Menu

Voikukan juuri on yllättävä lähiraaka-aine

Voikukka on useimmille lähinnä rikkaruoho, mutta villiruokatrendin myötä sitä on enenevissä määrin alettu käyttää taas ravintona. Vanhemmat sukupolvet muistavat, kuinka voikukan juurista tehtiin pula-ajalla kahvin korviketta, voikukka oli monipuolisuutensa vuoksi sotavuosien eniten käytetty korvikekasvi.

Olen tänä vuonna oppinut suomalaisesta luonnosta ja sen raaka-aineista enemmän kuin vuosiin. Kiitos kuuluu VILLD-projektille, jonka myötä olen tutustunut moniin lähiraaka-aineisiin aivan uudella tavalla. Vuoden viimeisessä VILLD-jaksossa valmistamme ruokaa voikukan ja kallioimarteen juurista, sikurirouskuista ja speltistä. Voikukka on lyönyt mut aivan ällikällä!

Voikukasta voi hyödyntää kaiken kukinnosta juuriin. Kukintoja en ole syönyt, mutta Ossin mukaan niistä saa tehtyä mainioita limonadeja ja marmeladeja. Voikukan lehdistä sen sijaan omaan kokemusta kylläkin; nuoret lehdet ovat huippuja salaattiraaka-aineita. Alfred Vogelin Luonto, paras lääkitsijä -oppaassa kerrotaan, kuinka nuorten voikukanlehtien tulisi olla ”kaikkien maksasairaiden ja muiden heikkokuntoisten” ravintoa. Voikukka aktivoi ja puhdistaa maksaa, kiinalaisessa lääketieteessä sitä käytetään mm. sappikiviin, virtsan erityksen ja suoliston liikkeiden lisäämiseen, kuumeen laskemiseen, ruokahaluttomuuteen, ilmavaivoihin, nivel- ja lihaskipuihin jne.

Voikukalla on tulehdusta hillitseviä vaikutuksia ja se sisältää runsaasti mm. karoteenia, B-, C-, A- ja D-vitamiineja, kalsiumia sekä rautaa. Voikukan juuria saa käsiinsä aika helposti, jos vaan jaksaa heiluttaa lapiota tai talikkoa, mutta esimeriksi voikukanjuuriteetä myydään ekokaupoissa. Olin superiloinen kuullessani Ossin suunnitelmat valmistaa vuoden viimeiseen VILLD-jaksoon voikukanjuuria grillaten ja maistettuani annosta olen aivan pöyristynyt siitä, etten ole aikaisemmin tiennyt voikukan juurien olevan mainioita raaka-aineita siinä missä porkkana ja palsternakkakin. Mikä ihana ja luonteikas maku!

Keräämme jaksossa myös kallioimarteen juurta, joka niinikään oli itselleni uusi tuttavuus. Kallioimarre on luonnollinen aromivahvenne: glykyrretiinihappo antaan kasville makean ja yllättävän lakritsisen maun ja juurta voi käyttää makeuttajana smoothieissa, jälkkäreissä tai juomissa.

Erityisen hyvin kallioimarre sopii maustamaan juureksia ja sieniä, joten se oli aika täydellinen lisä voikukanjuuri-sikurirousku -annokseen. Entisaikaan kuivattua kallioimarrejauhetta käytettiin hoitamaan mm. keuhkoputkentulehdusta ja maksan toiminnan häiriöitä (lue lisää kallioimarteesta täältä).

Uusimmasta VILLD-jaksosta saat tarkemmat ohjeet sekä kallioimarteen, että voikukan juurien keräämiseen, mutta muista, että juuret eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Ossi valmisti jaksossa yhden parhaista koskaan syömistäni puuroannoksista. Puuro voi näyttää näin juhlavalta:

Speltti-voikukkapuuro

Keitä voikukanjuuret kaurajuomassa 10-15 min kypsiksi. Blendaa sileäksi. Siirrä takaisin kattilaan. Lisää suola, öljy ja talkkunajauho. Kypsennä 3 minuuttia jatkuvasti vatkaten. Parhaaseen lopputulokseen pääsee sifonia käyttäen, mutta mukavasti pärjää ilmankin (sifoneita, eli kermavahdottimia myydään keittiötarvikeliikkeissä).

Grillatut voikukan juuret

  • Voikukanjuurta

Grillaa kovalla lämmöllä lähes mustiksi. Siirrä sikurirouskuliemeen 5 minuutiksi imemään makua itseensä. Viimeistele halutessasi suolalla.

Sikurirouskuliemi

  • 1 litra vettä
  • 2 rkl kuivattua, jauhettua sikurirouskua
  • 1/2 rkl hienonnettua kallioimarretta
  • 1 tl suolaa

Keitä aineksia hiljalleen n. 45 min, kunnes liemi on tummaa ja sitä on jäljellä noin kolmannes. Halutessasi voit siivilöidä sattumat pois.

Kallioimarreöljy

  • 1 rkl hienonnettua kallioimarteenjuurta
  • 1,5 dl auringonkukkaöljyä
  • 1/3 tl suolaa

Aja aineksia blenderissä, kunnes seos alkaa höyrytä. Siivilöi kuituliinan läpi.

Idätetty speltti

  • Kokonaista luomuspelttiä

Liota jyviä yön yli. Kääri kosteaan kuituliinaan* ja nosta käärö siivilään. Tärkeintä on, ettei speltti pääse täysin kuivumaan, muttei myöskään makaa vetisessä rätissä. Pidä huoneenlämmössä. Huuhtele jyvät 1-2 kertaa päivässä ja aina huuhdottuasi siirrä ne takaisin kuituliinaan. Kolmessa päivässä idut ovat parhaimmillaan. Lähes kaikki jyvät itävät samalla periaatteella. Viljoihin syntyy idättämällä makeutta, mutta idätetyssä speltissä on lisäksi hieno lakritsainen maku!

 

Rapea speltti

Laita öljy ja jyvät kuumaan pannuun tai kattilaan. Peitä kannella. Posota täydellä teholla maksimissaan minuutin ajan. Jos poltat ensimmäisen satsin, toisella onnistut varmasti. Siivilöi öljy pois ja siirrä jyvät paperille kuivumaan. Suolaa kevyesti.

Katso tarkemmat vinkit annoksen raaka-aineiden keräämiseen uusimmasta jaksosta.

***

Kiitos jälleen sponsoreille, jotka ovat mahdollistaneet VILLD-sarjan tekemisen!

Kaslink Aito-kauratuotteita käytämme villiruoan valmistamiseen. Eskimon keittiötuotteet ovat käytössä kaikissa VILLD-jaksoissa. SunSpelt-tuotteet olivat jakson annoksen perusta.

Kiitos myös R-Collection (puvustus), Myssyfarmi (Nooran pipo), Leena Kouhia / Rå (astiat) ja Nissan Suomi (sähköauto Leaf) . Kiitos Hirvihaaran kartano upeasta kuvauslokaatiosta!

Postauksen kuvat: Dorit Salutskij

* Linkki vie ohjelman sponsorin sivulle

Psst… Olemme avanneet VILLDille omat nettisivut. Löydät ohjelmainfon, kaikki jaksot sekä reseptit sivuiltamme.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.