Menu

Fairphone: eettisin kännykkä?

Tarvitsen pian uuden puhelimen. Olen aikaisemmin käyttänyt iPhonea, mutta nyt haluaisin eettisemmän luurin. En ole mikään Apple-uskovainen muutenkaan, vaikka merkin tuotteista paljon tykkään. Olen yksinkertaisesti pisteessä, jossa tiedän liikaa kännykkäteollisuuden eettisistä ongelmista, ollakseni innoissani uudesta iPhonesta. Lisäksi kiinnostaa se, mitä kemikaaleja puhelimessa on, kännykkää kun käsittelee enemmän kuin juuri mitään muuta yksittäistä asiaa päivän aikana.

Jos rehellisiä ollaan, haluaisin kyllä uuden iPhonen, koska olen kyseiseen puhelimeen tottunut ja etenkin teknisissä jutuissa kaavoihin kangistuva. Dokumentti Apple’s Broken Promises (2014) näytti kuitenkin, kuinka firma rikkoo lupauksensa eettisestä tuotannosta ja miten mm. ”lapset ryömivät mutaisilla kaivoksilla keräämässä raaka-aineita”. (Lue lisää dokumentista Ylen sivuilta). Applen väitetään lisäksi polkevan hintoja niin rankasti, että alihankkijoiden on pakko riskeerata työntekijöiden turvallisuus.

apple.china.nytimes

”…valmistajat joutuvat tekemään tarkan selonteon paljonko tietyn komponentin osat maksavat sekä paljonko valmistukseen tarvitaan työvoimaa ja paljonko työntekijälle maksetaan palkkaa. Applen omat johtajat laskevat sen jälkeen hinnan, jonka yhtiö on valmis maksamaan komponentista. Komponenttien katteet jäävät yleensä vaatimattomiksi, minkä takia sopimusvalmistajat joutuvat miettimään mistä heidän tulisi tinkiä paremman tuoton saamiseksi.

Tuoton havittelu johtaa usein työolosuhteiden ja -turvallisuuden heikentymiseen. Työntekijät joutuvat painamaan töitä nopeammassa tahdissa ja tarvittavat kemikaalit vaihdetaan mahdollisimman edullisiin. Joissain tapauksissa työntekijät ovat esimerkiksi joutuneet pesemään iPhone-puhelimien ruutuja myrkyllisillä kemikaaleilla.

Lähde: puhelinvertailu.com/ The New York Times

Eettisyyden kanssa on ongelmia toki muillakin brändeillä, Apple ei ole ainoa ja tiedän, että eettistä kännykkää ei ole olemassa, mutta mikä kännykkä sitten olisi edes eettisin? Ja kemikaalifiksuin?

Artikkeleja aiheesta ”eettinen kännykkä” löytyy vaikka kuinka (lista postauksen perässä), mutta kiinnostavimmalta tällä hetkellä vaikuttaa hollantilainen Fairphone, joka sai alkunsa vuonna 2013 konfliktimineraaleja vastustavasta kampanjasta.

Fairphone2-Assembled

Fairphonen tavoite on valmistaa puhelimensa läpinäkyvästi ja firma kertookin avoimesti alihankkijansa, mutta Huili-lehden vertailun (ei valitettavasti verkossa) mukaan yritys tekee samaa kuin kaikki muut: teettää puhelimia 60 tunniin viikkotyönä minimipalkalla. Fairphone ei väitäkään olevansa täydellinen, mutta haluaa sentään avoimesti kertoa, että eettisen puhelimen valmistaminen on problemaattista ja että he pyrkivät muuttamaan toimialaa omalla esimerkillään.

Se, missä Fairphone pyrkii kilpailijoitaan paremmaksi on mm. raaka-aineiden hankkiminen eettisiltä toimijoilta. Käytännössä Fairphone kykenee kuitenkin toistaiseksi jäljittämään vain kahden raaka-aineen alkuperän; Kongosta tulevan tinan ja tantaalin. ”Conflict Free Tin Initiative (CFTI) -sertifioitu tina ei ole kuitenkaan vain Fairphonen aikaansaannos, CFTI on Hollannin hallituksen ja isojen elektroniikkayhtiöiden hanke, ja siihen kuuluu myös mm. Apple”, kertoo Huilin vertailu.

Kaksi raaka-ainetta, jotka voidaan jäljittää — ei kuulosta kauhean vakuuttavalta tai ainakaan saa ajattelemaan, että Fairphone olisi ratkaisevasti parempi, kuin muut puhelimet. Toisaalta: kaksi on parempi kuin ei mitään, eikö? Ja se, että Fairphonella myönnetään avoimesti, että kännykkäbisnes on vielä kaukana eettisestä, on paljon enemmän, kuin mitä kilpailijat ääneen sanovat. Kunnioitan sitä.

Fairphonessa erityisen hyvää on minusta  varaosamyynti ja korjausoppaat, joita firma myy kuluttajille verkossa. Puhelimen saa helposti osiin ja sitä voi korjata itse. Esimerkiksi näytön saa vaihdettua itse 10 sekunnissa, juuri näyttöhän on se, joka yleensä kärsii ekana. Luurin korjauttamisen vaikeus ja sen hinta onkin iPhonessa ollut se, mikä itseä risoo eniten.

Fairphone kampanjoikin pitkäikäisempien kännyköiden puolesta ja Fairphonella ovat todenneet, että puhelimensa ikä on ihan realistisesti 5-6 vuotta. Tähän päästään juuri esim. sillä, että rikkinäisen tai vanhentuneen komponentin voi vaihtaa itse uudempaan. Jos vaikka kännykän kamerasta ilmestyy uudempi ja parempi versio, voi kuluttaja hankkia vaan kameraosan ja vaihtaa sen itse. Tällainen kiinnostaa minua älyttömästi; puhelimen päivittäminen osa osalta.

