Menu

Junttilasta terve

Suomi on junttila. Suomessa ei poliitikko saa käyttää kielikuvia (”nämä cheekit ovat hirveää sontaa”), Suomessa ei urheilijan manikyyri saa olla raidallinen, eikä Suomessa saa syödä aasialaista ruokaa. Viimeisellä viittaan Eviran kieltoon olla sallimatta sirkkoja ruoaksi Kellohallin Night Marketissa.

Evira epäsi Helsinki Night Marketin aikeen sirkkatarjoilusta, koska hyönteisten alkuperä ja kasvuolosuhteet eivät ole valvottavissa. Viraston mukaan vain osa sirkka- ja kaskaslajeista on ylipäätään elintarvikkeiksi kelpaavia.

Hyönteiset kuuluvat myös uuselintarvikelainsäädännön piiriin, jolloin niille vaaditaan EU:n komission uuselintarvikelupa. Sirkkojen maahantuonti ihmisravinnoksi ulkomailta on kiellettyä, ja ilman pitkällistä hakuprosessia ja uuselintarvikelupaa sirkkoja ei saa valmistaa myytäväksi tai välitettäväksi.

Lähde: helsinginuutiset.fi

kc-sirkat

Eviralla on sirkka-allergia. Aika monella muulla maailmassa ei ole.

Kuva: flashpackatforty.com

Miksi Eviran lähtökohta on se, että kaikki sirkat eivät ole ihmisravinnoksi kelpaavia eikä se, että moni sirkkalajike sitä on? Miksi Eviralla kuvitellaan, että Kellohallin henkilökunta (mm. Antto Melasniemi, joka vissiin tajuaa ruoasta jotakin) olisi todennäköisemmin tilannut ravinnoksi kelpaamattomia kuin ravinnoksi kelpaavia sirkkoja? Eivät kaikki metsän sienetkään ole turvallisia, mutta sienestämiseen perehtyneet ihmiset kyllä osaavat ottaa ne ruokasienet sieltä ja jättää myrkylliset metsään. Ymmärtäisin, jos kyseessä olisi sirkkaravintola, joka tarjoilee sirkkoja päivittäin, säännöllisesti ja bisnestä tehden, mutta yhdet markkinat! Pliis.

Koitin tavoitella Ville Relanderia, Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategiapäällikköä, joka on mukana järjestämässä Kellohallin ruokatapahtumia. Olisimme todennäköisesti saaneet hyvän kommentin. Ekä saan Villen kiinni myöhemmin.

Voi tätä Suomea, junttilaa.