Menu

Vahvat kynnet kuravedellä

Siivosin kaappeja tässä taannoin ja löysin pussillisen savea. En sellaista kosteaa mönjää, jota käytän kasvonaamiona, vaan savijauhetta. Hankin sen joskus raskausaikana, ehkä jonkun suosituksesta, mutta en koskaan käyttänyt. Se vaan unohtui.

Emmi-Liia kertoi, että hiuksensa olivat ottaneet savikuurin myötä kasvuspurtin. Muistin lukeneeni, että savikuuri on myös hyväksi vatsalle. Niinpä nappasin savipussin mukaan kesämökkireissulle ja aloitin heinäkuun puolivälissä kahden viikon savikuurin.

Savi lienee ihmiskunnan vanhimpia kauneuden- ja terveydenhoitoaineita ja jos jokin on luonnontuote, niin tämä.

Ensimmäiset kirjoitukset saven terapiakäytöstä löytyvät 3000 vuoden takaa Egyptiläisistä papyruskääröistä. Saven parantavat ominaisuudet mainitaan myös mm. Kreikan historiassa, Evankeliumeissa, Persialaisissa kirjoituksissa sekä tutkimusmatkailijoiden- ja kansantieteilijöiden tarinoissa.

Savella on hoidettu ulkoisesti mm. haavoja, palovammoja, tulehduksia, ihosairauksia, nyrjähdyksiä ja revähtymiä. Sisäisesti savea on historiassa käytetty mm. ulostuslääkkeenä ripuli- ja suolistotulehdusten hoidossa sekä punataudin ja struuman hoitoon.

… valistaa Eilistä paistoa -blogi.

Hoidan itse hipiääni savella joka viikko ja olen kirjoittanut Argitalin savinaamiosta niin monta kertaa, että enää ei ehkä tarvitse… Tämän postauksen savikuuri on niinikään Argitalin tuote, mutta tarkoitettu sisäiseen käyttöön: savijauhetta sekoitetaan teelusikallisen verran veteen ja kuravesi nautitaan ensimmäiseksi aamulla.

kc-saviSavijauhe maistuu yhtä neutraalilta miltä näyttää

Ei se pahaa ole, muttei hyvääkään. Neutraalia. Pohjalle sakkautuvaa savea ei juoda, vain nesteeseen sekoittunut osa. Nautin savea 14 vuorokauden ajan ja toivon saavani tuuheamman tukkalaitteen, tällainen ohuthiuksinen kun olen. Odotin myös jännityksellä muita mahdollisia vaikutuksia.

Miksi ihmisen pitäisi juoda savea? No se on ihan hyvä kysymys. Tuotteen kyljessä kerrotaan: ”mahalaukun ja suolistotulehdusten hoitoon, väsymykseen, lievään masennukseen, sydäntautien ennaltaehkäisyyn, elimistön puhdistukseen…”. En tiedä, miten savi voisi auttaa masennuksessa tai sydäntautien ennaltaehkäisyssä, mutta joku viisaampi ehkä osaisi selittää. Saven puhdistavaa vaikutusta sen sijaan en kyseenalaista. Tuntuu ihan loogiselta, että kun savi imee itseensä epäpuhtauksia luonnossa ja myös iholla (savinaamion muodossa), miksei juotu savi toimisi samoin?

Juotuani savea viikon ajan huomasin, että hiukseni ovat hyvällä tavalla karheat ja tuuheamman oloiset. En kuitenkaan ole ihan varma, kuvittelinko vain, mutta se mikä ON varmaa, on kynsien kunnon koheneminen. Kynteni ovat yleensä aika helposti liuskottuvat ja hennot, mutta nyt ne ovat kuin uudestisyntyneet! Kovat ja kestävät. Sen on pakko olla savikuurin ansiota, mitään muuta järjellistä syytä en keksi.

kc-kynnet

Kynsien vahvistuminen savikuurin myötä on sitäpaitsi aivan loogista: savijauhe sisältää paljon piitä ja pii on tärkeä kynsien rakennusaine (ja myös luille, hampaille, iholle ja hiuksille olennainen). Juotava savi näyttää paperilla tältä:

  • Pii 44,44%
  • Titaani 0,78%
  • Alumiini 13,67%
  • Rauta 5%
  • Magnesium 1,98%
  • Kalkki 14,9%
  • Natrium 0,73%
  • Kalium2,18%
  • hehkutusjäännös 16,14%

Piitä on siis tosiaan lähes puolet tuotteesta. Ei ole ihme, että Emmi-Liialla kasvoivat hiukset ja mulla vahvistuivat kynnet. Markkinoilla on jos jonkinlaista kynsien ja hiusten vahvistajaa, mutta yhtä halpaa kuin juotava savi on tuskin yksikään: 500 gramman pussi riittänee vuosiksi ja hinta on reilun kympin.

