Toimivaa ekoaurinkorasvaa (ei muumi-ihoa!)
Koko kosmetiikka-arsenaalini on jo vuosia ollut 100% luonnollinen, mutta aurinkorasva ja toisinaan ripsiväri tuottavat päänvaivaa. (Keskitytään nyt siihen aurinkorasvaan, ripsari olkoon oma postauksensa.)
Tavanomaisissa aurinkorasvoissa on paljon kemikaaleja, joita moni ei iholleen halua. On ihmisen terveydelle haitallisia, hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja sekä ympäristöön kertyviä — esimerkiksi korallisen värejä himmentäviä UV-filttereitä.
Yhdysvaltain Rintasyöpäyhdistys nostaa esille ongelmia juuri UV-filttereihin liittyen:
In a study of six common sunscreen chemicals, five of them exerted significant estrogenic activity, as measured by the increase in proliferation rates of human breast cancer cells (MCF-7 cells) grown in vitro. These chemicals were 3-(4-methylbenzylidene)-camphor (4-MBC), octyl-methoxycinnamate (OMC), octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA), bexophenome-3 (Bp-3) and homosalate (HMS) (Krause, 2012; Schlumpf, 2001). The results for 4-MBC have been replicated in another laboratory (Klann, 2005).
UV-filttereiden sivuvaikutuksia ihmisillä on tutkittu vasta vähän ja yhdysvaltalaistutkimuksissa filtteriä nimeltä BP-3 on löydetty lähes kaikkien testattujen koehenkilöiden virtsasta. Sveitsissä puolestaan on löydetty monia UV-filttereitä rintamaidosta. (Lähde: PubMed).
Sen lisäksi, että aurinkorasvoissa on riskejä ihmisille (etenkin lapsille), unohdetaan ympäristönäkökulma usein täysin. Muistat ehkä Ruotsin luonnonsuojeluliiton tutkimuksen vuodelta 2008, jossa selvisi, että useissa aurinkorasvoissa on ympäristölle vaarallisia kemikaaleja.
Perinteiset aurinkorasvat ovat kemiallisia rasvoja, jotka humahtavat iholta näkymättömiin hetkessä, siinä missä fysikaaliset suojat jättävät ihon yleensä ikävästi valkoiseksi. Juuri tämä on luonnonkosmetiikka-aurinkorasvojen iso ongelma: kuka haluaa näyttää biitsillä muumilta? Valkoiselta auringonpalvojalta? En ainakaan minä.
Olen tähän asti testannut monia ekoaurinkorasvoja ja melkein aina pettynyt. Yleensä teen niin, että kesän ekoina päivinä vetelen pintaani ”muumirasvaa” ja joidenkin totutteluviikkojen jälkeen voin alkaa olla ilman, en onneksi pala helposti. En kuitenkaan nuoruusvuosien tapaan grillaa itseäni tunteja auringossa löhöillen. Olen siis auringossa hetkittäin, antaen ihon tottua aurinkoon alkukesästä varovaisesti ja sitten loppukesästä voi ottaa vähän iisimmin. En kuitenkaan koskaan oleile paahtavassa auringossa tuntikausia putkeen. Koitan olla auringon kanssa fiksu, näin en tarvitse juuri aurinkorasvaakaan.
Islalle olen käyttänyt fysikaalisia rasvoja sääriin ja käsivarsiin sekä toisinaan kasvoihin, muuten olen saanut suojattua lapsen vaatteilla. Ei ole palanut pikkuinen koskaan, onneksi.
Ollessamme taannoin Kaliforniassa, saimme nauttia loman ekoina päivinä ihanasta helteestä. Lämpöä oli yli 30 astetta ja hengailimme Venicen ja Malibun rannoilla hiekkakakkuja tehden. Testasimme koko porukka samalla muutamaa aurinkorasvamerkkiä: Biosolista ja Eco cosmeticsia. (Postauksen lopussa on arvioitu myös Laveran aurinkotuotteita.)
Raahasin Suomesta mukana kuusi purtiloa erilaisia rasvoja mukaani — testaamisen nimissä! — ja kirosin kyllä tätä ainaisena koekaniinina oloa matkalaukkuja pakatessani. Mutta kannatti, löytyi nimittäin huippu sarja!