Lisäksi Fairphone kampanjoidaan e-jätteen turvallisen käsittelyn puolesta ja firma hankkii romukännyköitä Ghanasta Belgiaan kierrätettäväksi. Ympäristövastuussa Fairphone voittaakin helposti Huilin vertailun Jollan ja iPhonen.

kc-fairphone2

Katjalla on ollut oma Fairphonensa jo vuoden päivät ja kehuu puhelintaan kovasti. Minulle merkitystä on etenkin kameralla, koska kuvaan blogian varten jatkuvasti. Parhaillaan on menossa Fairphone 2.0:n ennakkotilaus, uusi malli puhelimesta ilmestyy kauppoihin tammikuussa. Kamerasta tiedän toistaiseksi vain sen, että Katjan lähettämien kuvien perusteella en ole kameran tarkkuudesta ihan vakuuttunut, mutta Fairphone 2.0:ssa on 8 megapikselin kamera, joka toimii kahteen suuntaan. Saattaa olla ihan hyvä, mutta käytäntöhän sen näyttää, miten kamera pelaa.

Haastattelin juuri verkkokauppa Ecoston Ari-Matti Hakalaa, joka on ollut Fairphoneen yhteydessä vastikään. Mies oli päässyt hiplailemaan uutta Fairphonea ja oli hyvin vakuuttunut kännykän osiin saamisen helppoudesta ja siitä, kuinka iisiä kuluttajilla on oikeasti itse korjata sitä. Kamerasta hän ei kuitenkaan osannut vielä sanoa. Ei varmaan osaa kukaan muukaan, koska uusin versio on kuluttajilla vasta tammikuussa. Pahus kun oma puhelin on ihan murusina, haluaisin niin testata Fairphonea heti! Pakko odottaa vaan tammikuuta.

Sen lisäksi, että olen kiinnostunut mahdollisimman eettisen puhelimen kankinnasta, kiinnostaa tietenkin myös puhelimen kemikaalicocktail. Luontoliiton Eettistä elektroniikkaa -julkaisu toteaa lyhyesti: ”Laitteissa käytetään yhä esimerkiksi myrkyllisiä palonestoaineita. Suomessa elektroniikkajäte määritellään ongelmajätteeksi. Se käsitellään länsimaissa yleensä valvotuissa oloissa. Osa elektroniikkajätteestä kuljetetaan kuitenkin määräysten vastaisesti kehitysmaihin, joissa jäte käsitellään usein ilman suojaimia. Työtä tekevät myös lapset, joille myrkyille altistuminen on erityisen vaarallista.”

Olen kiinnostunut paitsi siitä, etteivät puhelimeni valmistaneet ihmiset altistuisi vaarallisille kemikaaleille, myös siitä, etten itse altistu. Olen kirjoittanut aiheesta vuonna 2008, jolloin totesin esimerkiksi iPhonessa olevan sekä palonestoaineita, että ftalaatteja. iPhone ja monet muut ovat tosin kunnostautuneet ja esimerkiksi palonestoaineita ei iPhoneissa enää käytetä.

Greenpeacen Guide to Greener electornics -saitti ja opas auttavat onneksi tiedostavaa kuluttajaa vähän eteenpäin. Opas lanseerattiin alunperin vuonna 2006 ja sitä päivitetään säännöllisesti. Uusin versio on viime vuodelta ja siinä todetaan, että kännyköiden myrkkykemikaalien osalta parannusta on tapahtunut paljon, mutta esim. tv-laitteiden osalta tilanne on huonompi. Kuulostaa lohduttavalta sikäli, että kännykkä on fyysisesti hyvin lähellä meitä koko ajan, iholla, kädessä.

Näyttökuva 2015-11-30 kohteessa 15.45.56

Näyttökuva 2015-11-30 kohteessa 15.48.17Lähde: greenpeace.org

Greenpeacen raportti viime vuodelta kertoo, että Apple on ensimmäinen valmistaja, joka on poistanut paitsi kännyköistään, myös läppäreistä ja pöytäkoneistaan sekä kaapeleistaan pvc:n ja bromatut palonestoaineet. Kemikaalinäkökulmasta Apple vaikuttaa siis olevan tiedostavimmasta päästä ja paljon esimerkillisempi toimija, kuin eettiseltä kannalta ajateltuna.

Entä Fairphone kemikaalinäkökulmasta? Niin ja säteilynäkökulma! Teen nyt cliffhangerin: jatkan aiheesta postauksessa numero 2. Toivottavasti olen silloin myös päässyt koekäyttämään Fairphonea ja osaan kertoa esimerkiksi kameran ominaisuuksista.

To be continued…

Luettavaa:

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Todella hienoa, että kirjoitit tästä aiheesta Noora. Tässä lisää luettavaa: Eettisen kaupan puolesta ry:n julkaisema opas Eettisempää elektroniikkaa, opas julkisiin hankintoihin.
http://eetti.fi/vastuullinentekniikka/
Ja tässä vielä uutinen Eetin sivuilta:
http://www.eetti.fi/node/1663
Itse sain kuulla Kongon konfliktin ja koltaanin kaivuun yhteydestä suomessa vierailleelta aktivistilta John Mpalizalta aiemmin tänä syksynä. Tässä Johnin kampanjasivut:
https://www.facebook.com/peacewalkingman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.