Menu

Uutta herkkua hävikistä ekopaistopussin avulla

Hyvää hävikkiviikkoa ihmiset! Tällä viikolla jos koska on hyvä aloittaa oman kotikeittiön hävikin minimoiminen, ellet jo ole sen osalta skarpannut. Kotitaloudet hukkaavat vuosittain kaikesta Suomessa syntyvästä hävikistä 30%, eli 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa. Ihan tajutonta! Niin kuin on myös se, että globaalisti kolmannes kaikesta tuotetusta ruoasta hukataan.

Olen aina ollut supernuuka hävikin minimoimisessa, se on isoksi osaksi kotikasvatuksen ansiota. Mun lapsuudessa ei hävikkiä juuri syntynyt, koska äiti oli tarkka ja fiksu, ja käytti nerokkaasti aina hyödyksi edellisen päivän jämät seuraavien päivien ruoanlaitossa. Puuro-pannari oli meillä ihan vakiotekele, esimerkiksi. Samoin kaikenlaiset sosekeitot.

Nykyään on kiva kokata Ossin kanssa, joka on parhaimmillaan kokatessaan siitä, mitä kaapista sattuu löytymään. On inspiroivaa nähdä, miten tyyppi hyödyntää ihan hassuja juttuja ja parittaa mitä kreisimpiä makuja.

Oma ruoanlaittoni eroaa todennäköisesti aika paljon useimman suomalaisen ruoanlaitosta sikäli, että kokkaan yleensä ruoan juuri ennen syömistä, eli en tee isoja satseja kerralla, joita sitten syödään päiväkausia. Meillä ei ole mikroa ja uuni on ollut hajalla koko vuoden (long story) — toisaalta kauheasti vaikuttamatta mun ruoanlaittooni. Syömme about heti sen minkä valmistan ja jos jotakin jää, heitetään se pannulle seuraavana päivänä. Hävikin suhteen olen siis jopa ärsyttävän esimerkillinen, mutta tiedän, että etenkin lapsiperheissä sitä on lähes mahdoton välttää.

Tätä postausta varten lainasin hävikkiravintola Loopin keittiötä, koska oma uunini tosiaan on hajalla ja Ossi on viime aikoina tehnyt ravintolan kanssa yhteistyötä. Sniikkasin siis fölissään Lapinlahden keittiöön.

Tässä vinkki oman keittiön hävikin minimoimiseen, esimerkkinä käytämme postauksessa tuoreita maisseja, joita saa juuri nyt, kaikki muut raaka-aineet ovat sitä, mitä Loopin varastosta sattui löytymään. Ravintola siis pyörii ruokakaupoista saatavan hävikin ympärillä, jos jollekin ei vielä ole konsepti tuttu.

Rakastan tuoretta maissia ja hain ne kaupasta, mutta maustoimme ne hävikkiraaka-aineilla. Maissihan on parhaimmillaan höyrytettynä, mutta siten kun sen valmistaa, ei mukaan saa juuri muita makuja — paitsi jos höyryttää maissin mausteineen pussissa! Maissista tulee yhtä mehevä ja herkullinen kuin höyryttämällä, mutta siihen ihania, uusia makuja paperisen pussin uumenissa. Käytimme postauksessa ESKIMOn ekopaistopussia, joita arvomme Viikon arvassakin (lisää jutun lopussa).

Loopille oli tullut eilen iso autollinen ruokakauppojen hävikkiä ja nappasimme kuormasta mukaan mausteita seuraavaan tapaan:

 • 2 maissintähkää
 • 1/2 rkl suolaa
 • 4 murskattua valkosipulinkynttä
 • 2 limea halkaistuna
 • rosmariininvarsi
 • 1/2 punainen chili halkaistuna
 • kourallinen timjamia ja oreganoa
 • 1/2 dl tyrniä
 • 2 rkl öljyä

Laita kaikki raaka-aineet ekopaistopussiin (meillä köytössä S-koko) siten, että pussin suu on rullattu kiinni. Pussi pitää kosteuden hyvin sisällään ja ruoka on siksi mehevää ja maukasta. Laita 150 asteeseen n. 30 minuutiksi.

Ota pussi uunista, leikkaa maissit irti tähkästä, heita takaisin pussiin, möyhentele vähän ja laita lautaselle sellaisenaan tai lisukkeeksi. Ihan älyttömän hyvää tuli! Tyrni ja maissi sopivat ihan yllättävän hyvin yhteen, melkein koukuttava makupari sanoisin.

Ekopaistopussisatsi on maatuva, joten sen voi heittää käytön jälkeen kodin biojäteastiaan.

Viikon arpana on siis ESKIMOn ekopaistopusseja koossa S ja L, kaksi pakkausta kumpaakin. Kerro kommenttiosiossa, mitä laittaisit uuniin ekopaistopussissa, ja olet mukana paketin arvonnassa. Aikaa vastata on sunnuntai-iltaan klo 23:00 saakka.

Onnea skabaan!

19 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kasviksia 💚👌, ja kokeilisin valkosipulin fermentointia

Voisi maustaa paprikaa ja kesäkurpitsaa uunissa maissien tapaan 😊

Kalaa tai kanaa ja kasviksia 🙂

Poikaystävällä on ollut tapana kypsentää kanaa uunissa muovisessa paistopussissa (hyi). Mahtavaa, jos sen voi nykyään korvata paremmalla vaihtoehdolla. Lykkäisin isommat pussit poikaystävälle kanakokkauksia varten ja pienemmissä valmistaisin uunikasviksia.

Perunaa, porkkanaa, lanttua ja kukkakaalia.😍

Kalaa ja kasviksia.

Juureksia 🙂

Laittaisin Eskimo eko pussissa lohta – se sotkee aika ikävästi aina uunin.

uuniomenoita

Broileria

  Onnea Jenni! Onnetar osui sun kohdalle 🙂

  Laitoin sulle just meiliä!

Ihan mielelläni kokeilisin juuri tuota maissia, sillä siihen saa niin erilaisen maun juuri tällä tapaa laitettuna. Kalaa olen myös laittanut näissä pusseissa ja tykkään juuri siitä, että sen käytetyn pussin saa laittaa biojätteeseen. Se kierrättäminenkin on minulle tärkeää.

Juureksia

Ehdottomasti kasviksia & juureksia sekä kalaa ja kanaa riisipedillä ja avot lämmin ateria valmiina. 🍴👌

Lohta ja kasviksia höyrytettynä.
Terveellisen maukasta sekä siistiä puuhaa.

Uunijuureksia olisi mukava testata tuossa 🙂

kaikenlaisia kasviksia ,sekä lohta.

Juureksia

Kalaa ja kasviksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.