Menu

Arelalizzasta tulee Arela

Kotimainen neulefirma Arelalizza on ollut itseleeni melko tuntematon, vaikka olenkin blogeissa ja lehtien sivuilla törmännyt yrityksen nimeen useampaan kertaan. Syksyllä Katajanokalla pyöräillessäni tajusin kuitenkin olevani ihan toimipisteen nurkilla ja piipahdin tsekkaamassa, että ovatko ne nyt niin pehmeitä kuin sanotaan. Kashmirhuivit ja -vaatteet nimittäin. Olivat ne — mutta vähintään yhtä upea on Katajanokan toimipisteen interiööri. Oh!

kc-arelalizza6

kc-arelalizza5

kc-arelalizza1

kc-arelalizza3

kc-arelalizza4

kc-arelalizza7

Arelalizzan vuokraama tila on 40-50 -luvulla perustettu kemikalio, joka on yhä autenttisessa asussaan. Tilan omistaja on hoksannut suojella sisustuksen, kiitos siitä. Kerrassaan hurmaanaa hyppy ajassa taaksepäin!

Ihmeteltyäni hetken sisustusta, tutustuin itse brändiin. Arelalizza on vuonna 2006 perustettu, alunperin tamperelainen neulefirma, jonka keskeisin materiaali on kashmirvilla, josta koko Arelalizza on saanut alkunsa. Mallistoissa on käytetty myös silkkiä, pellavaa, lampaan villaa sekoitteina kashmirin kanssa sekä bambutrikoota. Ensi kevät-kesämallistosta löytyy myös puuvillatrikootuotteita. Firma käyttää kahden valmistajan kashmirlankaa. Toinen on kiinalainen moderni, ekosertifioitu langanvalmistaja ja toinen suuri italialainen, vanha ja arvostettu perheyritys. Molempien kashmirin raaka-aine tulee Mongoliasta ja Pohjois-Kiinasta (missä kashmirvuohet perinteisesti asuvat). Arelalizza on siirtämässä tuotantonsa Kiinasta Eurooppaan ja parhaillaan selvitetään mahdollisuuksia mm. skotlantilaisen materiaalin käyttöön. Firma vaihtaa myös vuoden vaihteessa nimensä Arelalizzasta Arelaksi, kun yrityksen omistus siirtyy kokonaan suomalaisiin käsiin.

Mietit ehkä tuotteiden värjäämistä, että millä väreillä värjäys tapahtuu ja paljonko se kuormittaa ympäristöä? Kysyin asiaa Arelalizzan viestintävastaavalta, Viivi Arelalta:

Villan värjäykseen kuluu aika paljon vettä. Värikäsittelyjen ja huuhtelujen määrää vähentää kuitenkin se, että käyttämämme langan raaka-aine on hyvälaatuista, valkoista kashmiria joka ei vaadi useaa värikäsittelyä. Tällöin lanka pysyy pehmeämpänä eikä monenkertainen värjäily myöskään aiheuta niin suurta rasitusta ympäristölle. Kiinalainen langantuottajamme käyttää myös ympäristöystävällisiä väriaineita.

Värjäys ja vuohien vaatima laiduntila ovat sellaisia seikkoja jotka eivät ole kashmirin tuotantoketjussa niin ekologisia kuin toivoisi. Kashmirtuotteilla on kuitenkin muita ekologisia etuja. Neuleet ovat hoidettuina hyvin pitkäikäisiä ja niitä tarvitsee pestä vain harvoin, tuuletus riittää yleensä. Neuleemme myös muotoonneulotaan jolloin niissä on vähemmän saumoja ja lankaa ei mene hukkaan kuten edullisemmassa tavassa neuloa yksi iso kappale josta neuleen osat sitten leikataan ja ommellaan yhteen. Vuohia ei myöskään vahingoiteta villan keräysprosessin aikana. Kashmirhan on siis kashmirvuohen pehmeää alusvillaa, jonka vuohi kasvattaa talveksi lämmikkeekseen. Se kerätään kampaamalla vuohilta keväisin.

– Viivi Arela / Arelalizza

Arelan valikoimissa on neuleita, neulemekkoja, hameita, housuja, huiveja, päähineitä jne. Muotoilu on ajatonta ja klassista, juuri sellaista, mitä voi helposti yhdistellä kreiseihin printteihin tai väreihin. Mikä nyt milloinkin on muodissa.

kc-arelalizza8

kc-arelalizza2

Päädyin ostamaan itselleni kuvan neuleturbaanin. Muistatte ehkä viime talvena käyttämäni R/H:n vähän vastaavan? Se on viime talven jälkeen aivan nyppyinen ja ryytynyt, ja näyttää lähinnä joltakin kuolleelta eläimeltä… Pitäisi varmaan koittaa antinypyttää sitä jotekin? Tänä talvena päässä on siis tällainen versio turbaanista, josta maksoin 125 euroa. Toivottavasti tämä kestää hyvänä. Sain mukaani kamman, jolla sekä Arelalizzan huiveja että ymmärtääkseni tätä turbaania voi huoltaa.

Ostin liikkeestä myös hajuveden, sillä arelalizzalaiset ovat ottaneet valikoimiinsa yhdysvaltalaisen OLO-luonnonkosmetiikkatuoksusrjan, joka on todella kiinnostava tapaus. Löydät juttua OLO:sta aikaisemmasta blogauksestani.

Yläpuolen kuvassa näkyy myös kirkkaan oranssi kashmirhuivi. Arelalizzan valikoimissa on muutama tällainen kirkkaampi yksilö, noin muuten huivit ovat maanläheisiä ja neutraaleja. Tuo oranssi kiinnitti huomioni, kuten yleensäkin kirkaat värit tekevät ja niinpä päätimme yhdessä polkaista käyntiin vielä vuoden vikan blogiarvonnan. Minä sain oranssin pehmopilven itselleni ja myös joku teistä saa valita sen tai minkä tahan sa muun värisen Arelalizza-huivin itselleen. Joulu!

kc-arelalizza9

kc-arelaizza10

 Voit osallistua Arelalizza-arvontaan kommentoimalla tämän postauksen perään, minkä värisen kashmirhuivin haluaisit? Voit kurkata huivivaihtoehdot täältä. Arvonta on käynnissä vielä sunnuntain ajan, maanantaina ilmoitan kuka saa itselleen joululahjan. 🙂

kc-arelahuivit

kc-arelalizza Oranssi Arelalizza-huivi Globe Hopen parkan kaverina, molemmat saatu blogin kautta

Tiedoksi, että Arelalizza on avannut tänään uudet liikkeensä Uudenmaankadulla ja ikkunassa lukee jo Arela. Katajanokankin liike on auki vielä tammikuun loppuun asti ja siellä alkaa 2.1. iso muuttomyynti, joten kandee ehkä käydä kurkkaamassa, jos vaikka kohdalle osuisi hyviä alennuksia..