat ovat siis peräisin Punnitse ja Säästästä ja paloissa on sokeripinta. Samaisesta puljusta saa myös sokeroimattomia, käytä kumpia haluat. Minä tein nyt tällaista juhlamysiä, joka menee melkein jälkkäristä…

Käytin myslissä itse valmistamaani pihlajanmarjarouhetta. Olen valmistanut sen yksinkertaisesti hajottamalla marjat blenderissä rouheeksi ja kuivattamalla rouheen leivinpaperille levittäen. Rouhe säilyy kuivattuna ties kuinka kauan, mutta sen pitää olla ehdottomasti kuivaa kun sen säilöö, sillä pienikin määrä kosteutta saa koko satsin homehtumaan. Erittäin C-vitamiinipitoiset pihlajanmarjat ovat sekä tuoreena että kuivana rouheena sen verran happamia, että ne kaipaavat rinnalleen jotakin makeaa, sokeri-inkiväärit olivat hyvä makupari. Itse nautin mysliä kauramaidon tai rahkan kanssa, tätä tekisi melkein mieli koklata soijajäätelön kanssa. 😉