Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Vegaanitreenaajan eväät

Siihen nähden, että kasvisruoka ja treenaaminen ovat tämän hetken kaksi isoa trendiä, on aika jännää, ettei ravitsemuspuolella ole osattu vielä — ainakaan Suomessa — hyödyntää ja palvella kuluttajaryhmää, joka edustaa molempia.

Itse olen sekasyöjä, mutta lihaa on lautasellani tosi harvoin. Olen jo pidemmän aikaa korvannut eläinperäisiä raaka-aineita kasvisversioilla ja saanut apua etenkin Ekolossa työskentelevältä Peter Lindeniltä, joka harrastaa kehonrakennusta ja on vegaani. Peterin suosituksesta löysin vastikään mm. mainion lupiiniproteiinin. Hyvän makuinen, luonnollinen ja ekologinen kasviproteiinin lähde. Kukapa olisi tullut ajatelleeksi, että lupiinissa on prodea? En minä ainakaan.

Haastattelin Peteriä ruokavaliostaan, koska uskon että paitsi minä, myös moni teistä on kiinnostunut siitä, miten treenaaminen ja vegaanius sopivat yhteen. No tälleest!

peterKuinka kauan olet ollut vegaani?
Kasvissyöjä olen ollut noin 16 vuotta ja vegaanina vasta noin kahdeksan kuukautta.

Mitä liikuntaa harrastat ja kuinka usein?
Harrastan liikuntaa 4-6 kertaa viikossa. Yleisin urheilumuotoni on salitreeni, jossa lämmittelynä kävely, pyöräily, stepperi. Lisäksi satunnaista joogaa lompakon tilanteen mukaan. ”Virallisen” liikunnan lisäksi liikun paljon hyötyliikunnan muodossa, eli en omista autoa vaan polkupyörän, kävelen, en käytä hissiä, teen puutarhatöitä, remonttihommia…

Mitä syöt ennen ja jälkeen treenin?

Aamupalalla pyrin syömään riisipuuroa kookosöljyllä ja
pähkinäisen smoothien. Laitan siihen banaania, riisiproteiinia, hamppuproteiinia, hamppujauhoa, nokkosproteiinia, pinaattiproteiinia, herneproteiinia, lupiinijauhoa, tiikeripähkinäjauhoa, liotettuja pähkinöitä, pellavansiemeniä ja Provamel-riisikokoosmaitoa.

Vitamiineina mulla on: sinkki, D3, magnesium, spiruliina, rauta, monivitamiini, b12, chlorella, kelppi ja maitohappo. Kaikki nämä ovat myös vegaanisia ja mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Esimerkiksi rauta tulee nokkostableteista. Uskon, että ravinteet imeytyvät paremmin luonnollisessa muodossa kuin eristettyinä, ilman niiden luonnollisia välittäjäaineita.

Lounaalla nautin esimerkiksi: 1dl riisiä, 200g hernetempeä, lupiinitempeä tai tofua, 300g kikherneitä tai linssejä kookoskermassa, jossa mausteina useasti tuoretta, sipulia, valkosipulia, kurkumaa, inkivääriä, varsiselleriä jne. Lisukkeena tietenkin mahdollisimman paljon vihreää, eli tomaattia, kurkkua, idätettyjä herneitä, linssejä…

Jos syön lounaan ennen treeniä, odotan yleensä noin kaksi tuntia ennen kuin menen treenaamaan. Jos taas syön ennen treeniä pienemmän ruoan, esimerkiksi smoothien ja leipää, niin silloin odotan noin tunnin, jotta ruoka ehtii sulaa. Leipänä käytän perunarieskaa, jonka monesti lämmitän pannulla. Päällisinä tomaattimurska, tofu, juusto (wilmersburgerin raaste). Eli leipä on enemmänkin pizza!

Treenin jälkeen syön heti ”palkkarin”, eli smoothien, joka on taas pähkinäinen tai marjainen. Palautusjuoma on hyvä juoda mahdollisimman nopeasti treenin jälkeen, kun kroppa tarvitsee energiaa palautumiseen. Marjaiseen smoothieen sopii mielestäni vain osa proteiinijauhoista. Riisiproteiini, lupiinijauho ja herneproteiini ovat parhaita. Herneproteiinin maku vaati ainakin itsellä totuttelua, mauttomampia proteiinijauhoja ovat lupiini ja riisi. Niistä riisissä on aika jauhoinen maku, joka tarttuu kukkuun. Lupiinijauhossa ei ole tätä ongelmaa ole, mutta proteiinin määrä on myös puolet pienempi. Marjaisessa smoothiessa mulla on proteiinijauhojen lisäksi banaania, marjoja pakasteesta tai kuivattuna, sekä baobab-jauhetta, mikä antaa mukavan kirpeän maun marjaisiin smoothieihin.

