Menu

Guacamole, jossa on 0.7% avokadoa

Pirkka-sarjan guacamoledippi päätyi Kemikaalicocktailin Mustalle listalle viime vuonna kun tajusin, että kirkkaan vihreässä mönjässä on vain 0,7% avokadoa. Tuote on aivan älytön ja sen nimi täysin harhaanjohtava.

Pirkan guacamoledippi on aivan älytön tuote. Se on rakennettu seuraavista raaka-aineista: vesi, kuivattu sipuli, rapsiöljy, tomaatti, vihreä paprika, juusto, muunnettu maissitärkkelys, vihreä chili, punainen paprika, sokeri, suola, maitoproteiini, jalapeno, avokadojauhe (0,7 %), sitruunamehutiiviste, happo (E330), aromit (guacamole, kurkku), stabilointiaineet (E415, E412), valkosipuli, mausteet (juustokumina, cayenne), värit (E160a, E133), hapettumisenestoaine (E300). Suolapitoisuus 1,5 %.

Näin kirjoitin aiheesta viime vuonna. Nyt kun Mats-Eric on matkalla studiovieraakseni ja agendalla ovat mm. elintarviketeollisuuden älyttömyydet, oli tämä dippi-case ihan pakko kaivaa taas esiin.

En ole ainoa, jolla on mennyt hermo. Vuonna 2006 Brenda Lifsey -niminen yksityishenkilö haastoi Yhdysvalloissa Kraft Foodsin oikeuteen juuri samanlaisessa guacamole-tapauksessa.

Unlike peanut butter, which by law must contain at least 90 percent peanuts, the U.S. Food and Drug Administration has no legal standard mandating how much avocado should be in guacamole. The FDA requires only that the labeling be truthful and not misleading, said Michael Herndon, an agency spokesman.

Like much of the prepared guacamole sold in supermarkets, Kraft guacamole is essentially a whipped paste made from partially hydrogenated soybean and coconut oils, corn syrup, whey, and food starch. Yellow and blue dyes give it the guacamole green color.

Lähde: seattletimes.com

Tein äskettäin katugallupia kysellen ihmisiltä, mitä guacamolessa kuuluu olla. Jokainen haastateltu totesi ensimmäisenä sanana ”avokadoa”. Pirkan tuotteessa on suunnilleen kaikkea mahdollista muuta. On muunnettua maissitärkkelystä, on maitoproteiinia (guacamolessa?!), on aromeja (guacamolearomia muun muassa), on stabilointiaineita, on väriä ja sitä rataa. Hämmentävää on, että tuotteessa on esimerkiksi sinistä väriainetta (joka ei lisäaineena ole ihan leikin asia, avaapa tämä pdf: www.lettucedeliver.com.au/media/pdf/Toxic_Cocktail_Additives.pdf).

Ylemmässä kuvassa on Pirkan näkemys guacamoledipistä, alemmassa kuvassa meikäläisen tekemä versio, joka ymmärrykseni mukaan on aika lähellä sitä, miltä guacamolen kuuluukin näyttää. Oman tekeleeni väri on muuten peräisin pääraaka-aineesta, ei väripurkista.

Postauksessani ei tietenkään ole kyse vain siitä, että guacamolen ystävä sai kaupasta muuta kuin oletti. Ei suinkaan. Tässä on kyse siitä, että jos homma saa jatkua tällä mallilla, on meillä pian maitoa, jossa on vain prosentti maitojauhetta, tomaattisäilykkeitä, joissa ei ole tomaattia ensinkään ja jauhelihapihvejä, joissa ei ole lihaa (tosin ei kai niissä lihaa kauheasti ole nykyäänkään, vaan teurasjätettä ja nahkaa). Hommaan on tultava joku roti ja minusta K-ketjun Pirkka-tuoteperheen guacamoledippi on loistava esimerkkitapaus tuotteesta, jota markkinoidaan hyvin harhaanjohtavasti.

Jenkeissä Kraft Foods kutsuu nykyään tuotettaan ”guacamolen makuiseksi dipiksi”. Onhan se lähempänä totuutta kuin ”guacamoledippi” ja minusta Pirkan pitäisi taipua samaan. Niin myös Rainbown, jonka vastaavassa tuotteessa on avokadoa 6,7%. Se on Pirkkaa enemmän, mutta säälittävän vähän silti.

Kuulisin mielelläni teitä: onko teistä tällainen tuote ok? Kun kerran raaka-aineet lukevat tuoteselosteessa, onko se kuluttajanäkökulmasta tarpeeksi? Onko oma vika jos ostaa tällaista huttua vai pitäisikö Pirkan tuotteen nimeen mielestänne puuttua? Pitäisikö allekirjoittaneella olla löysempi pipo, vai meneekö muillakin hermo?