Menu

Sini tulee vapauttaa

Olen koko viikon miettinyt Sini Saarelaa. En tunne häntä, mutta tiedän mitä hän pitää tärkeänä: Sini rakastaa luontoa ja on huolissaan ympäristöstämme. Niin olen minäkin ja siksi lahjoitan Greenpeacelle joka kuukausi pienen summan rahaa. Teen niin, koska haluan, että ympäristön tilasta pidetään meteliä ja koska minusta ei ole kahlitsemaan itseäni öljynporauslauttaan. Olen siihen liian nössö. En todellakaan olisi yhtä rohkea kuin Sini. Hän ei silti  ole tyhmänrohkea, vaan on toiminut Greenpeacelle tuttuun tapaan, täysin rauhanomaisesti. Siksi on kohtuutonta, että aktivisteja nyt rangaistaan vankeudella.

Keskiviikkona 18. syyskuuta, kaksi Greenpeace Internationalin aktivistia, suomalainen Sini Saarela ja sveitsiläinen Marco Weber, otettiin kiinni Petšoranmerellä, Venäjän Arktiksella. He olivat osoittamassa mieltään arktista öljynporausta vastaan Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalla.

Seuraavana päivänä 19. syyskuuta Venäjän rannikkovartiosto nousi laittomasti Greenpeace Internationalin laivalle Artic Sunriselle, joka oli kansainvälisillä vesillä. Rannikkovartioston aseistetut miehet ovat pitäneet 30 aktivistiamme kiinniotettuina viisi päivää, kun laivaa hinattiin kohti Murmanskin satamaa.

Perille päästyään heidät vietiin kuulusteltavaksi, ja 26. syyskuuta pidetyssä oikeudenkäynnissä suurin osa aktivisteista tuomittiin mahdollisten merirosvousepäilyjen vuoksi tutkintavankeuteen kahden kuukauden ajaksi.

Lähde: greenpeace.org

Olen huolissani siitä, mitä Venäjällä tapahtuu: homojen oikeuksien polkeminen, suomalainen Jyri Snäll, jota oltiin pakottamassa Venäjän armeijaan (mies pakeni lopulta uhkarohkeasti maasta), suomalainen asianajaja, joka joutui vastikään yöksi putkaan Moskovan lentokentällä ja nyt Sinin tapaus. Itänaapurimme pelottaa minua. Onneksi olen toimittaja Suomessa. Venäjällä en varmaan uskaltaisi tehdä edes tätä blogipostausta (pelottaa se vähän nyttenkin, myönnän).

sini-saarela-nosturissa-olkilu

Kuva: Sini nosturissa Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla /  Greenpeace

Murmanskin tuomioistuin päättää huomenna, mikä on Sinin ja muiden aktivistien kohtalo. Pahimmillaan heidät voidaan tuomita 15 vuodeksi vankeuteen, mutta vähempikin on aivan järkyttävä kohtalo näille rauhanomaisesti mieltään osoittaneille ihmisille. ”Tutkintavankeudessa olevien aktivistien kerrotaan olevan lähes shokissa vankeusolojensa vuoksi. Nämä ovat valittaneet muun muassa kylmistä selleistä ja ruoan laadusta” kertoi Ylen uutiset tänään. Toivottavasti vapaus koittaa aktivisteille pian.

Minua silti mietityttää: kun mediassa nyt on nähty huolestuttavia merkkejä Venäjän hallinnon vallankäytöstä, oliko Greenpeace puntaroinut Gazprom-tapauksessa riskejä tarpeeksi? Ymmärrän, ettei rauhanomaisen mielenosoituksen järjestäjä osaa kuvitella joutuvansa syytetyksi merirosvoudesta, mutta toisaalta; Pussy Riotin jäsenetkin tuomittiin kirkossa esiintymisestä kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Naapurillamme on selkeästi tarve näyttää, ettei kande v—a. Sitten taas: minkälainen maailmamme olisi, jos pelkomme lamauttaisi meidät toimimasta?

Monet ovat jo reagoineet Sinin vapauttamisen puolesta — myös hänen 90-vuotias mummonsa on kirjoittanut vetoomuksen Venäjän viranomaisille. Mikäli haluat kantaa kortesi kekoon Sinin ja muiden aktivistien vapauttamisen puolesta, voit allekirjoittaa vetoomuken täällä.

Toivotaan, että oikeus voittaa ja nämä ylilyönnit aktivistien suhteen pian loppuvat.