Ilallisena syön esimerkiksi samaa mitä päivälliselläkin.

Yömyssynä otan vielä marjaisan tai pähkinäisen smoothien.

image_viewMitä proteiinilisää käytät ja miksi?
Käytän kaikkia mahdollisia proteiinilisiä, paitsi soijaa, jota syön muutenkin usein lihan korvikkeena. Yleisesti olen sitä mieltä, että mitä monipuolisempi sen parempi. Lupiini, herne, riisi, nokkos, pinaatti, hamppu… Hintoja kannattaa vertailla ja muistaa, että myös tuotteissa joiden kannessa ei lue sanaa proteiini on paljon proteiinia — kuten esimerkiksi hamppu- ja lupiinijauhoissa, joiden hinta on edullinen verrattuna proteiinijauhoihin. Maullisesti monipuolisimmat proteiinijauheet ovat mielestäni riisiproteiini ja lupiinijauho, joissa on miedoin maku. Ne soveltuvat näin marjaisiin, hedelmäisiin, pähkinäisiin ym. smoothieihin ilman suurempaa sivumakua.

Osaatko verrata esimerkiksi salitreeniä ja tuloksia vegaani- vs sekasyöjän ruokavalioon?
Mielestäni mitään suuria mullistuksia muutoksessa kasvissyöjästä vegaaniksi ei tullut. Olen kuitenkin saanut vegaaniuden aikana noin 7kg lisää massaa [joka on ollut Peterille toivottu kehityssuunta]. Jokainen ihminen on yksilö, mutta olen miettinyt, voisiko syynä olla esimerkiksi maitotuotteiden poisjättäminen? Maitohan aiheuttaa elimistössä tulehdus- tai myrkytystilan, jonka voisin kuvitella vaikuttavan myös ravinteiden imeytymiseen. Ollessani sekasyöjä, en vielä treenannut. Aloitin treenaamisen vasta 22-vuotiaana.

Mitä nautit välipalaksi?
Välipalana syön useasti banaania tai omenan ja smoothien tai proteiinipatukan esimerkiksi Ekolon Lifebar-proteiinipatukan. Se on myös raakaruokaa, eli ei kuumennettua yli 42 asteen. Raakaruoka säilyttää parhaiten ravintoaineet. Lifebar-patukoissa ei ole sokeria eikä siirappeja.lifebar

Millä korvaan perinteisen rahka-ananas -setin?
Mielestäni rahka on ylihypetetty maitofirmojen hössötys. Maitorahkan voi kuitenkin korvata esim Yosa sport-gluteenittomilla välipaloilla tai Alpron välipalarahkoilla. Itse pyrin välttämään jätettä ja näiden pakkaukset valitettavasti tuntuvat pistona sydämessä, eli teen yleensä smoothien. Olen sitäpaitsi kuullut monilta treenaajilta vatsavaivoista, jotka saattavat tulla juuri liiallisesta rahkojen syömisestä, varsinkin jos niissä on vielä lisättynä suolistoa ärsyttäviä makeutusaineita.

Tuleeko vegaanitreenaajan safkat kalliimmaksi kuin seksyöjän?
Sekasyöjänä olemisesta on niin kauan aikaa… Mutta enpä usko, että tulee jos ostaa sitä mikä on kulloinkin tarjouksessa. Jos haluaa panostaa monipuolisuuteen ja terveellisyyteen niin syöminen on varmasti kalliimpaa. Terveydelliset vaikutukset ovat kuitenkin oman näkemykseni mukaan niin suuret, että uskon vagaaniuden ja terveellisten valintojen tulevan lopulta paljon halvemmaksi. Halpa tosiaan harvoin on terveellistä, mikä onkin surullista. Mielestäni verotuksessa pitäisikin tehdä muutos, jolla terveellisten raaka-aineiden ostamisesta tehtäisiin halvempaa verohelpotuksin. Itse pyrin vegaaniuden lisäksi syömään luomua, joka myös nostaa hintoja. Luomumerkintä takaa, että tuotteet eivät ole geenimuunneltuja eivätkä ne sisällä hyönteismyrkkyjä joiden yhteisvaikutuksesta esimerkiksi väriaineiden, makeutus- ja säilöntäaineiden kanssa ei tiedä oikeastaan mitään. Puhumattakaan luonnolle ja eläimille tapahtuvista tuhoista.

pater2Mitä tuotteita suosittelet Ekolon valikoimista vegaanitreenaajalle?

