Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Ilmastoystävän joulupöytä

Suomalainen perinnejoulupöytä on muodostettu siitä, mitä on pystytty säilömään ja hankkimaan läheltä. Juurekeset ovat pelanneet aina isoa roolia siinä kinkun kyljessä, ja aika monen joulupöydän keskiössä taitaa yhä olla laatikoiden, rosollin ja kinkun pyhä kolminaisuus.

Moni on kuitenkin luopunut kinkusta, meillä on keskitytty viimeiset 13 vuotta joulukalaan. Yksi vegaaninen joulukin on vietetty ja se joulupöytä on jäänyt mieleen maukkaimpana koskaan. Kaikki kokkailuun osallistuvat halusivat todistaa, että eihän se eläinperäisistä raaka-aineista luopuminen voi ongelma olla ja jokainen ruokalaji tehtiin erityisen pieteetillä.

Kokkaamme nyt ekaa joulua Ossin kanssa yhdessä. Luvassa on vegeä ja kalaaa. Paljon perinteisiä juureksia, mutta vähän kikkaillen.

Jos haluaa kasata mahdollisimman ilmastoystävällisen joulupöydän, on tietenkin fiksua keskittyä läheltä saataviin raaka-aineisiin ja vähentää lihan  ja maitotuotteiden määrää. Eläinperäiset raaka-aineet kannattaa vaihtaa kasvipohjaisiin siellä, missä voi — esimerkiksi piparit on helppo valmistaa maidottomasti samoin joulupuuro ja joululaatikot. En ole itse käyttänyt lehmänmaitoa 10 vuoteen, eikä se kyllä joulumenun suunnittelua ole koskaan haitannut. Itse korvaan maidon ja kerman kaurapohjaisilla vastaavilla, hyvin toimii.

Ossi on tehnyt Kaslinkille reseptiikkaa, jonka joukosta löytyy myös jouluruokaa, esimerkiksi maidoton lanttulaatikko.  Bongasin samasta reseptipankista myös herkullisen näköisen, vegaanisen porkkanalaatikon reseptin. Mun blogista puolestaan löytyy vegaaninen ”maksalaatikko”. (Tosin omassa perheessäni maksis ei koskaan ole ollut jouluruokaa, mutta monilla se on vakkariosa joulumenua.) Ei sen puoleen: sisäelinten käyttäminen olisi ilmastofiksua, ovat halpoja ja terveellisiäkin. Nykyään vaan suomalaiset syövät niitä niin olemattomia määriä, että suurin osa roudataan täältä Aasiaan. Sekin tuntuu ihan hölmöltä.

No mutta takaisin vegeen: juurekset ovat ihan kingiä ruokaa, kun oivaltaa, että niitä voi käsitellä vaikka kuinka monella tapaa. Tänä jouluna me kikkailemme etenkin punajuuren kanssa.

punajuuri, rosolli, joulu, jouluruoka, vegaani, maidoton, yhtähyvääilmanmaitoa, jouluruoka

Lapsuudenkodissani joulupöytään kuului ja kuuluu yhä rosolli, sekä se ihana vaaleanpunainen vaahto — senkin voi tehdä maidottomasti.

En koskaan tykännyt sillistä rosollissa ja nyt on ihanaa, kun voi itse olla vastuussa siitä, mitä rosolliinsa tunkee. Meillä tänä jouluna rosolliin päätyy vain punajuuria, sipulia ja suolakurkkua. Ja voin sanoa, että tämä kokkaamamme versio on aivan törkyhyvää! Homma perustuu punajuuren käytölle muutamalla eri tavalla:

ROSOLLI + PUNAJUURIVAAHTO OSSIN TAPAAN

ROSOLLIN ESIVALMISTELUT:

Pese punajuuret ja kuori niistä kaksi. Leikkaa toinen kuutioiksi, sivun pituus 2-3 cm. Leikkaa toinen punajuuri niin ohuiksi siivuiksi kuin mahdollista, n. 1-2 mm.

punajuuri, rosolli, joulu, jouluruoka, vegaani, maidoton, yhtähyvääilmanmaitoa, jouluruoka

Laita kuutiot, kuoret, sekä siivut yöksi kuivuriin/uuniin ja anna olla, kunnes kuoret ja siivut ovat rapeita sipsejä ja kuutiot nahkeita ja pehmeitä.

