Menu

Eettistä lempimuotia

Tuntuu hölmöltä postata asiaa vaatteista Siniä käsittelevän tekstin perään, mutta pitäähän tiedostavankin ihmisen johonkin verhoutua, joten sikäli ehkä ihmisen vaatetus ei ole aivan turhanpäiväinen aihe — etenkään kun vaatteista on tullut monille kertakäyttötavaraa. Kuinka saisimme palautettua vaatteille niille kuuluvan arvon?

Keskustelin juuri toimittajakollegan kanssa siitä, kuinka ärsyttävää on, että kirpputorit tursuavat nykyään halpaketjujen lumppuja, joissa osassa on jopa hintalappu jäljellä. Kirpputoreilla ei totisesti vaikuta siltä, että maassa on lama. Tai no jaa, tavallaanhan se voi tarkoittaa juuri sitä: porukka ostaa halpaa, koska ei muka ole varaa kalliiseen. Siinä vaan käy helposti niin, että halpaa — ja huonolaatuista — ostaa niin paljon, että summalla olisi saanut yhden tai kaksi laatutuotetta, jotka kestävät pidempään.

En väitä, että hinta olisi laadun tae, mutta yleensä eettinen muoti maksaa enemmän kuin halpaketjujen releet.

kc-matkagarderoobi

Matkagarderoobi: oikealla eettisesti tuotetut, vasemmalla ihan vaan vaatteita ilman sen kummempaa etuliitettä.

En silti koita jeesustella, että olisin itse muka täydellinen kuluttaja. Mutta aion silti lesoilla!

Saavuin juuri Berliiniin ja ripustaessani kuteita rekille huomasin, että suurin osa matkalle mukaan nappaamistani vaatteista on eettistä tuotantoa  (jos lasketaan pois alusvaatteet ja sukat). Oivalluksestani inspiroituneena asiaa vaatteista siis.

Ensinnäkin Globe Hope: uuden malliston neuleet ovat mahtavia, oma suosikkini on Villinki, armeijan villapaidasta kustomoitu neuletakki, joka on paitsi superlämmin, myös tyylikäs. Se ei huuda kierrätysideologiaa, vaan on simppelin kaunis ja käytännöllinen.

kc-globehope.villinki

kc-globehopeneule1

Pidän erityisesti tumman violeteista yksityiskohdista, jotka on tehty Saksan armeijan pyykkisäkkejä uudelleenkäyttäen. Neuletakki tuntuu luksukselta ja maksaakin 117 euroa, mikä saattaa tuntua aika kalliilta, mutta sitten taas jos ajattelee vaatteen pitkäikäisyyttä, maksaa se itsensä varmasti takaisin. Mikäli Globe Hope ei ole entuudestaan tuttu tiedoksi, että merkin vaatteet tehdään aina vanhoja materiaaleja uudelleenkäyttäen. Valitettavan monessa merkin tuotteessa kierrätys näkyy minusta liikaa, mutta joukossa on helmiäkin.

Villingin lisäksi pidän kovasti Alppila-takista. Materiaali on armeijan suojakangasta ja takit ovatkin keskenään hieman eri sävyisiä. Sekä minulla että siskollani on oma Alppila, kuvasta näkyy hyvin takkien sävyero.

kc-globehope.alppilat

kc-alppila

Takki ylettyy juuri polven alle ja iso kaulus suojaa tuulelta. En löytänyt Globe Hopen sivuilta tai takin sisältä tietoa kankaan laadusta, mutta materiaali tuntuu hampulta, niin pehmeää ja hamppumaisen hyvällä tavalla ryppyistä se on. Takin hinta on 198 euroa ja mikäli mietit kokoa, on mulla päälläni XS, joka taitaa vastata tässä tapauksessa kokoa 36. Siskolla on yllään M-koko.

