Menu

Marjaisia messutuliaisia

Vapusta selvittiin kunnialla ja saittikin on taas pystyssä. Luulen tosin, että suurimmalla osalla teistä oli eilen muuta tekemistä, joten blogin pimeneminen tuskin ehti ketään haitata.

Vierailin viime viikolla Lähi- ja luomumessuilla ja ekassa messupostauksessa kokosin yhteen chilisoosit. Nyt vuorossa ovat marjajuomat. Onneksi näitä uusia marjatuotteita tulee markkinoille jatkuvasti, suomalainen marja kun on huikea raaka-aine. Kuten yrttimestari Sami Tallberg vastikään totesi; ”marjat ovat suomalaisten hedelmät”. Niistä me saamme vitamiinimme paljon ekologisemmin kuin kaukomaiden hedelmistä.

Tässä kolme marjoihin perustuvaa juomaa, joissa kaikissa on hyvä idea (mutta myös vähän kehitettävää).

1. Roberts-tuotteet ovat meikäläiselle ennestään tuntematon tapaus. Nettisivunsa kertoo, että sarjan Mustikka-vadelma marjajuoma on Tähtituote 2013 elintarvikekilpailun finalisti. Ymmärrän kyllä miksi. Roberts marjajuomat ovat lisäproteiinilla rikastettuja smoothieita, jossa ei ole laktoosia tai gluteenia. Ajassa ollaan, monilla kun on ongelmia laktoosin tai gluteenin kanssa. Ja lisäproteiinihan on elintarviketrendeistä kuumin. Roberts-juomissa proteiinilisää perustellaan sillä, että tuote pitää nälkää paremmin. Lähteenä on soija-isolaatti.

kc-roberts

Hienoa on se, että marjat on hyödynnetty kokonaan, kuorissa kun on paljon arvokkaita ravinteita. Marjojen lisäksi juomissa omenaa. Mutta äh, on myös lisätyä sokeria ja  ”luontaista aromia”. Eikö marjojen oma sokeri ja maku tosiaan riitä?

Minusta sekä mustikka-vadelma – että mansikka-vadelma -juoma maistuivat hyvältä, mutta  juoma oli sen verran paksua kamaa, että pohjalle jää paljon tuotetta, jota ei meinaa saada kaatamalla ulos. Pilli tai lusikka olisi hyvä lisävaruste. Ja pois se turha sokru!

2. Biokia-perhe on laajentunut kuivatuista marjoista ja marjajauheista mehutiivisteisiin. Testasin mustikkaa, eikä sokeria ole onneksi liikaa, vaikka puolestani tällaiset mehutiivisteetkin saisivat olla sokeroimattomia — ihan niin kuin saman merkin mainiot marjajauhemixit.

kc-biokiamehut

Mehutiivisteiden sekoitussuhde on 1:3, tällainen on kätevä esimerkiksi mukaan mökille. Ja tuliaispullonakin nätti.

3. Lapin Maria -tuoteperhe on kasvanut smoothieilla — näissä ei ole lisättyä sokeria. Luomumansikkasmoothien maku oli oikein mainio, raaka-aineina omenamehu, banaani, mansikkasose ja puolukkamehu. Tyrnismoothiessa on omenamehua, banaania, tyrnimehua ja porkkanasosetta.

kc-lapinmarjasmoothie

Hienoa, että tällainen pieni, kotimainen ja Suomessa tuotteensa valmistava toimija kykenee tuottamaan aidoista raaka-aineista sokeroimattomia ja lisäaineettomia smoothieta.

Vältän lisättyä sokeria karkkeja lukuun ottamatta muualla aina kun voin. Silloin kun syön makeisia, on sokeri asiaankuuluva juttu, mutta ei joka päivä ole karkkipäivä. Harmittaa, että sokrua ängetään kaikkialle, vaikka moni asia maistuu ihan hyvältä ilmankin — niin kuin Lapin Maria -tuoteperhe todistaa. Esimerkiksi suosikkikaupassani Punnitse & Säästässä on kuivatuissa marja- ja hedelmäsekoituksissa usein lisättyä sokeria, vaikka sille ei olisi tarvetta ensinkään. Onneksi kauppa myy myös makeuttamatonta, esimerkiksi kuivattua papaijaa, mangoa ja joitakin sokeroimattomia marjalaatujakin.

Kysymys: mitä kaupasta löytyviä marja- tai hedelmäjuomia itse suositte silloin kun haluatte mukaan muuta kuin limsaa tai vettä? Sokeroimattomia vinkkejä otetaan vastaan!