Menu

Meitsi alkaa mehustaa

Ah, koen olevani taas täysissä sielun ja ruumiin voimissani. Nyt loppuu eilisen kaltainen hempeily ja otetaan taas agendalle asiaa haahuilun sijaan.

Näin levänneillä aivoilla, vihdoinkin itseni taas jaksavaksi tuntien, päätin tänään muissa impulsiivisuuksissani toteuttaa asian, joka on roikkunut langoilla ainakin vuoden päivät: alan mehustaa. Käytän Vitamixiani päivittäin vähintään kerran ja kaipaan smoothieiden rinnalle vaihtelun nimissä myös mehuja.

Itselläni on ollut vähän asenneongelmaa mehustustrendiin siksi, että siinä ei hyödynnetä koko kasvista. Blenderissä atomeiksi menee koko porkkana, selleri, omena tai appelsiini, mutta mehukoneissa jää aina yli kasviksen kuituosaa. Toki sen voi säästää ja hyödyntää muualla, mutta kuinka moni oikeasti tekee niin? Toivottavasti moni, sillä yli jäävällä kuidullakin on terveyden kannalta iso merkitys: se mm. vähentää monien sairauksien puhkeamista, esimerkiksi suolistosyöpiä, verisuonisairauksia, ummetusta jne. Silmiini osui artikkeli Mehuterapian tarpeessa?, jossa pohditaan juuri samoja asioita, jotka minuakin askarruttavat.

Maalaisjärjellä ajateltuna, on koko kasviksen hyödyntäminen fiksua. Kroppa saa sekä mehun sisältämät antioksidantit (90% niistä on juuri mehussa), että esimerkiksi suoliston terveyttä ylläpitävän kuituosan. Suomen Diabetesliiton sivuilla on lueteltu monta hyvää syytä kuidun syömiseen.

Kuten huomata saattaa, olen vähän angsteissani siitä, että erottelisin mehun kuidusta. Ajattelen, että luonto on suunnitellut kasvikset kokonaisina nautittaviksi, eikä kivikaudella ollut mehulinkoja. No, eipä ollut Vitamixejakaan, joten ehkä Shingler on nyt vaan ihan hissukseen.

***

Käyn joka viikko vakkaripaikassa lounaalla ja nautin siellä melkein aina ihanaa porkkanamehua. Myös Isla rakastaa kyseistä mehua ja vastikään Hector 9 kk maistoi ekaa kertaa: vauva meni siitä aivan sekaisin. Hamusi lasin reunaa ja halusi lisää. Sama efekti on muuten vihersmoothieillanikin, uppoavat hyvin sekä vauvaan että 4-vuotiaaseen.

kc-mehustus2Tässä onkin yksi tärkeä syy mehustamisesta innostumiseeni, lapset. On paljon iisimpää pitää yllä lapsen monipuolista ruokavaliota, kun lautasella ei kilpaile rinnakkain pääruoka ja salaatti. Ainakin meillä käy melkein aina niin, että 4-vuotias on kasviksista ollaan vähemmän innoissaan. (Vauva puolestaan on toistaiseksi innoissaan vielä kaikesta.) Teen toisinaan niin, että annan Islalle alkupalaksi porkkanatikkuja, ja sitten pääruoan tullessa eteen lautasella on vain esimerkiksi munakas. Vihreät on syöty etukäteen. Toinen tapa on laittaa kasvikset lasiin. Munakas ja vihersmoothie. Hyvä vaihtoehto sekin.

Mehuissa minua kiinnostaa terveyttä enemmän vaihtelu. Koitan sitten keksiä kasviskuidulle jotain fiksuja käyttötapoja. Yksi helpoimmista lienee se, että heittää ne pakkaseen uudelleenkäyttöä varten tai sitten käyttää ne saman päivän aikana smoothien raaka-aineeksi.

Olen innoissani tästä mehuprojektistani ja moni kysymys on vielä vastauksia vailla. Minua osaa todennäköisesti auttaa ainakin Belly Bindingiakin mulle opettanut Tara Lange, joka on myös mehuhommissa ammattilainen. Vihermehu-e-kirjansa kiinnostelee ja nainen vetää mehustamisen kurssejakin — kuulemma myös lapsille. Olisiko aika hauska idea, antaa lasten tehdä vaikka synttäreillä omat mehunsa? Jokainen saisi tunkea koneeseen kasviksia ja katsoa, mitä laitteesta tulee ulos.

Saan ihan lähipäivinä testiin ekan mehustimeni, jonka täyttöaukosta aion tunkea sisään kaikkea, mitä Hakaniemen torilta ja luonnosta löytyy. Just hyvää kesäpuuhaa.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.