Menu

Pure Waste on vuoden muotiteko

Nyt on onnittelun paikka! Näiden jäbien touhuja olen seurannut mielenkiinnolla monta vuotta, muistatte ehkä sen ekan Costo-blogaukseni lafkan Punavuoren bunkkerista? Coston tyypit ovat myös suomalaisinnovaatio Pure Wasten takana, ja Pure Waste on juuri saanut vuoden suomalainen muotiteko -palkinnon. Tämä jos mikä on ansaittua ja menee oikeaan osoitteeseen.

kc-purewaste1

 

Finatexin vuoden suomalainen muotiteko 2013 -palkinnon saaja on Pure Waste Textiles Oy.
Pure Waste Textiles Oy:n moderni liiketoimintamalli hakee vertaistaan: Yritys kerää raaka-aineen suurten tuotantoalueiden tekstiiliteollisuudelta ja prosessoi tekstiilijätteen takaisin kuitumuotoon. Kierrätetty kuitu kehrätään langaksi ja jalostetaan edelleen neuloksiksi, kankaiksi, asusteiksi ja vaatteiksi. Yritys pystyy palvelemaan niin teollisuutta kuin kuluttajiakin pitkin koko arvoketjuaan. Yritys pyrkii tuotteillaan myös valistamaan kuluttajia ostopäätösten vaikutuksista.

Kesän kuluttajauutuus on 100% kierrätetystä tekstiilijätteestä valmistettu T-paita, jonka tuotannossa vettä ei käytetä lainkaan, vaikka perinteisen ensituotetun puuvillaisen T-paidan valmistamiseen käytetään jopa 2 700 litraa puhdasta vettä.
Yrityksen ympärille on myös rakentumassa vahvempaa tuotannollista ekosysteemiä. Tästä tuorein ja Suomen kannalta iloinen esimerkki on Pohjoismaiden ainoan farkkutehtaan keiteleläisen M.A.S.I Companyn kanssa alkanut yhteistyö, jossa nämä suomalaiset yritykset palvelevat yhdessä pohjoismaisia ja eurooppalaisia vastuulliseen tuotantoon panostavia designer-merkkejä.
Palkintoraadin mukaan Pure Waste Textiles Oy edustaa tulevaisuuden trendejä: ekologisuutta ja kierrättämistä sekä kotimaista työllistävyyttä, vaikka yrityksen tuotteita ei vielä valmistetakaan Suomessa. Kierrätys on kuitenkin tehtävä siellä, missä kierrätettävää on. Jatkossa yrityksen toimintamalli mahdollistaa myös lähialueille materiaalitehokkaampaa tekstiili- ja vaatetusteollisuutta.
Palkinnon luovuttaneen Tekstiili- ja vaatetusteollisuus Finatex ry:n toimitusjohtajan Anna-Kaisa Auvisen mielestä on erityisen hienoa, että suomalainen tekninen innovaatiovoima ilmenee näinkin perinteisessä tuotannossa luoden uutta yrittäjyyttä ja työtä sekä herättäen suurta kansainvälistä kiinnostusta.

Palkinnon vastaanottanut Määttä arvostaa suuresti, että Finatex valitsi Pure Waste Textiles Oy:n palkinnonsaajaksi monien muiden potentiaalisesti ja kiinnostavien kotimaisten alan toimijoiden joukosta. – Me haluamme olla osa globaalia teollisuudenalaa ravistelevaa murrosta, uutta teollista vallankumousta, jossa lähialuetuotanto ja tuotteiden todelliset ympäristökustannukset otetaan huomioon. On hyvä muistaa, että jäte on ainoa lisääntyvä raaka-aineresurssi maapallolla ja me haluamme olla mukana palauttamassa näitä valtavia tekstiilijätevuoria takaisin korkealaatuisiksi raaka-aineiksi ja tuotteiksi.

En voi lakata miettimästä tuota lihavoimaani lausetta: 2700 litraa versus 0 litraa vettä. Onhan se nyt ihan hillitöntä!

Tosi hienoa, että Pure Waste noteerattiin Suomessa näin nopeasti. Usein kun tuntuu, että kotimaiset innovaatiot ja kyvyt bongataan maailmalla ennen kuin täällä reagoidaan.

Onnea Pure Waste!