Menu

Lisää arkikemikaaleja EU:n erityistä huolta aiheuttavien aineiden listalle

Kirjoitin eilen siitä, kuinka esimerkiksi lelujen hajusteita ei aina tarvitse merkitä tuotteeseen. On monia muitakin tapauksia, joissa tuotteesta puuttuu tieto, joka olisi kuluttajalle arvokas. Siksi kannattaa korvamerkitä linkki Euroopan kemikaaliviraston saitille, jossa on lista SVHC- eli kandidaattilistan kemikaaleista (substances of very high concern).

Kandidaattilista tarkoittaa yhä käytössä olevia aineita, jotka voivat olla:

  • syöpää aiheuttavia
  • sukusolujen perimää vaurioittavia
  • lisääntymiselle vaarallisia
  • hitaasti hajoavia
  • biokertyviä
  • myrkyllisiä (PBT aineita)
  • erittäin hitaasti hajoavia ja erittäin voimakkaasti biokertyviä (vPvB-aineita)
  • aineita – esimerkiksi hormonitoimintaa häiritseviä – joiden osalta on tieteellisiä todisteita todennäköisistä vakavista vaikutuksista ihmisten terveyteen tai ympäristöön

ECHA on vastikään lisännyt kandidaattilistalle viisi uutta ainetta, jotka näkyvät oheisessa taulukossa vasemmalla.

kc-svhc-joulukuu

Kuten taulukon oikea laita kertoo, on kyseessä kemikaaleja, joita löytyy mm. muoveista ja kosmetiikasta, eli ihan arkipäivän tuotteista.

On aivan relevanttia olla huolissaan aineista, joiden kanssa on päivittäin kosketuksissa ja uutta ostaessaan selvittää, onko tuote esimerkiksi näiden kemikaalien osalta turvallinen.

Kandidaattilistalla on nyt kaiken kaikkiaan 168 ainetta, löydät viimeisimmän listan täältä (uusimmat viisi kemikaalia tosin puuttuvat listasta vielä toistaiseksi). Nämä ovat juuri niitä aineita, joiden perään kannattaa kysellä kaupassa, kun ostaa vaikka patjoja, leluja jne. — mitä tahansa arjessa usein käytössä olevaa tuotetta. Myyjän kuuluu 45 päivän kuluessa selvittää kuluttajalle, sisältääkö tuote kandidaattilistan aineita. Kannattaa aina muistaa kysyä!

Lisää luettavaa:

Kemikaalineuvonta: Erityista huolta aiheuttavat aineet

Kemikaalineuvonta: Kandidaattilistan aineita koskevat velvollisuudet

Nostokuva: echa.europa.eu/fi

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

168 aineen listan kanssako pitäisi kaupassa asioida- aika mahdottomaksi menee 🙁 Täytynee vain toivoa parasta että osaa vältellä niitä pahimpia myrkkyjä riittävästi.

Minulla ei muuten ainakaan näkynyt tuolla linkin takana olevalla sivulla tuo ”examples of use” sarake mikä tänne sinun sivulle laitetussa kuvassa näkyy. Olisi aika olennainen tieto jos tuosta listauksesta haluaa jotain tolkkua saada

Annac: kuluttajalla nimenomaan EI tarvitse olla tätä listaa! Kaupan myyjä on velvoitettu selvittämään asia asiakkaan puolesta.

Voit kelata taulukon sarakkeita ”edellinen” ja ”seuraava”-nappuloista taulukon ylälaidassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.