Menu

Hiero metsä naamaan! Kotimainen innovaatio tuo metsämikrobit iholle

Kuvatessani mehiläiskennon muotoisia kosmetiikkakakkuja puun sammaleista juurakkoa vasten en voi kuin ihmetellä, miten pitkälle on tultu muovisista pakkauksista, kirkkaista väreistä, huutavista mainoslauseista ja Photoshopilla käsitellyistä malleista. Olen kuvaamassa suomalaisen zero waste -kosmetiikkasarjan uusia tuotteita — metsäkakkuja — myhäillen itsekseni tyytyväisenä, kun kehitys tuntuukin olevan sitä, että menemme ajassa taaksepäin. Tästä olen puhunut yli vuosikymmenen; kuinka arkemme on ylihygienistä ja tarvitsemme ympärillemme rikasta mikrobistoa, voidaksemme elää mahdollisimman terveinä.

Mutta miten nämä kosmetiikkakakut liittyvät asiaan?

Kotimainen Luonkos on ensimmäisenä yrityksenä tuonut kuluttajamarkkinoille valmiin tuotteen, jossa on käytetty metsäuuttetta, jolla tutkitusti parannetaan ihmisen vastustuskykyä. Myös muutama muu kotimainen toimija valmistelee tuotetta myyntiin ja näitä nähtänee markkinoilla alkuvuodesta 2021. Innovaation nimi on Reconnecting Nature™ ja se on kehitetty Helsingin yliopiston perustaman Uute Scientific –oheisyrityksen toimesta. Konsepti esiteltiin ensimmäistä kertaa Ympäristötiedon foorumissa vuonna 2017, jonka jälkeen tuote on ollut esillä mm. 2019 Slushissa.

Käytännössä kyseessä on erilaisten metsä- ja maanviljelysympäristöissä esiintyvien mikrobien cocktail, joka auttaa ohjaamaan immuunijärjestelmän kehitystä oikeaan suuntaan. Reconnecting Naturea voidaan käyttää hienojakoisena jauheena, mutta myös muissa olomuodoissa. Valmistetta voidaan sekoittaa tai yhdistää kuluttajatuotteisiin, esimerkiksi tekstiileihin tai juuri mainittuun kosmetiikkaan. Tällä tavalla se saadaan kosketuksiin ihon kanssa. Nimenomaan ihokontakti on positiivisten terveysvaikutusten aikaansaamiseksi tärkeää ja siksi metsätomun käyttäminen kosmetiikassa kiinnostaa itseäni paljon.

Luonkos, metsä, mikrobit, mikrobiomi, vastustuskyky, immuniteetti, immuunivaste, astma, luonnonkosmetiikka, zero waste, vegaaninen kosmetiikka, luonto, luontokosketus, kuntta, päiväkoti, päiväkotilapset, lasten terveys,

Metsän positiivisista vaikutuksista terveyteen monilla on omakohtaisia kokemuksia, mutta viime vuosina aiheen ympärillä on alettu kuhista myös tieteellisestä näkökulmasta. Japanissa lääkärit määräävät potilaille metsäkylpyjä. ”Metsäkylvyt muun muassa alentavat verenpainetta, tehostavat aineenvaihduntaa, lievittävät masennusta ja parantavat immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi metsäkylvyn on todettu alentavan verensokeria, parantavan keskittymiskykyä ja muistia, nostavan kipukynnystä sekä auttavan painonhallinnassa”, todetaan hittikirjassa nimeltä Shinrin Yoku — Japanilaisen metsäkylvyn salaisuudet.

Sen lisäksi, että metsään meneminen ja siellä ajan viettäminen rauhoittavat mieltä ja tuovat hyvää oloa, on metsässä myös toinen huomionarvoinen terveysseikka: mikrobisto (johon viittaa Shinrin Yoku -kirjan immuunijärjestelmä-mainintakin). Tiedämme, että mitä monipuolisemman mikrobiston kanssa lapsi on tekemisissä, sitä parempi immuunivaste hänelle kehittyy. Esimerkiksi lapsen riski sairastua astmaan on sitä pienempi, mitä enemmän varhaislapsuuden kodin sisätilojen bakteeristo muistuttaa maalaistalon bakteeristoa. Tätä selvitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksella, jossa analysoitiin 400 suomalaisen ja 1000 saksalaisen kodin mikrobisto. Jos lapsi on kasvanut maatilalla, jossa hän on kontaktissa eläimiin, on hänellä jopa puolet pienempi riski sairastua astmaan ja allergioihin. Suojan uskotaan johtuvan mikrobiston diversiteetistä. Tätä puoltaa myös ns. hygieniahypoteesi, josta olen kirjoittanut moneen otteeseen.

Hygieniahypoteesi pyrkii selittämään erityisesti kehittyneissä maissa tapahtunutta allergisten sairauksien nopeaa lisääntymistä parantuneilla hygieniaolosuhteilla ja vähentyneillä lapsuusiän infektioilla. Karjalan rajan molemmin puolin tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että suomalaisten ja venäläisten lasten sairastavuudessa on huimia eroja mm. diabeteksen, keliakian, allergiavasteiden ja kilpirauhastulehduksien osalta. (Lue lisää täältä.)

Kiinnostavaa on se, että THL:n tutkimuksessa havaittiin, kuinka maalaistalomainen mikrobisto suojasi lapsia astmalta myös kaupunkikodeissa. Suojaava vaikutus ei perustunut mikrobilajien suureen määrään, vaan keskeistä olivat erot tiettyjen bakteerien määrissä. Astmalta suojaava mikrobisto sisälsi ulkoympäristölle, kuten maaperälle, tyypillisiä bakteereja.

