Menu

Cosmethics: Syöpää aiheuttavaa kemikaalia EU-alueella liki 300 tuotteessa

Vyyhti kemikaali PHMB:n ympärillä kiihtyy. Tukes ilmoitti vastikään tiedotteessaan, että aineen käyttö on lainvastaista, mutta että sen käyttöön on liittynyt epäselvyyttä:

”EU-lainsäädännössä kemiallisille aineille annetaan yhdenmukaisia, kaikkia jäsenmaita sitovia vaaraominaisuusluokituksia. PHMB on luokiteltu kategoriaan 2, ”epäillään aiheuttavan syöpää”. Kun aine saa tämän luokituksen, sen käyttö kosmeettisissa valmisteissa tulee kielletyksi. Tällä tavoin varmistetaan korkeatasoinen ihmisten terveyden suojelu.

Kategoriaan 2 kuuluvaa ainetta on mahdollista käyttää kosmeettisissa valmisteissa, jos Euroopan komission tiedekomitea riskinarvioon perustuen toteaa käytön turvalliseksi tietyin edellytyksin.  Viimeisimmässä arviossaan tiedekomitea ei kuitenkaan todennut PHMB:n käyttöä kosmeettisissa valmisteissa turvalliseksi aiemmin sallitulla enimmäispitoisuudella”.

Lähde: tukes.fi

Kemikaali Polyaminopropyl Biguanide kuuluu riskiluokittelussa CMR-kategoriaan, ”carcinogenic-mutagenic-and toxic to reproduction” ja tanskalainen kuluttajajärjestö THINK Chemicals ilmoitti kuluvalla viikolla löytäneensä syöpää sitä 36 kosmeettisesta tuotteesta. Tästä huolimatta L´Oréal, jonka tuotteita on valtaosa Tanskassa löydetyistä, kieltäytyy lopettamasta ihmisten terveydellä leikkimistä. On pöyristyttävää, että kosmetiikkajätti ei ole reagoinut vuosi takaperin voimaan astuneeseen lainmuutokseen — eikä ole myöntynyt noudattamaan lakia vieläkään.

kc-cosmethics1Suomalainen kosmetiikan raaka-aineet avaava applikaatio Cosmethics onkin noussut kesken käynnissä olevan kosmetiikkakeskustelun arvoon arvaamattomaan: Cosmethicsin tietokannan avulla on pystytty nopeasti selvittämään, että kiellettyä PHMB-kemikaalia on liki 300 kosmetiikkatuotteessa EU:n alueella. Haastattelin Cosmethicsin perustajaa Katariina Rantasta, joka on järkyttynyt tilanteesta.

”Emme olleet ajatelleet, että EU:ssa kiellettyjä aineita on liikkeellä tällaisella volyymillä. Olen tosi ihmeissäni. Kosmetiikan valmistajat leikkivät ihmisten terveydellä. Löysimme tietokantaamme hyödyntäen 285 tuotetta, jotka sisältävät EU:ssa lailla kiellettyä kemikaalia PHMB:tä. Sitä löytyy Suomestakin yllättävän laajasti liikkeiden hyllyiltä, jonka tänään tekemämme pistokoekin osoittaa” (mm. kuva oikealla).

L’Oreal ei pyynnöistä huolimatta ole suostunut luovuttamaan Cosmetics-palveluun tuotedataansa. Perustelunsa on, että he käyttävät vain lain sallimia kemikaaleja. PHMB-tapaus kuitenkin todistaa toisin ja nostaa olennaiseen osaan kuluttajien aktiivisuuden: juuri kuluttajat ovat olleet olennaisessa asemassa auttaessaan Cosmethicsia keräämään 40 000 tuotteen tietokannan, jota voidaan tehokkaasti analysoida. ”Voimmekin havaita, että koostumuksissa on lainvastaista kemikaalia useissa yhtiön tunnetuissa brändeissä ja tuotteissa, mikä näkyi Suomessa tekemissämme hyllyjen pistokokeissa kuluneella viikolla. Toivomme datan läpinäkyvyyteen valmistajien toimesta muutosta. Julkaisemme listan tuotteista ensi viikolla ja 285 tuotteen lista on toimitettu viranomaisille perjantaina” kertoo Rantanen.

Tulevalla viikolla saamme siis lisää konkreettisia tuotteita tietoomme. Tämä toivottavasti edistää PHMB:n käytön lopettamista ja yritysten vastuuttamista laittomien kemikaalien käytöstä. Tässä on aivan loistava esimerkki siitä, miksi kansalaisaktivismi on tärkeää.

Palaan aiheen pariin alkuviikosta.

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Kunpa Cosmethics lanseerattaisiin pian myös Windows phonelle, näitä olisi kiva tsekkailla itsekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.