Menu

Parkkikset puistoiksi: parklet

Taannoisella Kalifornian matkallani, San Franciscossa, törmäsin nerokkaaseen oivallukseen: parkletiin. Näitä on Friscossa siellä täällä ja asialla on kaupunki, joka on päättänyt pyhittää osan parkkipaikoista yleisiksi hengailualueiksi. Vastaavat sopisivat Helsinkiin, jossa kesäaikana on hankala löytää kivoja terasseja. Ja etenkin paikkoja, joissa voisi nauttia kaupungin sykkeestä ilman, että on ostettava kahviloista tai ravintoloista jotakin. Toki voi mennä eväineen puistoihin, mutta kaupunkikulttuurille olisi kyllä piristysruiske, kun saataisiin ihmiset oleilemaan kadunpätkillä, joilla muuten ei ole viheralueita tai ulkoruokailumahdollisuuksia.

(Oma asiansa on se, miten Helsingin kaupunki tällaiseen suhtautuisi, niille rakkaille peltilehmille kun pitää olla tilaa, mutta mikäli parkkipaikoista voitaisiin karsia, istuisi tännekin muutama parklet loistavasti.)

kc-parklet2

kc-parklet1

Ylemmässä kuvassa etualalla on fillaripaikkoja, mikäli ihmettelet oudon näköisiä telineitä

Parkletin idea on melko simppeli: otetaan 2-3 parkkiruutua ja laitetaan tilalle terassi. Terassit ovat erilaisia, kuten jo o näistä muutamasta kuviastani näkee. Jotta homma havainnollistuisi paremmin, nappasin näytille pari kuvaa Flickristä, San Francisco Planning Departmentin sivuilta.

kc-parklet3

kc-parklet4

kc-parklet8

kc-parklet6

kc-parklet5

kc-parklet7Kuvat: SF Planning (Kay Cheng)

Joissakin parkleteissa on vain istumapaikkoja ja osassa myös pöytiä. Osa on enemmän baarihenkisiä, korkeine tiskeineen ja tuoleineen. Myös fillareille on parkleteissa paikkoja ja viherkasvejakin niissä on.

Parklet ei ole sidottu yritykseen, jonka edustalle se on sijoitettu, vaan kaikki parkletit ovat kaupunkilaisille julkista ja yhteistä tilaa. Ihan nerokasta! Kuinka helposti saataisiinkaan elävöitettyä Helsingissäkin monia kadunpätkiä sillä, että porukka voisi istahtaa hengaamaan ja nauttimaan kaupungista ulkona. Tällaiset parkletit voisi tuoda mestoille huhtikuussa ja roudata pois talven tieltä. Lumikinoksille kun kuitenkin tarvitaan talvella tilaa. Kukapa parkleteissa räntäloskapaskassa viihtyisikään?

Me nautimme pizzaa pienen pizzerian terassilla, jossa oli vain kolme pientä pöytää. Vastapäätä oli julkinen parklet, jonne iso osa raflan asiakkaista meni pizzasiivuineen, ravintolan terde kun oli minimaalinen. Tässä tapauksessa julkinen parklet aivan varmasti palveli myös yrittäjää sen sijaan, että porukka vain mutustelisi omia eväitään. Osa teki toki sitäkin, mutta ketäpä se haittaisi?

kc-frisco.pizza

Muistatteko Rautatieaseman ihmepuutarhan? Vihreäksi keitaaksi muutettu asema vaikutti ihmisiin silmin nähden ilahduttavasti ja porukka jopa vietti aikaansa asemalaitureilla, siellä kun noin muuten ei tee mieli olla kuin sen aikaa mikä on pakko.

Parkletin suomennos voisi olla puistoke tai puistonen ja minä haluan tällaisia Helsinkiin! Twitterissä jo pommitinkin tuttuja kaupunginvaltuutettuja ja vaikuttajia, voi kun joku ottaisi tästä kopin. Ehkä jonkinlaisen liikkeen voisi pykätä pystyyn ihan näin kansalaisvoiminkin, kuka haluaisi vetää projektia?