Luonkos, metsä, mikrobit, mikrobiomi, vastustuskyky, immuniteetti, immuunivaste, astma, luonnonkosmetiikka, zero waste, vegaaninen kosmetiikka, luonto, luontokosketus, kuntta, päiväkoti, päiväkotilapset, lasten terveys,

Tätä aiempaa tietoa vasten Uute Scientificin metsätomu kuulostaa kiinnostavalta, eikä ihmetytä, että sen käytöstä on saatu hyviä tuloksia. Kuluneen syksyn aikana monessa mediassa on uutisoitu siitä, kuinka metsämaassa möyriminen parantaa lasten immuniteettia. Kyseessä on Science Advances- julkaisussa julkaistu suomalaistutkimus, joka on nimenomaan kyseinen, Helsingin yliopiston ja Uute Scientificin toteuttama. Ylen jutussa todetaan:

Suomalaistutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa maailmassa, että että 3–5-vuotiaiden päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely parani, kun päiväkotien pihoille lisättiin metsäpohjaista kasvustoa. Tämä saattaa puolestaan vähentää atopian, diabeteksen, keliakian ja allergioiden riskiä, sillä yksipuolinen mikrobisto lisää immuunijärjestelmän häiriöiden riskiä.

– Nyt julkaistu päiväkodeissa tehty tutkimus on ensimmäinen, jossa näiltä sairauksilta suojaavia muutoksia tuli esiin, kun monimuotoista luontoa tuotiin kaupunkiympäristöön, sanoi tutkimusta johtanut tutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta.

Lue lisää Ylen sivuilta >>>

Käytännössä tutkimuksessa levitettiin metsänpohjaa eli kunttaa, asvaltoiduille, laatoitetuille ja sorapäällysteisille päiväkotipihoille ja lapset kylvivät kunttaan kasveja ja hoitivat niitä. Kuukauden päästä muutokset näkyivät jopa lasten veriarvoissa. Tehty tutkimus tukee aiempaa oletusta siitä, että luontokosketus ehkäisee immuunijärjestelmän häiriöitä.

Luonkos on tämän foorumin lukijoille tuttu, viimeksi kirjoitin brändistä vuosi takaperin. Suomessa zero waste -periaattein tuotteensa valmistava yritys on palkittu innovatiivisesta työstään moneen kertaan, viimeksi hiljattain, Nordic Natural Beauty Awards -kilpailussa, jossa yritykselle myönnettiin öljykakkujensa toimesta tuomariston erikoispalkinto ”The best Nordic natural innovation in skincare”. Luonkoksen tuotteet ovat kiinteitä kakkuja, joita käytetään iholle hieroen. Tuotteen loputtua jäljelle jää vain pahvinen kuori (Kotkamillsin muoviton kahvikuppikartonki). Luonkoksen kosmetiikka on jopa mullistavan ekologinen tapa käyttää kosmetiikkaa.

Luonkos, metsä, mikrobit, mikrobiomi, vastustuskyky, immuniteetti, immuunivaste, astma, luonnonkosmetiikka, zero waste, vegaaninen kosmetiikka, luonto, luontokosketus, kuntta, päiväkoti, päiväkotilapset, lasten terveys, Yrityksen uutuudet perustuvat mainittuun metsämikrobiuutteeseen. Luonkos on lanseerannut Infinity ja Vitality -nimiset kakut, joista ensimmäinen on tarkoitettu kasvojen puhdistukseen ja kosteuttamiseen ja toinen vartalon iholle. Sen lisäksi, että kuluttaja voi kakuilla puhdistaa ja kosteuttaa ihoaan, vahvistaa hän todennäköisesti myös vastustuskykyään. Tieteellistä tutkimusta itse kakuilla ei ole tehty, mutta koska kakkujen valmistusvaihessa ei ylitetä 40 astetta, on todennäköistä, että metsäuutteen teho on tallella.  Reconnecting Nature™ -uute itsessään on käsitelty autoklaavilla yli 100 asteen kuumuudessa, mutta olennaisimmat mikrobien osaset kestävät käsittelyn ja ihon reseptorit pystyvät tunnistamaan ne, jolloin tapahtuu immuunisysteemin säätelyä.

Kysymys tietenkin kuuluu: voiko kosmetiikkatuotteen raaka-aine vaikuttaa, kun esimerkiksi kasvoille tarkoitetusta kakusta pyyhitään iso osa pois. Todennäköisesti vaikuttaa, koska tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että vaikka metsämikrobiuute huudellaan pois, näkyy markkereissa, jotka mittaavat koko elimistön mikrobiomin ja vastustuskyvyn vahvistumista, nousua.

Kakkujen lisäksi Luonkos on lanseerannut kolmannenkin innovatiivisen tuotteen,  Refresh-nimisen kuivashampoon, joka on valmistettu teollisuuden sivuvirroista syntyvästä koivunkuoresta, joka jatkojalostetaan koivunkuorijauheeksi. Tuotteessa on lisäksi savea, ohraa, kauraa ja nokkosta. Vastaavia tuotteita on mitä ilmeisimmin ollut Aasiassa käytössä jo keskiajalla, kuivashampoo ei ole uusi keksintö. Vaikka tämäkin tuote saa kaltaiseni kosmetiikalla vuosikymmenen ajan kyllästetyn henkilön innostumaan, ei mieli kyllä yllä samoihin sfääreihin, joihin se kohoaa metsäkakkujen myötä. Odotan kiinnostuneena tutkimustuloksia siitä, miten Luonkoksen tuotteet vaikuttavat immuniteetin kehittymiseen.

Olen taipuvainen ajattelemaan, että vastaus moniin nykyajan terveysongelmiin löytyy luonnosta. Sinne meneminen on ensimmäinen askel, toinen on sitten näköjään luonnon hierominen naamaansa. En vastusta!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.