Menu

Lapsi ja selleri

Kuvasimme toukokuussa Hertan ja Katjan kanssa tv-ohjelmapilottia, jonka loppukohtauksessa Katjan skidi ihan spontaanisti laitettiin haukkaamaan varsiselleriä. Pilotissa Katjan haasteena oli oppia tykkäämään tästä nimenomaisesta vihanneksesta, johon itse olen aivan hullaantunut. Katjan naama vääntyi kun vein sellerin kohti lasta, mutta minityyppi sen sijaan otti ja haukkasi — eikä muuten irvistänyt ollenkaan. Kukaan kun ei ole kertonut, että selleriä kuuluisi vihata! Toisen ystäväni lapset ovat jo vähän isompia. Äiti ei voi sietää juustoa, eiväktä 3-vuotiaatkaan tykkää. Se voi olla sattumaa tai kiinni lasten saamasta esimerkistä.

kc-smoothie1

Vaikka olen tuore äiti, väitän oppineeni jo sen verran lapsista, että jos itse on innoissaan, suostuu lapsikin maistamaan melkein mitä tahansa. Tämä pätee paitsi omaan skidiin, myös moniin muihin tuttavapiirin lapsiin. Toki on selvää, että kaikki eivät pidä kaikesta, oli kyseessä sitten aikuinen tai lapsi.

Oma kokemukseni on se, että vaikka Isla ensin kieltäytyisi uuden ruoka-aineen maistamisesta, kun nautin sitä itse, lapselle tuputtamatta, pyytää hän pian vähän omallekin lautaselleen tai mukiinsa. Näin kävi sellerismoothien kanssa. Sitä kun en hoksannut lapselle oma-aloitteisesti antaa.

Nautin eräänä aamuna tapani mukaan vihreää lempidrinksuani, kun lapsi halusi maistaa. Pian väänsin tyypille omaa versiota siitä, mitä itse join. Jätin lapsen versiosta proteiinijauheen pois ja korvasin sen banaanilla ja turkkilaisella jogurtilla. Upposi kuin häkä. Olennaista on paitsi juoman lempeä makeus, myös hyvä blenderi, jotta smoothieen ei jää pieniäkään palasia. Ne kun ainakin meidän sihtikurkku huomaa heti.

kc-sellerismoothie

Tarvitset:

 • banaania
 • varsiselleriä
 • avokadoa
 • omenamehua / vettä
 • turkkilaista jogurttia tai kasvigurttia

(kaikkia listan tuotteita saa luomuna)

En ole laittanut mittasuhteita muistiin, mutta yhden lapsen annos muodostuu suunnilleen 1/3 banaanista, 1/6 avokadosta, 1/2 vartta varsiselleriä, 3-4 rkl jogurttia ja nestettä niin, että juoma on juoksevaa mutta ei liian mehumaista. Laitoin itse suunnilleen 1/5-1 dl omenamehua. Thaibasilika sopii hyvin sekaan, mutta ehkä jos lapsi ei ole siihen tottunut, ei kannata heti kättelyssä laittaa liian eksoottista juomaa pillimukiin.

Surauta blenderissä ja maista. Mikäli puuttuu makeutta, lisää banaania. Ekoilla kerroilla kannattaa tehdä juomaa tupla-annos, koska joudut juomaan tätä myös itse. Ja ehkä jopa niin, että juot sitä vain itse. Herätät sillä lapsen mielenkiinnon ja on helpompi perustella hänelle maistaminen, jos näytät esimerkkiä.

Miksi lapsen kannattaisi tykätä selleristä? Minusta kyse ei ole vain selleristä, vaan ylipäänsä siitä, että lapsi oppii nauttimaan erilaisista mauista. Liian usein törmää siihen, että lasten kuuluisi syödä vain lihkiksiä ja muussia. Se saa vereni kiehumaan. Miksi lapsi ei voisi tykätä vaikka avokadosta, hummuksesta tai ruusukaaleista? Omani himoitsee kaikkia edellämainittuja.

