Menu

Arjen vaarallisista kemikaaleista

Tukesin järjestämä keskustelutilaisuus kemikaalien terveysvaikutusista oli aamupäivällä tosi kiinnostava ja te jotka seurasitte tilaisuutta Twitterissä ja FB:n puolella, ehkä saittekin jo uutta infoa mm. liittyen lastenvaunujen turvallisuuteen. Harmittaa, etten pystynyt somettamaan samalla, kun vedin paneelia.

kc-paneeli

Niille, jotka ette vielä ole ehtineet tsekata aamupäivän antia, suosittelen seuraamaan Turvallisuus ja kemikaaliviraston FB-feediä. Siellä vastaillaan parhaillaan moniin tänään esitettyihin yleisökysymyksiin, tässä niistä muutamia:

Miten raskaana olevat voivat välttää turhia kemikaaleja?

Esimerkiksi välttämällä kosmetiikan käyttöä, välttämällä kaikkea ylimääristä altistumista kemikaaleille, välttämällä Itämeren rasvaisten kalojen syöntiä ja syömällä monipuolisesti.

Vastaajana Esa Nikunen, Kemikaalituotevalvontayksikön johtaja

Olisin voinut haastatella pelkästään Nikusta koko paneelin ajan, sen verran kiinnostavalla paikalla hän työskentelee. Saatte varmasti kuulla lisää ko aiheesta blogissa piakkoin.

Liittyen kemikaalialtistukseen raskausaikana: minusta on erittäin kummallista, etteivät kampaamoalalla tai kauneussalongeissa ja esim. irtokynsiä ja -ripsiä laittavat saa automaattisesti varhennettua äitiyslomaa (jotkut ovat pyytäessään saaneet, mutta se ei ole a) helppoa b) yleien käytäntö). Kun viranomainenkin suosittaa odotusaikana välttämään ylimääräistä altistumista kemikaaleille ja kosmetiikalle, ei etenkään kampaamossa kemikaalihuuruissa työskentely ja vahvojen väriaineiden jne. käsittely tunnu kovin turvalliselta. Vielä kun tiedetään, että kampaajien keskuudessa esimerkiksi tietyt syöpätyypit ovat yleisempiä kuin muussa väestössä, en itse suostuisi kyllä työskentelemään raskaanaollessa. Kannattaa ehdottomasti hakea varhennettua äitiyslomaa, jos on edellämainituilla aloilla töissä.

Miten välttää lasten altistusta kemikaaleille?

Tärkein neuvo: älä osta turhaa tavaraa lastenhuoneeseen! Osta laadukasta tavaraa. Kovat muovilelut ovat yleensä parempia kuin pehmeät, sillä pehmeät muovilelut sisältävät usein ftalaatteja, jotka saattavat aiheuttaa häiriöitä mm. hormonitoiminnassa. Lisätietoa ftalaateista löydät Tukesin verkkosivuilta.

Muista myös säilyttää kodin kemikaaleja turvallisesti, lasten ulottumattomissa, ja varmista, että muu lapsen lähipiiri, esim. isovanhemmat, tekevät myös niin.

Vastaajana Esa Nikunen, Kemikaalituotevalvontayksikön johtaja

Itse olen tosi skeptinen juuri pehmeiden muovien kanssa. Ja kaikenlaiset vahvasti lemuavat ja värikkäät muovailuvahat, välttelen niitä.

Minusta on huolestuttavaa, että vaikka ftalaattirajoitteet koskevat esim. leluja, leikkivät lapset kotona usein kaikella muullakin, mikä ei ole leluksi tarkoitettu. Isla ainakin kiinnostuu kaikesta sellaisesta, mikä on aikuisten tavara. Skidit altistuvat helposti ihan samoille arkikemikaaleille kuin aikuisetkin. Tässä on turvallisuusaukko, joka kannattaa tiedostaa. Ole tarkkana siitä, millä lapsesi leikkii.

Tilaisuudessa julkistettiin tänään myös  suuri lastenvaunujen turvallisuutta koskeva selvitys. Testivaunut ja -rattaat olivat eri EU-maista, tuotteita oli yhteensä 51. Arvatkaa moniko tuote oli täysin turvallinen? Kolme. Se ei tarkoita, että kaikissa lopuissa on välttämättä vakavia puutteita, mutta tulos on silti hätkähdyttävä. Suomesta mukana oli 4 tuotetta, joista kaksi jouduttiin vetämään markkinoilta. Ei kovin hyvä. Lue juttu Tukesin sivuilta.

Kuluttaja-lehden edustaja kyseli panelisteilta bromatuista palonestoaineista, joita he ovat löytäneet — uskomatonta kyllä — lasten kantorepuista. Meillä on juuri kantoreppu haussa ja tätä en ole edes tullut ajatelleeksi.

Laboratoriotesteissä kolmesta kantorepusta löydettiin terveydelle haitallisia, kloorattuja palonestoaineita. Yhdessä tuotteessa myös oli ympäristölle haitallista nonyylifenolia.

Löydetyt palonestoaineet eivät ole välittömästi vaarallisia, mutta osa niistä on luokiteltu EU:ssa syöpävaarallisiksi ja lisääntymisterveydelle vaarallisiksi. Osan kohdalla näyttöä ei ole vielä tarpeeksi. EU on kuitenkin aikeissa kieltää kaikki kolme löydettyä palonestoainetta lasten leluista. Kantoreppuja ei luokitella leluiksi.

Koko vertailu löytyy Kuluttaja-lehden sivuilta, vaatii vaan kirjautumista. Pitää hankkia tunnukset!

On käsittämätöntä, että lastentarvikkeita eivät koske samat kemikaalivaatimukset kuin leluja. Tänään asiaa selitettiin sillä, että lelujen valvonnalla on pidemmät perinteet. Mutta onhan se nyt älytöntä, että esim. kantoeppu, jossa ainakin esikoinen jäysti repun reunaa, saa olla kemikaaleja, joita leluissaan ei saa olla.

Tärkeitä asioita, niin paljon. Tässä nyt taas tällaisia raapaisuja. Lisää pian!