Menu

Hiusten värjääminen voi lisätä rintasyöpään sairastumista

Suomen Syöpäyhdistyksen uunituore tiedote on karua luettavaa: hiuksiaan värjäävillä naisilla havaittiin 23% suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka eivät värjää kutrejaan.

Tutkimus on tehty kyselytutkimuksena, joten se ei ole aivan aukoton. Kannattaa lukea tiedote alta. Silti, vaikka asia ei vielä ole kirkossa kuulutettu, ei ehkä kannata riskeerata omaa terveyttään.

Hiuksiaan värjänneillä naisilla havaittiin 23 prosenttia suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka ilmoittivat etteivät värjänneet hiuksiaan. Tiedot pohjautuvat vuonna 2009 tehtyyn kyselyyn, johon osallistui 6 500 rintasyövän sairastanutta naista ja 21 600 tervettä verrokkia.

Hiusvärien roolista rintasyövän synnyssä on aiemmissa tutkimuksissa saatu vaihtelevia tuloksia. ”Mahdollinen riskin lisäys on yksittäisen henkilön kohdalla pieni, mutta väestötasolla vaikutus voi olla merkittävä, ottaen huomioon hiusvärien käytön yleisyys,” toteaa tutkija Sanna Heikkinen Suomen Syöpärekisteristä.

Yksi selitys tutkimuksessa havaitulle kohonneelle rintasyöpäriskille voisi olla hiusväreissä yleisesti käytetyn parafenyleenidiamiinin (PPD) sisältämät epäpuhtaudet. Aiemmin julkaistuissa tutkimuksissa useista hiusväreistä on löydetty karsinogeeniseksi luokiteltua 4-aminobifenyyliä, vaikka sen käyttö kosmeettisissa tuotteissa on EU:n alueella kielletty. Aineen onkin epäilty joutuneen tuotteisiin epäpuhtaan PPD:n välityksellä. Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n työryhmä on kuitenkin toistaiseksi päätellyt, ettei hiusvärien käytön karsinogeenisuudesta ole kertynyt riittävästi tieteellistä näyttöä.

Vaikka tuoreen tutkimuksen analyyseissa pyrittiin ottamaan muut tunnetut rintasyöpäriskiin vaikuttavat tekijät kattavasti huomioon, takautuvasti tehtyyn kyselytutkimukseen liittyy ongelmia. On mahdollista, että potilaat ja terveet henkilöt muistavat vuosien takaisen hiusvärien käytön eri tavoin. Terveiltä naisilta saatiin myös huomattavasti vähemmän vastauksia.

Rintasyövän ja hiusvärien käytön välisestä yhteydestä tarvitaankin lisää tutkimukseen perustuvaa näyttöä ennen lopullisten johtopäätösten tekemistä. Tämän tutkimuksen perusteella on kuitenkin syytä tarkastella kriittisesti sitä, että kosmetiikkateollisuus saa itse arvioida hiusvärien ainesosien turvallisuuden.

Tavallisin hiusvärien aiheuttama terveyshaitta on ihokosketusallergia PPD:lle. Kaikissa hapetettavissa kestohiusväreissä käytetään PPD:tä tai sen johdannaisia. Tummissa hiusten kestoväreissä väriainepitoisuudet ovat suurimmat, mutta sitä on vaaleissakin väreissä.

Lähde: Suomen Syöpäyhdistys Ry / STT

Tiedotteen lopusta lihavoimani lauseen toivon, että jokainen painaa mieleensä. Se on nimittäin se syy, miksi kannattaa ihan oikeasti käyttää synteettistä kosmetiikkaa varauksella ja suhtautua kriittisesti kaikkiin ”uusiin innovaatioihin”. Koekaniinit, niitä olemme nimittäin me.

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Moikka! Tiedätkö, onko hennalla värjäämisestä tullut vieläkään tutkimuksia lähivuosina? Huomasin vasta tänään, että HUS:in sivuilla mainitaan, että raskaana pitäisi välttää hennavärjäystä niiden syöpäepäilyjen vuoksi. Käyn ekokampaamossa värjäyttämässä hiukseni, ja olen ollut kovin iloinen että siirryin ekoväreihin jo ennen raskautta. Nyt säikähdin, kun aika myöhäisessä vaiheessa huomasin tuon ohjeen… Kiitos etukäteen!

http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietopalvelu/Sivut/Kosmetiikka.aspx

Itse vältin raskaana hennavärejä varmuuden vuoksi, mutta mitään tieteellistä artikkelia ei ole osoittaa, halusin vaan ottaa varman päälle. Suosittelen kyllä noudattamaan HUSin ohjetta varuiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.