Olen suhteellisen innoissani, sillä vihdoinkin voin suositella sertifioitua luonnonkosmetiikka-aurinkorasvaa, joka toimii koko perheelle, ja joka ei jätä ihoa valkoiseksi. Kyseessä on sertifioitu aurinkorasvasarja nimeltä Biosolis.
Alempi kuva: biosolis.info
Sain maahantuojalta testiin osan kuvan tuotteista: mukana matkassamme oli Biosoliksen KIDS SPF+50 voide*, jota käytin Islalle sekä raajoihin että kasvoihin, kun tyyppi loikki Malibun aalloissa pelkässä uikkarissa ja t-paidassa. Sam ja minä vetelimme ekoina päivinä tuota samaa kamaa hartioille ja totuttelupäivien jälkeen siirryimme voitelemaan itseämme saman sarjan miedommalla, SPF+15 -aurinkovoiteella*. Käytimme tätä koko reissun alkupäivien jälkeen, tuote toimi myös kasvojen iholla hyvin. Biosoliksella tosin on erikseen myös pelkästään kasvoille tarkoitettu SPF+30 -voide*, mutta unohdin sen kotiin, joten testikokemuksia ei vielä ole. Pitää venata Suomen kesää. Testasin lisäksi Biosoliksen After Sun Milk-emulsiota*, johon olen tosi tyytyväinen.
Näitäkin aurinkovoiteita levittäessä, näyttää aluksi siltä, että iho jää valkoiseksi, mutta kun voidetta hetken hieroo iholle, katoaa valkoinen näkyvistä. Ei tule siis muumiefektiä (ellei satu noin muuten näyttämään muumilta, kuten kuvan henkilö) ja biitsielosta voi nauttia häpeilemättä. Biosolis-tuotteiden suoja on saatu aikaan mineraalifilttereillä (100% luonnollisilla), mutta aurinkorasvassa ei ole nanopartikkeleita, jos sitä mietit — Kempparissa kun on aikaisemmin oltu huolissaan siitä, voivatko fysikaaliset aurinkosuojat sisältää nanopartikkeleita.
Testasimme Samin kanssa myös Eco Cosmetics-merkkistä, kasvoille tarkoitettua SPF+30-aurinkogeeliä, joka on Biosoliksen tapaan Ecocert-sertifioitu, eikä tässäkään ole nanopartikkeleita.
Pidin kovasti kätevästä pumppupullosta, jossa korkki kierretään auki hauskalla mekanismilla. Tuote levittyi kasvoille hyvin, vaikkakin sai aikaan aikamoisen kiillon. Tämä tuote on kirkas, valkoisuus ei siis ole ongelma.
Valitettavasti Eco Cosmeticsin tuotteesta on vähän huonoa sanottavaa, meillä molemmilla. Kokeilimme kasvoille tarkoitettua aurinkoöljyä ja heti ekan päivän jälkeen molempien naama oli ihan näppylöillä. Iho punotti (vaikka olin pitänyt sen aikalailla piilossa auringolta) ja kasvoihin ilmaantui punottavia näppyjä ja kuivia ihoalueita (katso kuva alla). Vaihdoimme testimielessä seuraavana päivänä Biosoliksen aurinkorasvaan, eikä vastaavia iho-oireita tullut.
Mukana oli myös Eco Cosmetics -sarjan SPF+30 aurinkospray, jota oli tarkoitus testata, mutta kasvo-ongelman jälkeen halusin lähinnä rauhoittaa tilanteen ja siksi siirryin toiseen testisarjaan ja spray jäi kokeilematta. Ehkä testaan sitä tulevana kesänä ja annan arvioni tuotteesta sitten, toivotaan ettei siitä tule vastaavaa ongelmaa kuin kasvogeelistä.
Eco Cosmeticsin aurinkogeeli teki oharit
Jostakin syystä Eco Cosmetics ei siis toiminut meillä ollenkaan. Tämä nyt on vaan kahden ihmisen otos, mutta aika ihmeellistä minusta, että saimme molemmat samat oireet.
Olen itse saanut postauksen tuotteet testiin maahantuojilta, ne ovat toki myynnissä kuluttajillekin.
