Menu

Voita Satokausikalenteri

Tiedätkö, mitkä raaka-aineet ovat sesongissa juuri nyt? No joo, ehkä kotimaisista raaka-aineista on vähän käsitystä, mutta entä tuontihedelmistä ja vihanneksista? Niinpä! Ratkaisu on Satokausikalenteri, josta olen viimeksi blogannut pari vuotta sitten, tajuttuani tämän mainion tekeleen olemassaolon. Kirjoitin silloin:

”Mitä hyötyä sesonkiruokailusta on?

Edullisuus: satokauden kasvikset ovat runsaamman tarjonnan takia usein halvempia.

Ekologisuus: satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa, ja kun saatavuus on runsasta, mahdollistaa se kuljetuksen laivalla, jolloin hiilijalanjälki pienenee.

Maku: satokautena kasvikset ovat usein maukkaimmillaan.

Hävikin vähentäminen: kauppojen ei tarvitsisi ylläpitää valtavia varastoja jokaista kasvista kohden, ympäri vuoden,  jos opettelisimme sesonginmukaiseen syömiseen. Eikö olisi tavallaan kutkuttava ajatus, että tomaatteja saisi vain touko-marraskuussa, kun niiden sesonki on? Kuinka ihanalta ne ekat toukokuiset tomaatit maistuisivatkaan, monen kuukauden tauon jälkeen?”

Saman kelat yhä tänäänkin.

Satokausikalenteria uudistetaan jatkuvasti ja uusimmassa versiossa on vaikka mitä uutta verrattuna tuohon parin vuoden takaiseen; mm. raaka-aineiden ravintoainedataa ja villiyrttitietoutta.

”Kalenterissa on yli 180 Suomessa myytävän hedelmän, vihanneksen sekä muiden kasvisten sesonkitiedot alkuperämaittain, säilytyslämpötilat, ravintoarvot ja muuta lisätietoa. Mukana myös yleisimmät villiyrtit.

Sesonkiruokailun perustana ovat kotimaiset, hyvin varastointia kestävät kasvikset. Esimerkiksi syyskuun yli 80 kotimaisen sesonkikasviksen valikoimasta jokaiselle päivälle on helppo valita maukas ja terveellinen vaihtoehto. Ruokavaliota voi monipuolistaa tuontikasviksilla lisäämällä talviseen ruokapöytään vaikkapa persimoneja, kumkvatteja tai kastanjoita”.

Kerro kommenttiosiossa, mikä on parhaillaan käynnissä olevan sesongin suosikkiraaka-aineesi, ja voit voittaa Satokausikalenterin. Arvomme kolme kalenteria!

Kilpailu on käynnissä sunnuntai-iltaan 1.10. klo 23:00 saakka. Onnea skabaan!

14 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Ehdottomasti oman viljelyboksin lehtikaali, joka maistuu etenkin kasviswokissa ja rapeina lehtikaalisipseinä 🙂 Maku tuntuu vaan paranevan kun ilmat viilenee!

Kurpitsat ja kaalit on parhautta nyt ❤

Kurpitsa! Ihan ehdottomasti.

Salottisipuli ja kaali. Kaalilaatikkohimo oikein iskenyt 🙂 Salottisipulia tulee käytettyä milloin mihinkin ruokaan.

Kurpitsa ja kaali on aivan ehdottomat suosikit.

En tiedä virallisia- Kaali ja omena minulla, lokakuussa lehtikaali

Sienet! Metsästä löytyy ilmaiseksi niin paljon kuin jaksaa kotiin kantaa. Pidän niiden mausta, monipuolisuudesta ja itse kerääminen on hyvää metsäterapiaa.

Kurpitsa ja satsumat 😊👍

Omenat ja sienet 🙂

Tällä hetkellä oman maan kesäkurpitsat, porkkanat sekä lehtikaali!

Kesäkurpitsa herkutellaan niin raakana kuin kypsennettynä kaikessa ruoassa, porkkanat menee herkutteluun ja lehtikaalin luultavasti surauttelen smoothien sekaan sekä paistelen lisäkkeeksi. Loput pakastan kerta-annoksina, satoa tullut aivan mahdottomasti!

Kurpitsa ja omenat 😀

Omena, porkkana ja lehtikaali

Punajuuresta pidän. Ja siitä saa tehtyä vaikka mitä. Juuri nyt punajuurilastikko maistuu minulle.

Voi tekisi mieli sanoa kaikki! Luonto tarjoaa parhaat ruuat! Mutta jos nyt pari lempparia nostaisi ylös niin ainakin punajuuri, omena ja porkkana. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.