Menu

Kesäillan thaimaalainen

Taloyhtiömme talkoopäivinä on aina tapana päättää urakka yhteiseen illalliseen. Dinnerillämme on aina teema, eilen se oli thaimaalainen keittiö. Valmistin tietenkin som tamia. Useampi kyseli illan aikana reseptin perään ja ajattelin nostaa sen taas esille blogissakin. Som tam kun on mainiota kesäruokaa, mun lempiruokaa.

Blogista löytyy som tam -ohje vuodelta 2009, jossa tosin ei ole tarkkoja määriä. Eilenkään en määriä merkkaillut sen kummemmin muistiin, mutta jos nyt raastat 3 porkkanaa, 1 papaijan, paloittelet 2-3 tomaattia, puristat 2 limen mehut, murskaat 2-3 valkosipulin kynttä ja lorautat sekaan kalakastiketta, saat salaatin noin 4-5 hengelle. Sekaan vielä vihreitä papuja, vähän tuoretta korianteria, chiliä ja ripaus palmusokeria — niin ja tietenkin cashew-pähkinöitä. Niitä vuoden 2009 reseptini jättirapuja ei tarvitse mihinkään, salaatti on superhyvää ja ekologisempaa kasvisversiona.

Eilinen salaatti oli sen verran hyvää, että lupaan tänne tarkemman ohjeen kesän mittaan. Alkaa meinaan olla määrät hallussa, näpeissä tosin vasta. Ne pitää vielä saada paperille. Tärkeää on se, että salaatti on kosteaa, jopa märkää. Silloin som tamin maut ovat parhaimmillaan.

kc-justhaikastike

Söimme äskenkin illallista pihalla, thaimaalaisin maustein taas. Tällä kertaa oikaisin: sekoitin thaibasilikan, korianterin ja rucolan sekaan Lähi- ja luomumessuilta testiin saamaani JusThai-salaatinkastiketta. Silloin kun ei jaksa/ehdi valmistaa soosia itse, saa minusta oikaista vähän.

Eilen näpersin, tänään otin iisisti. Tykkään kovasti JusThai-soosien mutkattomuudesta: ei lisäaineita, vain aitoja raaka-aineita. Vähän kuin olisi tehnyt itse — paitsi ettei ole.

kc-thaisalaatti

Tämän vaatimattomampi ei salaatti juuri voi olla, mutta niin herkullista silti! Soosi on ihan superkätsy tuote esimerkiksi mukaan mökille, jos ei jaksa raahata kaikkia mausteita mukana ja tehdä alusta alkaen itse.

… ja blogauksen otsikosta: nyt ON kesä. 🙂