Biosolista saa verkossa ainakin, Ruohonjuuresta, Hyvinvoinnin tavaratalosta* ja Joliesta*, jolla myös on kadunvarsiliike Uudenmaankadulla. Ruohonjuuria sen sijaan on useita, uusin sijaitsee Helsingissä, Citykäytävässä, ihan Stockmannin tuntumassa. Verkkoapteekkikin myy joitain sarjan tuotteita, mutta en ole varma, onko kyseessä ihan samat tuotteet, joita testasin, koska pakkauksen näyttävät erilaisilta… EcoBeauty myy näitä myös. Saattaa olla muitakin nettikauppoja, joiden valikoimiin sarja kuuluu. Sarja on tulossa myyntiin myös Sokoksiin.
Eco Cosmeticsin aurinkotuotteita saa niinikään nettikaupoista: mm. Natural Me ja Shopping4net myyvät sarjaa. Kadunvarsiliikkeistä en osaa sanoa, mutta ainakaan pikagoogletus isoimpien ekokauppojen sivuilla ei tuottanut tulosta.
Minulla olisi ollut kotona myös Laveralta testiin saatuja aurinkotuotteita. Kokeilin ennen reissua tuotteita käsivarsiin ja Laveran aurinkosuojasuihke SPF+20* näytti tältä:
Muumikäsi. Voide tekee juuri sen mitä niin moni luonnonkosmetiikka-aurinkosuoja ja siksi se jäi kotiin, enkä ottanut sitä testimielessä mukaankaan. Saatan käyttää tätä mökillä tai muualla silloin, kun en ole ihmisten ilmoilla, mutta tätä ei varsinaisesti houkuta laittaa iholleen, kun on matkalla julkisille paikoille. Sarjan SPF+15 spray sen sijaan ei jätä ihoa valkoiseksi, mutta en tiedä onko tuote poistunut valikoimista, koska sitä ei ole merkin saitilla enää. Praveran sivuilta se yhä löytyy. Näiden kahden osalta en osaa sanoa, onko näissä käytetty nanoteknologiaa, tietoa ei löydy tuotteiden kyljestä, mutta enköhän saa tiedon maahantuojalta pian. Täydennän faktan sitten tähän kohtaan, jotta olette ajan tasalla.
Laveran aurinkotuotteita saa tosi monesta paikasta: Ruohonjuuret, Ekolo ja Hyvinvoinni Tavaratalo* myyvät ainakin. Sokoksellakin on Laveraa myynnissä, mutta sarjan aurinkorasvoja ei ollut ainakaan nettikaupan puolella, ehkä tavarataloista löytyy? Luulisi, ainakin kun kesää kohden mennään.
Olen saanut testiin myös muutamia luonnonkosmetiikka-itseruskettavia, mutta näin raskausaikana en taida viitsiä niiden koekaniiniksi ryhtyä. Raskausaikana suosittelen muutenkin olemaan kosmetiikan käytön kanssa varovainen ja välttämään kaikkea turhaa. Vaikka tuolla ylempänä bikineissä patsastelenkin, en halua voidella itseeni edes luonnonkosmetiikka-aurinkorasvoja raskaus- ja imetysaikana kauhean usein. Reissussa rasvasin koko kropan kahtena päivänä. Miksikö olen varovainen? No koska olen myös luonnonkosmetiikan aurinkosuojien suhteen vähän skeptinen… Silti: jos laitetaan rinnakkain tavanomainen versus luonnollinen aurinkosuoja, valitsen luonnollisen, nanovapaan suojan koska vaan.
Psst… Kannattaa lukea muuten INCIMIXin juttu Suuri aurinkosuoja-arvoitus, joka todennäköisesti saa miettimään kaksi kertaa kemiallisten aurinkosuojien käyttöä ja myös Uuden Mustan juttu Ongelma nimeltä aurinkovoide. Täytyy tosin todeta, että jutussa on väärää/vanhentunutta tietoa sinkkioksidiin liittyen — tai täytyy olla, koska esimerkiksi Biosoliksen tuotteissa on sinkkioksidia, eikä sitä varmasti käytettäisi, jos se olisi kielletty EU:ssa. Palaan tähän, kun olen viisaampi.
EDIT. 13.5.2014 Olen nyt saanut kahtalaista tietoa liittyen sinkkioksidiin, joten asia ei ole ihan selkeä. Odotan estenomin kantaa asiaan ja täydennän tekstiä heti kun tiedän, miten asia todella on.
*Affiliate-linkki