Sitäpaitsi: maailmassa on 195 000 kukkivaa kasvilajia, joista suurin osa tuottaa syötäviä osia, mutta silti 17 kasvia tuottaa 90% ihmiskunnan ravinnosta. Paitsi että hyödynnämme luonnosta vain murto-osan siitä, mitä voisimme käyttää ravinnoksi, syömme oikeasti ympäri vuoden, sesongista riippumatta vain muutamia raaka-aineita ja eineksiä.  On hyvä koittaa syödä itse mahdollisimman monipuolista repertuaaria ja opettaa samaa lapsellekin, esimerkin kautta.

Jos puhutaan vielä selleristä, on se — paitsi ihanan makuista — erittäin terveellistä. Lapsen kannalta hyvää tekevät sellerin vitamiinit, mineraalit ja aminohapot, aikuisen näkökulmasta tehoja on paljon lisääkin. Olin laatimassa listaa sellerin hyödyistä kun löysin valmiin 10 kohdan listan siitä, miksi selleriä kannattaisi nauttia, joten Katja ja kaikki muut: tässäpä hyviä syitä kerrakseen!

10 Syytä juoda Sellerimehua (Blogista marialonnqvist.wordpress.com)

 1. Selleri sisältää hyvin vitamiineja ja mineraaleja (A, B, C, kalium, kalsiumi, natrium, magnesium, rauta, tärkeimmät aminohapot…), jotka imeytyvät mehun kautta elimistöön tehokkaasti ilman hidastavaa kuitua.
 2. Mehu maistuu suolaiselta, mikä johtuu sellerin natriumpitoisuudesta. Suola on sen luonnollisessa muodossa, joten se sopii myös henkilöille, joilla on korkea verenpaine ja joille valkaistu pöytäsuola on vältettävien listalla.
 3. Selleri tasapainottaa elimistön happo-emästasapainoa neutralisoimalla happamuutta, mikä on varsin yleistä henkilöillä, jotka välttelevät aktiivisesti kaikkea vihreää. 🙂
 4. Sellerimehu toimii erinomaisesti elimistön nesteyttäjänä korvaamalla puuttuvat elekrolyytit ja sellerin sisältämät mineraalit virkistävät tehokkaasti.
 5. Sellerin tunnetaan sisältävän vähintään kahdeksaa syöpää ehkäisevää yhdistettä, mm. asetyleenejä, jotka lopettavat syöpäsolujen kasvun, kumariineja, jotka auttavat estämään vapaita radikaaleja vahingoittamasta soluja sekä fenoleita, jotka pysäyttävät syöpäsolujen kasvua edistävien yhdisteiden toiminnan.
 6. Sellerimehu auttaa painonhallinnassa, alentaa huonoa kolesterolia, alentaa verenpainetta ja auttaa ummetukseen. Kalsiumin ansiosta se rentouttaa hermoja, se tehostaa munuaisten ja maksan toimintaa ja puhdistaa niitä. Suolojen ansiosta ehkäisee turvotusta. Lisäksi selleri vähentää tulehduksia.
 7. Selleri viilentää elimistöä. Kokeile kesähelteillä juoda 3 lasillista sellerimehua päivässä ja tunnet tehon.
 8. Selleri yksinkertaisesti puhdistaa elimistöä kuona-aineista.
 9. Tarinan mukaan naistenmies Casanovalla oli tapana syödä runsaasti selleriä. Selleri tunnettiin Antiikin Rooman aikaan afrodisiakkisena kasvina.
 10. Kokeile tehdä luomu-Bloody Mary mehustamalla lasiin kypsiä tomaatteja, sitruunaa, chiliä, selleriä ja sekoita joukkoon luomuvodkaa (Greenfield) jäiden kanssa.

kc-piirustus

Vaikka kirjoitin tässä nyt selleristä, käytin sitä lähinnä esimerkkinä ruoka-aineesta, jota yleensä karsastamme itse ja joka sitä kautta jää pois lapsenkin ruokavaliosta. Me vanhemmat olemme vastuussa siitä, minkälaiset ruokailutottumukset skidimme oppivat, ja vaikka selleri ei uppoaisikaan, olisi hienoa, jos lapsemme oppisivat maistelemaan monipuolisesti — jää kyseinen raaka-aine pysyväksi osaksi ruokavaliota tai ei.

Nyt väännän oman sellerismoothien ja painun tapani mukaan kuntosalille. Olen oppinut uuden tavan, ennakkoluuloistani huolimatta. 😉