Menu

Sienissä piilee mieletön potentiaali

Sienikausi on parhaimmillaan ja moni suuntaa heti vapaan hetken koitettua korin kanssa metsään. Se mikä on hassua ja jopa harmittaa itseä, on se kuinka vähän sienistä tiedän. Poimin talteen kantarellit, tatit ja suppikset, mutta moni muu syötäväksi kelpaava sienilajike jää paitsioon. Tiesitkö, että itänaapurissamme napataan talteen ihan eri sienet kuin meillä? Minusta tämä on superkiinnostava juttu ja kertoo just siitä, mikä mieletön potentiaali me suomalaiset jätetään metsään!

Sekä VILLD- että Ruokakupla -sarjoissamme käsittelimme Ossin kanssa mm. sieniä ja pyörittelimme monessa yhteydessä ideoita siitä, millä kaikilla tavoilla sieniä voisi hyödyntää. Oheinen National Geographicsin video havainnollistaa hommaa tosi hyvin, kannattaa katsoa (klippi ei ole pitkä, 3,5 minuuttia).

Sienten potentiaali on monipuolinen. Niitä voi käyttää hyödyksi mm.:

  • ravintona
  • pakkausmateriaaleina
  • lääketieteessä
  • tekstiileissä
  • biopolttoaineissa

Itseä kiinnostaa paitsi syödä sieniä, etenkin niiden lääketieteellinen potentiaali. Eniten sienitutkimusta on tehty Japanissa, mm. sienten syöpää ehkäisevien vaikutusten selville saamiseksi. MTT:n sivuilta löytyy kiinnostava kirjallisuustutkimus vuodelta 2007 (CRS-Biotech Oy, FM Terhi Sankelo, FT Jari Siivari). Luonnonraaka-aineiden terveysvaikutuksia -tutkimuksessa todetaan, että ”syöpäsolun kasvua ehkäiseviä tai syöpää estäviä” sieniä on havaittu 13 kpl, joista vain herkkusieni, siitake, osterivinokas ja valmuskasienet olivat länsimaalaisille tuttuja.

Esimerkiksi siitakesientä käytetään Japanissa flunssantorjuntaan — on käytetty vuosisatojen ajan. Siitakkeella on havaittu antivirusaktiivisuutta, joka on samalla levelillä kuin yleisesti käytetyssä influenssalääkkeessä (amantadine hydrokloridi). MTT:n tutkimuksesta lainattua:

”Siitakkeen vesiuutteen todettiin myös suojaavan polioviruksen lisääntymistä vastaan. Chiharan (1993) mukaan lentinan (siitakkeen polysakkaridi) muutti isännän vastustuskykyiseksi bakteerien, sienten, parasiittien ja virusten infektioille, jopa AIDS:in aineille. Lentinan vähensi AZT:n myrkyllisyyttä (yleisesti käytetty lääke HIV:n kantajien ja AIDS potilaiden hoidossa). Lentinan lisäksi myös muiden siitakkeen ainesosien ja muiden sienien on todettu omaavan virustorjunta-aktiivisuutta.”

Eipä kiinnostavaa! Huomioksi kuitenkin, että Aasiassa flunssaa torjutaan etenkin sieniuutteilla, ei niinkään tuoreilla sienillä.

sienet, terveys

 

Jos loikataan kosmetiikan maailmaan, on sienten käyttö kosmetiikassa on melko vähäistä. Vai tuleeko sulle mieleen yhtäkään kosmetiikkasarjaa, jossa tulokulma olisi sienten hyödyntäminen?

Lääketieteen näkökulmasta katsottuna potentiaalia on vaikka kuinka ja siksi ilahdutti saadessani tiedon, että Mádara lanseeraa hiustenhoitotuotteita, joissa on käytetty kanttarellia. Mádaran GROW-sarja on ollut myynnissä jo jonkin aikaa ja itsekin olen sitä useamman kuukauden käyttänyt. Ko sarja on tarkoitettu etenkin tuuheutta kaipaaville kuluttajille, suomalainen hiushan on tunnetusti aika ohut ja ehkä siksi olen itse tykännyt näistä tuotteista, haitulani saavat vähän lisää volyymia, haha.

Mádara, hiustuote, sienet, kantarelli, Miksi juuri kantarelli? Koska kantarelli sisältää paljon hiusten kasvuun vaikuttavia vitamiineja: niasiini (B3), pantoteenihappo (B5) ja bioteeni (B7). Sienipolymeerit toimivat hiuskuitujen pinnoittajana ja tutkiessani Mádaran info-pläjäystä ja labrakuvia aiheesta havaitsin, että esimerkiksi silikonia (2%) sisältävään hoitoaineeseen verrattuna, oli hiussuomu selkeästi sileämpi kantarelli-hoitoaineen jäljiltä. Lisäksi kantarelli vähentää hiustenlähtöön liittyvän entsyymin toimintaa (5-alfa-reduktaasi) jopa 54%.

Olet varmasti näihin GROW-tuotteisiin jo törmännytkin ja niitä on jo ennätetty palkitakin vaikka missä. Impressive!

Huomenna alkaa aamusta taas Mádaran 24h-ale, jonka konsepti on tuttu: kaikki tuotteet ovat 24 tunnin ajan 40% alennuksessa. Löydät sieltä myös nämä kantarelli-tuotteet, jos haluat testata. Oman kokemuksen perusteella todellakin suositus näille.

Tietenkin myös mun suunnittelemat Pihlajat ja Nokkoset on alessa. IG:n puolella jo tiedotinkin, että Nokkossuihkeen valmistus valitettavasti on lopetettu, joten älä ihmettele, jos/kun et sitä enää myynnistä löydä. Syynä on ongelma sen formulassa, ehkä palaan tähän omassa postauksessaan tarkemmin… Harmittaa, pakko myöntää, ja tiedän siellä ruudun toisella puolellakin olevan monia Nokkossuihke-faneja. Pahoittelen!

Onneksi kuitenkin monia muita hyviä tuotteita löytyy, ei se maailma yhteen suihkeeseen kaadu. 😉

Jos sieni-aihe kiinnostaa noin syömisen vinkkelistä, tsekkaapa nämä linkit:

Jutun nostokuva: Dorit Salutskij

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

YES! Mä olen miettinyt näitä sieniasioita paljon viimeaikoina. Sienet tulee pelastamaan maailman! Just astiakaapissa mulla on ensimmäiset HELsieni growing kit kasvamassa. Long live shrooms!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.