Menu

Pakuri ja puolukka ne yhteen sopii

Tiedätkö sen tunteen, kun joku hyvin ilmeinen asia vaan yhtäkkiä kolahtaa tajuntaan? Ymmärsin eilen, kun viimeinen VILLD-jakso julkaistiin, että saakeli, olen todella tuottanut 14-osaisen villiruokaohjelman. Kulunut 1,5 vuotta on tehty hommia sellaisella höökillä, etten ole ehtinyt pysähtyä ajattelemaan, mitä oikein on tapahtumassa. Se vaan on tapahtunut. Hulluna on toki tehty töitä, sikäli mikään ei ole ”vain tapahtunut”, mutta ehkä ymmärrät mitä ajan takaa. Life is what happens when you´re busy making other plans. Tuotantoa on säädetty niin intensiivisesti, että en oikeastaan ole ehtinyt ajatellut sen todella tapahtuvan.

Viimeinen VILLD-jakso on kuvattu Frantsilan museotorpalla Sastamalassa. Paikka on aika uskomaton! Frantsilan perustaja Virpi Raipala-Cormier on miehensä Jamesin kanssa luonut upean miljöön, johon on siirretty rakennuksia 1600-1800 -luvuilta.

villiruoka, pakuri, puolukka, sastamala, suomenluonto, reseptit

Lampaat ovat mestoilla joka kesä, olisin voinut halia niitä aamusta iltaan!

Jakson pääraaka-aineena on pakuri, joka onkin monille superfood-tietäjille tuttu juttu. Pakuri on lahottajasieni, jota löytää etenkin vanhoista koivuista (ja myös muista lehtipuista). Sota-ajalla pakuria käytettiin kahvin korvikkeena, ”tikkateenä”, ja nykyään sitä myydään etenkin ekokaupoissa eri muodoissaan. Pakurin superfood-vahvuudet perustuvat sen adaptogeeni-ominaisuuksiin. Esimerkiksi Jaakko Halmetoja on kirjoittanut pakurista paljon — kokonaisen kirjan. Voit lukea pakurin käytöstä esimerkiksi Nordic Fungi -sivuilta.

villiruoka, pakuri, puolukka, sastamala, suomenluonto, reseptit, gastromax
Jaksossa käytämme pakuria yhdessä puolukan kanssa, valmistaen suussasulavan vegaanisen créme bruléen. Naureskelin  kuvauksissa, että ranskalaiset kyllä kauhistuisivat, kun kuulisivat klassikkojälkiruokansa Suomi-versiosta, joka on tehty puolukasta, pakurista ja kauragurtista — täysin vegaanisesti!
Nautinnollisia katseluhetkiä, ja ehkä loppukohtaus saa sinutkin kokemaan, että pariskuntakeinutuoli on just se mitä tarvitset! 😀 (Tuttuun tapaan löydät jakson annoksen reseptiikan videon alta.)

Pakuriliemi

  • 5 dl vettä
  • 1 rkl pakuria

Kiehuta miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Siivilöi. Halutessasi voit kiehutella pidempäänkin tai niputtaa, eli keittää kasaan, jolloin liemen maku tiivistyy entisestään.

Vinkki: Pakuritiivistettä voi keittää jääkaappiin kerralla viikon satsin. Siitä syntyy esimerkiksi maukas jäälatte yhdessä kaurajuoman kanssa.

villiruoka, pakuri, puolukka, sastamala, suomenluonto, reseptit, metsä

Pakuri-puolukkakastike

  • 1,5 dl vahvaa pakurilientä
  • 0,5 dl koivusokeria (meillä käytössä Foodin)
  • 1 tl perunajauhoa
  • 1 dl puolukoita

Lämmitä pakuriliemi ja koivusokeri kiehuvaksi. Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä. Vispilöi kiehuvaan nesteeseen. Lisää puolukat. Anna jäähtyä.

Pakuri -créme brulée (2:lle)

Sekoita ainekset. Kaada vuokiin. Kypsennä vesihauteessa 150°c uunissa 30 min. Jäähdytä. Ennen tarjoilua ripota pintaan koivusokeria ja paahda pinta kaasupolttimella.

villiruoka, pakuri, puolukka, sastamala, suomenluonto, reseptit

Kuivattu puolukka

Kuivaa puolukat kuivurissa 40°c kunnes ovat täysin kuivia, eli noin vuorokauden ajan. Lisää annokseen tuoreita puolukoita, ketunleipää ja kehäkukan terälehtiä.

villiruoka, pakuri, puolukka, sastamala, suomenluonto, reseptit, kaslink, kauragurtti, cremebrulee

Nautimme annoksen 1800-luvulta peräisin olevan päärakennuksen tuplakiikkustuolissa, kynttilänvalossa, uupuneina ja kaikkemme antaneina, 12-tuntisen kuvauspäivän päätteeksi. Hetki oli taianomainen ja ajattelin, että en haluaisi tehdä maailmassa just nyt mitään muuta, vaikka olen uupuneempi kuin ikinä.

villiruoka, pakuri, puolukka, sastamala, suomenluonto, reseptit, museotorppa

Kiitän sydämeni pohjasta kaikkia VILLD-sponsoreita viimeisen 1,5 -vuoden ajalta! Ilman rohkeuttanne tukea ohjelmatuotantoamme, ei VILLDiä olisi syntynyt. Ensimmäisen diilimme teimme Eskimo-brändin kanssa ja yritys on ollut mukana alusta saakka. Pääyhteistyökumppanimme on ollut Kaslink Aito, jonka kasvipohjaisilla tuotteilla on kokattu tänä vuonna kaikissa VILLD-jaksoissa. Partioaitta on kolmas iso tukijamme, jota emme voi kylliksi kiittää yhteistyöstä! Lisäksi tätä viimeistä jaksoa olivat mahdollistamassa:

Kiitos kaikille ja iso kiitos Optiparille  kalustovuokrasta! Kiitos sinulle, joka katsoit. Sinulle tämän ohjelman teimme. <3 Kiitos koko VILLD-tiimi, tiedätte keitä olette.

Kiitos SUOMEN LUONTO!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.