Viehdyin itse etenkin tuotteen kynsiä vahvistavasta vaikutuksesta, mutta elimistön puhdistaminen lienee pääsyy, jonka vuoksi juotavaa savea käytetään. En tiedä mitä Magneettimediasta pitäisi mediana ajatella, mutta tämä kuulostaa fiksulta:

Saven tiedetään olevan kehoa alkaloiva ja puhdistava aine, joka imee itseensä ja pintaansa kaikkia kehon epäpuhtauksia, joita saamme ilmasta, vedestä, ruoasta, lääkkeistä ja ihonhoitotuotteista sekä kehon aineenvaihdunnasta. Saven puhdistava vaikutus perustuu sen kykyyn vetää puoleensa positiivisesti varautuneita molekyylejä, jotka keräytyvät saveen ja poistuvat elimistöstä, kun savi etenee läpi suoliston. Saven molekyylirakenne ei muutu matkalla, eli kehomme ei pilko savea ja käytä sitä hyväksi kuten ruoka-aineita. Tästä syystä savi on myös hyvin tehokas myrkynpoistaja, sillä siihen imeytyneet myrkyt eivät enää palaudu elimistöön.

Lähde: magneettimedia.com

Ollessani raskaana, avautui yksi kanssaodottaja kerran — vähän nolona tunnustaen — että oli syönyt vanhempiensa talon seinää. ”Raaputin vähän sitä rappauksen pintaa ja söin sitä jauhetta” nainen kertoi häpeillen ja selitti, että kärsii varmaan kalkin puutoksesta tai jostain. Olen kuullut tästä aikaisemminkin, että raskaanaolevat himoitsevat laastia ja jos aihetta googlettaa, löytyy sivukaupalla vauvapalstojen keskusteluja, joissa ihmetellään raskausaikaista himoa laastiin.

kc-paksuna

Hmm… Pitäisköhän maistaa tota asvalttii vähän?

Löysin kiinnostavaa tietoa Terveydenjuuri-sivulta:

On olemassa ainakin kolme syytä, miksi savea syödään: ruoansulatuskanavan suojelemiseksi, ummetuksen poistamiseksi ja ripulin vähentämiseksi. Taipumusta syödä savea tai maata nimitetään geofagiaksi. Geofagiaa on tutkittu mm. Kenian rannikolla, Sierra Leonessa ja Ghanassa. Keskimääräinen päiväannos savea oli raskauden aikana 30-80 g ja imetyksen aikana 25,5 g. Koululaiset söivät savea noin 28 g päivässä. Näillä alueilla naiset ja lapset kärsivät tunnetusti ravintoaineiden, kuten raudan puutoksesta, minkä oletetaan johtuvan viljapainotteisesta ruokavaliosta, joka sisältää vain vähän eläinkunnan tuotteita, kuten maitotaloustuotteita.

On arvioitu, että savesta saadaan kalsiumia, joka on erittäin tärkeää raskauden aikana lapsen luuston muodostumiselle. Tämä antaisi selityksen sille, miksi raskaana olevat naiset ovat selkein saven syöntiä harrastava ryhmä.

Tässä puhutaan savesta, mutta voisin kuvitella kyseessä olevan saman ilmiön, kun puhutaan rappauksen himoitsemisesta. Mutta tämä on vain oma teoriani, voin olla toki väärässä.

Mikäli innostut saven nauttimisesta sisäisesti, ole tarkkana, mitä tuotetta kokeilet. Esimerkiksi Argitalin tuote on sertifioitu, mutta netissä myydään paljon kaikenlaista, joka saattaa olla jopa vaarallista. Englannissa on varoitettu viime vuonna kuluttajia savipohjaisista tuotteista, joissa on havaittu korkeita arsenikki- ja lyijypitoisuuksia! Ei kannata siis ostaa ja juoda mitä tahansa, tässä kohtaa kannattaa aika orjallisesti etsiä sertifikaatteja.

Oletko itse kokeillut juotavaa savea? Kommentteja saa heittää blogauksen perään!

Ps. Juotavaa savea saa luontaistuotekaupoista ja toki netistä: Hyvinvoinnin tavaratalossa Argitalin savi* maksa 12,95€.

* Affiliate-linkki