Jauha kuoret blenderissä punajuuritomuksi. (Jauhetta saa myös kaupasta, jos ei jaksa/voi tehdä itse.)

Kiehauta sipulit: laita kattilaan 1/2 litraa vettä ja 1/2 rkl suolaa. Ennen kuin laitat sipulit kattilaan, kuori ne, leikkaa lohkoiksi (vaikka 4-6 osaan) ja erottele lastut toisistaan. Keitä n. 3 minuuttia, kunnes sipulin valkoisuus on muuttunut läpikuultavuudeksi.  Näin sipulin kitkeryys katoaa. Huuhdo sipulit tämän jälkeen kylmässä vedessä.

ROSOLLI

 • 2 punajuurta (raakana)
 • 2 suolakurkkua
 • loput sipulit
 • 1/2 kuivatuista punajuurityynyistä

Halkaise punajuuret ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Viipaloi suolakurkut ja sekoita mukaan myös loput sipulit. Lusikoi joukkoon punajuurityynyt ja rosollin kastike (alla).

ROSOLLIN KASTIKE

 • 1/2 dl tuoretta punajuurta
 • 1/2 dl suolakurkkua
 • 1/2 keitettyä sipulia
 • 1/2 dl vettä
 • 1/2 tl suolaa
 • 1/2 tl lakritsijauhetta (meillä esim. käytössä Foodin ja Urtekram)

Blendaa raaka-aineet esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi.

punajuuri, rosolli, joulu, jouluruoka, vegaani, maidoton, yhtähyvääilmanmaitoa, jouluruoka

PUNAJUURIVAAHTO

 • pieni pala punajuurta tai punajuurilientä/mehua
 • 1 dl Kaslink Aito Kauravispiä
 • 1/2 tl suolaa
 • 1 tl omenaviinietikkaa (meillä käytössä Foodin)

Vatkaa kaikki raaka-aineet keskenään vaahdoksi, sauvasekoittimella onnistuu hyvin. Tulos on niin jämäkkää, että sen voi muotoilla tarjoiluastiaan vaikka näin upeasti. Koputtele päälle punajuurijauhoa teesihvilän läpi.

punajuuri, rosolli, joulu, jouluruoka, vegaani, maidoton, yhtähyvääilmanmaitoa, jouluruoka

Ah tästä tuli niin hyvää! On nautinnollista kokea suussa monia eri suutuntumia, ja sitä tässä satsissa totta vie on: pehmeyttä, rapeutta, sitkoa ja puruvastusta… Plus bonuksena punajuuren upea väri. Kaiken kukkuraksi halpa ja ilmastofiksu vaihtoehto.

Vielä palatakseni muihin ruokiin: meillä on joulupöydässä Vaasassa itse kalastettua fisua, mutta jos olet suuntaamassa kalatiskille, ota avuksi WWF:n kalaopas. Opas kertoo helposti sen, mihin kalaan ei kannata koskea, ja mikä on fiksu valinta.

Lihat ja kananmunat olisi tietenkin ekologisinta hankkia naapurista, mutta kun se on monille meistä vähän hankalaa, suosittelen harrastamaan pientä salapoliisityötä ja etsimään raaka-aineita pientuottajilta. Löydät heitä esimerkiksi Aitoja Makuja -sivuston hakukoneesta.

Puurosta: riisin tilalle kannattaa tietenkin ottaa ohra, josta tulee aivan upea puuro. Ohra itse asiassa on paljon riisiä old schoolimpi vaihtoehto: ennen riisin yleistymistä 1800-luvulla joulupuuro keitettiin yleensä aina ohrasta. Skippaa siis riisi, ja suosi kotimaista viljaa sen sijaan.

Näiden vinkkien myötä toivotamme maukasta ja rauhallista joulua kaikille!

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Huomasin itse pikkujouluihin vegaanista juustokakkua valmistaessani, että Kaslinkin vispi”kerma” sisältää palmuöljyä, joka vie kyllä tuotteelta reippaasti ilmastoystävällisyyttä pois. Toivottavasti reseptiikkaa muutetaan, sillä kyseisenlaista vispikerman korvaajaa kyllä tarvittaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.