Siinä missä Globe Hopella on oma liike Senaatintorilla, ovat muut vakkaripaikkani liikkeitä, jotka myyvät monia merkkejä. Sofinah, Nudge ja Urbanstory ovat keitaita eettistä muotia etsivälle kuluttajille. Näissä kolmessa kaupassa myyjät ovat seuloneet jyvät akanoista ja asiakas voi hyvillä mielin sovittaa mitä tahansa huolehtimatta siitä, kuka vaatteet on valmistanut ja missä oloissa.

kc-coatpeople

coatpeopleKuva: coatpeople.com

Ostin hiljattain Coatpeople-merkkisen villa-viskoosipaidan Sofinahista ja pidän sitä melkein päivittäin. Musta, aavistuksen läpikuultava paita on pehmeä ja lämmin ja antaa anteeksi lapsiperheessä niin usein paidalle eksyvät mähmät. Jotenkin kun sitä aina tuntuu olevansa vähän sottainen. Helppo vaate siis ja aivan ylimukava päällä! Tanskalaismerkin vaatteet valmistetaan Portugalissa ja Englannissa. Itselläni on kuvan paita mustana, mutta Sofinahissa on myynnissä eri sävyjä, mm. alemman kuvan tummansininen versio. Paidasta on olemassa myös hihaton ja pidempi versio. Hintaa en muista ulkoa ihan tarkalleen, mutta ehkä se oli jossian siinä 60 euron paikkeilla. (Pakko muuten erikseen mainita, että ylemmässä kuvassa mustan paidan alla oleva harmaa on eri valmistajan tuote, hämmentävän saman näköiset!)

Sofinahista hankin myös tämän Zoe Karssenin Bat-collarin:

bat_grey.JPGKuva: sofinah.fi

Kuinka super! Karssen on ollut muutaman vuoden ajan itselleni ehdoton ykkösmerkki ja olen ollut harmissani, kun kuulin hiljattain merkin siirtäneen tuotantonsa Kiinaan. Äskeinen puheluni Sofinahiin kuitenkin ilahdutti: tuotanto on päätetty siirtää takaisin Eurooppaan; ehkä imagotappio oli firmalle taloudellista hyötyä isompi… Bat-paidan ovh on 99 euroa.

Muut mukana olevat tuotteet olettekin nähneet blogissa aikaisemmin: postauksen alun vaaterekkikuvassa roikkuu niinikään Sofinahista ostettu AJ 117. – Projectin mekko. Nudgesta hankitusta, Alchemistin mustasta topista ei ole hyvää kuvaa, mutta kerrottakoon kuitenkin, että paidan etumus on hyvin avoin, ja siksi olen käyttänyt sen kanssa kotimaisia  Tyra Therman – rintsikoita, jotka ovat niin kauniit, ettei haittaa vaikka ne vilahtavat paidan alta.

kc-turbaani.nurmi

Päässäni on — kuten melkein aina nykyään — Anniina Nurmen turbaani (kuvassa) ja selässä on Lumin Anders-reppu — se on ehkä kasvanut kiinni minuun… Baariin en mene se selässä (on aika iso), mutta muuten liikun nykyään kaikkialla reppuni kanssa. Täällä reissussakin Lumin reppu on loistava valinta: sitä voi suurentaa tarvittaessa, joten ostokset mahtuvat mukaan helposti. Iltamenoja varten nappasin mukaan MoiMoin BomBom-farkkulaukun. On kyllä niin eettistä, että! Ja ennen kuin alatte kaivaa spraymaaleja: kuvassa on 2OR+BYYATin eettinen linnunsulkaliivi. Tarkoittaa siis, että liivi on valmistettu sulista, jotka linnut pudottavat luonnollisesti.

On ilahduttavaa huomata, että eettisiä brändejä löytyy omasta arkivaatekaapista näin paljon! Vielä kun saiaimme jostakin eettisiä ja ekologisia arkialusvaatteita ja sukkia. Ja sukkiksia. Ja leggareita. Vinkkejä?

***

Blogin tuotteista on hankittu niin kauan sitten, en muista enää tarkalleen, mikä tuote on ostettu normaalihintaisena, mikä alella, mutta suunnilleen näin muistelen: ilmaiseksi olen saanut Lumin repun. MoiMoin laukku on saatu oravannahkakauppana, samaten Globe Hopen tuotteet. Sofinahista sain yhden tuotteen kohdalla alennusta, samaten Alchemistin topista. Linnunsulkaliivin, Thermanin rintsikat ja Nurmen turbaanin ostin normaalihintaisena.