Menu

Suolaisempi seesamimysli

Kaipaatko jotakin uutta myslirintamalla? No nyt sitä olisi tarjolla, tämän vähän tavanomaista suolaisemman seesamimyslin muodossa. Yleensähän myslit ovat aika makeita ja sisältävät vehnää ja sokeria. Juuri siksi aloin aikoinaan valmistaa myslini itse, että voisin karsia edellämainitut pois. Itse tehty mysli on sitäpaitsi ihan älyttömän paljon parempaa kuin suurin osa kaupan tarjonnasta.

Blogissani on ollut vuosien mittaan useita myslireseptejä, mutta yksikään ei ole ollut sellainen, jonka tänä aamuna sain aikaiseksi. Olen jo jonkin aika funtsinut, että olisi kiinnostava testata hieman suolaisemman makuista myslireseptiä ja sellainen syntyi melkein vahingossa, testatessani keittiöni uutta mausteseosta.

kc-dukkahMausteseos on nimeltään dukkah ( kirjoitetaan myös duqqa), joka on egyptiläinen, perinteisesti yrteistä, pähkinöistä ja mausteista muodostuva cocktail. Tätä rouhearakenteista sekoitusta käytetään eri tavoin, esimerkiksi dippikastikkeessa pitaleivän kyljessä tai sellaisenaan salaatin päällä.

Bongasin vastikään alesta sekä vihreää että punaista dukkah´ia ja ostin testiin molemmat. Tänään korkkasin vihreän, ja käytin sitä myslin valmistamiseen. Mausteseos sisältää muuten myös fenkolia. 😀

Sitähän sanotaan, että parhaat jutut syntyvät vahingossa ja koitan aina ajatella laatikon ulkopuolelta. Seesaminsiemenmyslini sai siksi osakseen 1,5 ruokalusikallista dukkah´ia ja ai hitsi että tulikin huippu! Maultaan aika erilainen, kuin miksi myslin yleensä mieltää.

Käytin makucocktailissa dukkah´n lisäksi myös tuplamäärän seesaminsiemeniä ja lisäsin pari ruokalusikallista seesaminsiemenöljyä ennen uunittamista. Päällimmäinen maku myslissä onkin ihana, paahteinen seesami.

kc-raaka-aineet

SEESAMIMYSLI (puolikas pellillinen)

Pohja

 • 5 dl kaurahiutaleita
 • 1 dl seesaminsiemeniä
 • 1/2 dl pellavansiemeniä
 • 1 rkl seesaminsiemenöljyä
 • 2-3 rkl luomukookosöljyä
 • Loraus hunajaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuumenna kookosöljy ja hunaja kattilassa. Kun ne ovat sulaneet ja olet sekoittanut ne keskenään, lorauta sekaan seesaminsiemenöljy ja kaada kuiva-aineet päälle. Sammuta levy ja sekoita myslipohja kunnolla öljyseokseen. Levyn ei tarvitse olla kuuma kuin siihen asti, että hunaja ja kookosöljy ovat sulaneet.

Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Laita myslipohja uuniin ja anna olla noin 15 minuuttia. Muista käännellä mysliä välillä, se palaa helposti. Älä kuitenkaan ota pois liian aikaisinkaan: on hyvä, että mysli saa paahteisen ja ruskistuneen pinnan.

Täytteet

 • 1 dl kuivattuja omenarenkaita palasiksi leikattuna
 • 1 dl kookoslastuja
 • 1 dl cashew-pähkinöitä
 • 1 dl mulpereita
 • 1,5 rkl dukkah-mausteseosta (voit ostaa valmiina tai tehdä itse)

Sekoita raaka-aineet valmiiseen myslipohjaan. Nauti valitsemasi maidon tai jogurtin kanssa. Itse käytän yleensä kaura- tai mantelimaitoa.

En tiedä kuinka helposti dukkah´ia saa käsiinsä, omani ostin Salon Murenasta, joka myy Mill & Mortar -maustesarjaa. Helsingissäkin lienee ko maustesarjan jälleenmyyjiä, joista osannee kertoa maahantuoja. Ehkä Hakaniemen maustepuodista voisi saada? En osaa auttaa valitettavasti, mutta ehkä etsivä löytää. Kertokaa ihmeessä, jos saatte mausteseosta käsiinne, niin lisään ostopaikkoja postaukseen!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.