Menu

Kotimaista levää lautaselle

Uusimmassa VILLD-jaksossa tutustumme rakkolevään, jota en itse ollut ennen ohjelman tekoa koskaan aikaisemmin maistanut. Moni suomalainen syö nori-levää sushin mukana, mutta kotimainen levä on varmasti monelle tuntematon raaka-aine.

Seuraavassa VILLD-ohjelman villiruokakokin, Ossi Palonevan reseptit jaksostamme sekä pohdintaa levistä.

Suomen levistä rakkolevä ja kapearakkolevä, eli pikkuhauru, ovat ainoat, joita käytetään ravinnoksi. Levien käyttö ruokana on todella vähäistä, enkä ole saanut selville, onko muiden Suomessa esiintyvien levien syömiselle estettä. Asia vaatii selvittämistä. (Pistä viestiä, jos olet asiasta meit paremmin kartalla!)

Rakkolevää huuhtoutuu Etelä- ja Länsirannikolla kallioisisille merenrannoille ja sen kerääminen on suhteellisen helppoa. Rakkolevien varsiin tarttuu pieneliöitä ja muuta kasvillisuutta vedestä, joten vaivattomin on saksia talteen 3-10 cm freesit lehtimäiset siivekkeet ja rakkulat.

Tuore rakkolevä voi laittaa vatsan sekaisin, joten ennen ruoaksi valmistamista rakkolevä ryöpätään nopeasti keittämällä minuutin ajan ja jäähdyttämällä kylmässä vedessä. Kuivattu rakkolevä tuo kalaruokiin umamista makua ja toimii loistavasti nopeana suomiramenin pohjana. Itselläni on ryöpättyä rakkolevää myös pakastimessa. Siitä saa kivan lisukkeen keittämällä, pannussa tai uunissa.

Tässä uusimman VILLD-jaksomme reseptit:

Umpioitu särki

 • 10 pientä särkeä
 • 3 dl öljyä
 • 1 tl suolaa
 • 1 valkosipulin kynsi
 • suolaheinää, maahumalaa tai muita yrttejä

Perkaa ja suomusta särjet. Laita ainekset desinfioituun lasipurkkiin. Jätä öljyn pinta 1 cm purkin reunasta. Kypsennä yön yli 95°c uunissa. Anna jäähtyä huoneen lämmössä ennen siirtämistä jääkaappiin. Avaamattomassa purkissa umpioitu särki säilyy kuukausikaupalla.

Savustettu särki-rakkolevä -jauhe

Savusta särkien ruodot ja päät sekä ryöpättyä rakkolevää. Siirrä kuivuriin tai 60°c uuniin luukku raollaan ja kuivaa, kunnes särki ja rakkolevä ovat murenevan kuivia. Jauha morttelissa hienoksi jauheeksi. Lisää makusi mukaan hienoa merisuolaa.

Särjet voi myös paahtaa 160°c uunissa noin tunnin ajan.

Tämä mausteseos antaa ryhtiä kalakeittoihin!

Kukkakaalta ja rakkolevää paistopussissa

 • kukkakaali
 • kourallinen ryöpättyä rakkolevää
 • 1 rkl särki-rakkolevä jauhetta
 • 3 rkl öljyä
 • 1 tl suolaa

Pilko kukkakaalit. Sekoita ainekset kulhossa ja siirrä pussiin. Sulje pussi ja kypsennä 160°c 35-45 min. Lue Nooran juttu Eskimon ekopaistopussin käytöstä täältä.

Suolatut variksenmarjat

 • 1 dl variksenmarjaa
 • 1 tl suolaa
 • 2 dl vettä

Sekoita suola veteen. Lisää variksenmarjat. Anna tekeytyä tunti. Siivilöi. Jos marjoista tulee makuusi liian suolaisia, voit huuhtaista ne vielä.

Rakkoleväöljy

 • 1 dl kuivattua rakkolevää tai kourallinen tuoretta rakkolevää
 • 3 dl öljyä
 • ½ tl suolaa

Blendaa täydellä teholla kunnes öljy höyryää ja muuttaa väriä tasaisen vihreäksi. Siivilöi harsoliinan läpi.

Rakkoleväkastike

 • 1 dl kuorittua hampunsiementä
 • 100 g pehmeätä tofua
 • 3 dl rakkoleväöljyä
 • 1 tl suolaa

Jäähdytä rakkoleväöljy. Blendaa tai survo sauvasekoittimella hampunsiemenet, tofu ja suola sileäksi. Lisää öljy nauhana.

***

Kolmannen VILLD-jakson on mahdollistanut Fredman Operations.  Fredman Group näyttäytyy kuluttajien suuntaan Eskimo-brändinä,  joka keittiötuotteet ovat varmaan monille tuttuja. Ohjelmassa keräsimme rakkolevää Eskimon säilytyslaatikkoon ja valmistimme ruokaa ekopaistopussissa, joka on markkinoiden ensimmäinen, täysin biohajoavasta materiaalista valmistettu paistopussi. Voit lukea lisää pussista aikaisemmasta postauksestani!

Kiitos myös R-Collection (puvustus), Leena Kouhia / Rå (astiat), Nissan Suomi (sähköauto Leaf) ja LastuCase (VILLD-puhelinkuoret).

Postauksen kuvat: Dorit Salutskij

***

Näet VILLDin rakkoleväjakson tästä!

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

”Kalajauhelihaa” saa ainakin Kuopion kauppahallista! Löytyy sekä haukea että hauki-särki-sekoitusta ja kaupan päälle saa vielä reseptinkin. Olen tehnyt jo monta kertaa kalapullia ja kalapihvejä. Ovat lastenkin lemppariruokaa, varsinkin jos itse saa pyörittää taikinan kalapulliksi.

Mistä saa ostettua tuota Rakkolevää ??

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.