Menu

Ihana Vintage Design Outlet

Onneksi on loma, muuten en millään olisi saanut aikaiseksi kaikkea, mitä uuden kodin laitto vaatii. Olen jo ajat sitten päättänyt, ettei kotiin hankita enää koskaan mitään hätäratkaisuja, mutta kun kuitenkin haluan mestat äkkiä kuntoon (vauva voi syntyä minä hetkenä hyvänsä ja sitten en juoksentele kirppareilla hetkeen), täytyy osata etsiä hakemaansa oikeasta paikasta ja olla metsästyksessä aktiivinen. No on juu oltu; ihan kauheen rankkaa tää lomailu nimittäin!

Mitä tulee sisustamiseen, voi olla haastavaa tehdä ekologisia ja eettisiä valintoja. Veikkaan, että monet teistä ovat tottuneet ruoka- ja vaateostoilla puntaroimaan tuotteiden alkuperää ja ekologisuuttakin. Sisustusostoksilla homma voi mennä hankalaksi.

Huonekaluhankintoja tehdessä harva osaa ajatella tuotteen alkuperää tai esimerkiksi materiaaleja kemikaalinäkökulmasta. Kodintekstiileissä voi olla vaarallisia kemikaaleja — kuten esim. myrkkytuoli-case osoitti.  Tosin, kyllä vanhojenkin huonekalujen kanssa kandee olla tarkkana, esimerkiksi muovikemikaalien osalta. Mutta noin isossa mittakaavassa on fiksua ostaa käytettyä. Se on paitsi ekologista, myös sikäli järkevää, että esimerkiksi tekstiilien kemikaalihhuurut ovat haihtuneet/kuluneet vuosien saatossa. Tämä tosin on iso karkeistus, koska asia riippuu siitä, mikä materiaali on kyseessä ja millä vuosikymmenellä tuote on valmistettu.

Muutimme vastikään ja olemme etsineet uuteen kotiin mm. keittiönpäytää ja -tuoleja, mattoja, valaisimia ja seinäkelloa. Osuimme kultasuoneen edellispäivänä käydessämme Jätkäsaaren Vintage Design Marketissa. Kerralla löytyivät käytettynä sekä keittiön huonekalut, kelim-matto ja seinäkello.

kc-designoutlet1

Vintage Design Market tai Vintage Design Outlet (molemmat nimet ovat ilmeisesti käytössä) on aivan mahtava aarreaitta, jossa kaikki tuntuu olevan huippulaatuista. Lisäksi valikoima on laaja: kaikkea leluista astioihin, huonekaluista mattoihin ja valaisimista taiteeseen löytyy.

kc-designoutlet3

kc-designoutlet2

kc-designoutlet5

kc-designoutlet4

Sam tuntee yhden omistajista, joten visiitti paikkaan onnistui helposti, mutta noin muuten mesta tuntuu olevan aika fiilispohjalta auki.

Kahlasin myyntihallia läpi hyvän tovin, ennen kuin huomasin matot. Ne olivat vaatimattomassa läjässä ja kun avasin ne, paljastui kääröistä kaksi oikein upeaa tekelettä.

Sisustamisessa matot ovat mielestäni se haasteellisin juttu. On ylipäänsä vaikea löytää kivoja mattoja, puhumattakaan että ne olisivat oikean kokoisia, mutta vielä hankalampaa on löytää mattoja, jonka alkuperä olisi myyjän tiedossa. Ja kaiken kukkuraksi hyvät matot maksavat yleensä paljon. Siksi ilahduin isosti näistä vintageyksilöistä.

kc-kelim2

kc-kelim

Olen haaveillut kelim-matosta vuosia ja etenkin alemman kuvan matto sai huokailemaan ihastuksesta. Saimme ottaa maton kotiin kokeiluun, sillä en ollut varma sen koosta. Fiilis oli kuitenkin vahva ja kotiinhan se jäi. Miten upea kuosi!

kc-artek

Mihin sen sijaan en olisi uskonnut kajoavani: Artekin pöytä ja tuolit.

Kuvan Artek-huonekalut ovat aina olleet minulle jostain syystä enemmän päiväkotiestetiikkaa kuin jotakin, mitä haluaisin kotiini. Mutta kas; annoin mieheni ylipuhua minut ja nyt keittiömme on nätti kuin mikä.

AlvarAallon 30-luvulla suunnittelemat 80A-pöytä ja 66-tuolit sopivat samalla vuosikymmenellä rakennetun kivitalon keittiöön kuin nakutettu. Iloitsen, että löysimme suomalaista ja Suomessa valmistettua designia käytettynä. Säästimme nimittäin monta sataa euroa. Esimerkiksi tuolit maksoivat kolmanneksen siitä mitä uutena, ja pöydänkin hinnassa säästimme muutaman satasen uuteen verrattuna. Sitäpaitsi: minusta ajan patina tekee näistä vielä makeampia kuin mitä ne olisivat tuliterinä. Ja jälleenmyyntiarvo on näiden osalta taattu.

Löysimme Vintage Design Outletista myös seinäkellon, joka vilahtaa kuvassa tuolla ylempänä. Se ei vielä ole paikoillaan, joten kuvaa ei ole, mutta onhan se nyt ihan kreisi! Se ei todellakaan mene kelimin tai Artek-kamojen kanssa yhteen, mutta tilaan johon sen olen kaavaillut, se sopii täydellisesti. Jättikokoinen kasarikello, kerrassaan mahtava.

Jes: meiltä puuttuu enää vain muutama valaisin ja kämppä alkaa olla kunnossa. Sitten saa uusi tulokas ilmestyä vapaasti kuvioihin. Saimme eilen toimivan jääkaapinkin (aika luksusta muuten!).

kelim3

Nyt pitää kaivaa esille CD:t, vinyylit ja miehen Spotify-tili, sillä on duunattava pitkästä aikaa pienimuotoinen soittolista. Lauantaiaamuna voitte sitten nauttia aamiaista kokoamani soundtrackin parissa; olen klo 10-12 äänessä Radio Helsingin aalloilla. Palaan tähän huomenissa.