Menu

Vaatevallankumous nostaa esille muodin epäeettisyyden

Hyvää Vaatevallankumouspäivää! Tänään on se päivä, kun ihmiset ympäri maailman pukevat vaatekappaleen nurinpäin ja viestittävät sosiaalisen median kautta yrityksille ja päättäjille, että kuluttajaa kiinnostaa se, kuka, missä ja minkälaisissa olosuhteissa muotimme valmistetaan.

Surullista kyllä, pari vuotta takaperin tapahtuneen Rana Plaza -vaatetehtaan romahtamisen jälkeen Bangladeshin vaatetehtailla on yhä huonot oltavat:

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) tänään ilmestyneen raportin mukaan vaatetehtaiden työläiset kokevat yhä fyysistä ja suullista väkivaltaa, joutuvat tekemään pakkoylitöitä eivätkä saa palkkaansa aina täytenä tai ajoissa. Ne, jotka yrittävät puuttua väärinkäytöksiin muodostamalla liittoja, kohtaavat uhkauksia, häirintää, erottamista tai jopa fyysistä väkivaltaa. Vaikka Rana Plazan onnettomuuden jälkeen liittojen perustamista helpotettiin, alle kymmenellä prosentilla maan vaatetehtaista on liitto, HRW kertoo.

Lähde: maailma.net

Maailma ei muutu nopeasti, enkä tiedä uskonko siihen, että saisimme pikamuodin koskaan täysin eettiseksi, mutta itseäni lohduttaa se, että niin moni haluaa antaa äänensä asian puolesta ainakin tänään. Ja jokainen voi ostohetkellä kelata asiaa vielä, vaikka kassajonossa: mitä olet ostamassa? Mitä tiedät tuotteesta, jonka olet hankkimassa? Kysy asioita myös myyjältä! Vaikka hän ei osaa todennäköisesti vastata, on se signaali. Mitä useampi alkaa kysellä, sitä useampien kauppojen täytyy alkaa kaivaa vastauksia henkilökunnalleen.

Järjestin vastikään skaban lukijoideni kesken ja Vaatevallankumousmallikeikan voitti Annette. Onnea Annette, olet kuvassa aivan kuin ammattimalli! Kiitos kun halusit antaa kasvosi käyttöön tärkeän asian hyväksi. Kiitos myös kaikille kilpailuun osallistuneille.

Tänään järjestetään Vaatevallankumous-tapahtumia useassa paikassa. Löydät koko Suomen Vaatevallankumous-tapahtumat täältä. Niitä on muuten yhteensä 43, joka on maakohtaisesti verraten eniten koko maailmassa. Yhdelläkään muulla maalla ei ole näin montaa Vaatevallankumous-häppeningiä. Hyvä Suomi. 😀

Helsingissä tapahtuu tällaista:

  •  Vaatevallankumouksen ja Sanoman yhteinen iso tapahtuma Mediatorilla: tule kuvauttamaan itsesi vaate nurinpäin Me Naisten -kuvauspisteelle, paneelikeskustelu, t-paidan tuunausta marttojen kanssa, tietoiskuja yms. >>>>>
  • Who Made My Clothes -Festival Day, Kulttuurikeskus Sähinä (Lauttasaari) >>>>>
  • Remaken workshop Kierrätystehtaalla la-su: potkuhousut Nanson leikkuujätteestä vauvalle >>>>>
  • Fair Made Finlandi -myyntitapahtuma Lasipalatsilla >>>>>
  • Vaatehuoltoasema Porthaniassa >>>>>

Nyt: nuttu nurinpäin, räpsy someen ja hashtagit kohdilleen! #vaatevallankumous #fashionrevolution #fashrev #whomademyclothes

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että vuoden jokaisen päivän tulisi olla vaatevallankumouspäivä. Muista kysyä kaupassa: kuka teki vaatteeni?

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.