Suomalainen lupiini- ja hernetempe! Tempe-muodossa papujen suolistoa ärsyttävät aineet pilkottu helpommin sulavaan muotoon.

Lupiinijauho ja hamppujauho. Monet treenikauppojen ja ruokakauppojen proteiinijauhot on vuorattu makeutusaineilla, jotka tuhoavat suoliston hyvää bakteerikantaa. Ihmettelenkin monien salien proteiinivalikoimaa, joka ei mitenkään edistä asiakkaiden terveellisyyttä. Monien tietämys tai kiinnostus terveellisyyteen jääkin salilla käymiseen, ja proteiinijauhot ja -patukat hankitaan marketeista ja enemmän kehonrakentajille suunnatuista alan erikoisliikkeistä. Terveyttä ja hyvinvointia vaalivalle ihmiselle suosittelisin hankkimaan proteeinijauheet ja patukat sekä muut lisäravinteet luontaistuotekaupoista. Joidenkin luontaistuotekauppojenkin hyllystä löytyy valitettavasti makeutusainecocktaileja, eli suosittelen kyselemään aiheesta myyjiltä ja lukemaan aiheesta ilman 100% luottoa myyjiinkään.

Lord of tofu-toutteita suosittelen myös. Ne on käytetty kombutsalla, jolloin soijapavun ihmiselle haitallisia aineita saadaan pilkottua suolistolle ja vatsalle helpommin käsiteltävään muotoon.

Lifefoodin proteiinipatukat ja näkkärit, joissa on hyvin proteiinia. Lifefood-näkkärit ovat suolainen vaihtoehto makeille prodepatukoille. Monissa proteiinipatukoissa on lisättyä sokeria tai siirappeja. Lifefood makeuttaa ainoastaan hedelmillä ja taateleilla. Puhumattakaan peruskauppojen makeutusainepatukoista joissa sukraloosia, asesulfaamiK:ta, aspartaamia jne.

Olen naureskellut monen vegaaniksi ryhtyneen kanssa sille aikaisemmalle huolelle, miten kasvissyöjänä tai vegaanina pystyy syömään tarpeeksi monipuolisesti. Kun aloitat kasvissyönnin tai vegaaniuden heräät ajattelemaan syömistäsi tarkemmin ja tajuatkin syöväsi paljon monipuolisemmin! Monelle lihansyöjälle proteiini tulee lihasta, mutta kasvissyöjille ja vegaanille herneistä, riisistä, pavuista, linsseistä, siemenistä, hampusta, lupiinista, nokkosesta, pinaatista… Ruokavaliokiinnostuksen myötä alkaa myös miettimään muuta syömistä kuin pelkästään proteiinia ja oma terveyshän on ainakin itselle todella tärkeä asia. Oma vegaaniuteni tosin sai alkunsa luontoon ja eläimiin kohdistuvasta rakkaudesta, ei omasta hyvinvoinnista.

***

Ekolon huhtikuun kampanjatuotteet (kaikista -20%):

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mielenkiintoinen juttu, vaikka olenkin ”vain” kasvispainotteinen sekasyöjä. Valkuaislähteenä palkokasvien lisäksi hamppu on jo hieman tullut tutuksi. Lupiini vaikuttaa myös kiinnostavalta, täytynee tutustua. Kiva löytää mahdollisia uusia ideoita kuivamuonatyyppisen retkiruuan toteuttamiseen, valkuaiset on tärkeitä että jaksaa. Pidemmille reissuille ei lihapaloja tai munia oo kovin kätevä roudata mukana, paitsi kuivatussa muodossa…

Huomasin Noora, että taannoinen arpa oli mulle suosiollinen, jee! Meiliä asiasta ei ole vielä tullut, mutta ilmeisesti jossain vaiheessa tuloillaan? (Kävin huhuilemassa myös arvontapostauksen kommenttien puolella.) Anteeksi jos hätäilen suotta.

    Saat meiliä tulevalla viikolla! Assarini Laura on juuri nyt reissussa, hän on suhun yhteydessä alkuviikosta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.