Menu

Bussi + taksi = Kutsuplus

Meillä ei ole — emmekä halua omistaa — autoa ja siksi olemmekin asettuneet perheeni kanssa asumaan hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrelle. Malmilta pääsee 20 minuutissa junalla ytimeen ja bussit menevät melkein kotiovelta 10-20 minuutin välein. En koskaan katso aikatauluja, kävelen vaan pysäkille ja hyppään ekaan menopeliin joka on matkalla oikeaan suuntaan. Jos suomalaiset yksityisautoilijat haluttaisiin eroon peltilehmistään (tai edes vähentämään niiden käyttöä), pitäisi kaikkialla olla yhtä hyvä julkisen liikenteen verkosto kuin mitä itse saan käyttää. Elämä ilman autoa on aika helppoa ja hätätapauksessa sellaista voi lainata vaikka naapureilta tai vuokrauspalvelusta.

(Omistimme auton kahden vuoden ajan, mutta myimme sen heti kun vauvasta oli kasvanut tyyppi, jonka kanssa julkisten käyttö vähän kauemmaskin onnistuu mukavasti. Ymmärrän siis hyvin myös autoilijoita, koska meilläkin oli pari vuotta sitten tilanteita, että ilman autoa ei pärjätty — vaikka asuimme Helsingin kantakaupungissa.)

kc-mokkiMun paratiisi: kunpa pääsisin sinne vaan helpommin!

Ei silti, en minä kätevästi kaikkialle pääse. Esimerkiksi kesäsiirtolamökilleni Lauttasaareen pääsen julkisilla tuskaisen hitaasti: ensin junalla ytimeen, sieltä metrolla Ruoholahteen, josta bussilla mökin suuntaan ja viimeinen pätkä kävellen. Kun möksälle mennessä on aina mukana monta laukkua ja 3-vuotias, ei lähes tunnin reissu suuntaansa, kolmella eri julkisella välineellä suoritettuna tunnu houkuttelevalta. Raahaa nyt multasäkkejä rullaportaissa. Juu en. Yleensä menemmekin mökille autolla, jota lainaamme kesällä vanhemmiltani.

Joku voi toki ajatella, että onpas kaupunkilaisella naurettava ongelma, mutta on se vaan niin, että käyn mökillä tosi harvakseltaan juuri siksi, että sinne kestää niin kauan ja koska homma on niin vaivalloista. Kun reissun taittaa julkisten sijaan autolla, selviää matkasta 25 minuutissa. Ovelta ovelle.

Olemme kaavailleet autonvuokrauspalveluiden jäsenyyttä, mutta homma on jäänyt, koska ne tuntuvat liian kalliilta suhteessa siihen, että tarvitsemme autoa todella harvoin. Siksi innostuinkin Suomen Blogimedian kautta tuleesta yhteystyöehdotuksesta: Kutsuplus-palvelu* on kuin taksin ja bussin yhdistelmä: tilaat Kutsuplus-bussin minne haluat (aikaisintaan 1h ennen toivottua lähtöaikaa) koska tahansa klo 6-23 välillä, ja palvelu yhdistää sinut ja muut palvelunkäyttäjät, jotka ovat samoihin aikoihin matkalla samaan suuntaan.

kc-kutsuplusKuva: kutsuplus.fi

Helsingin seudun liikenteen Kutsuplus-palvelu on uudenlainen älykäs liikkumismuoto, jossa samaan suuntaan kulkevia matkustajia voidaan kuljettaa samalla ajoneuvolla. Kutsuplus-palvelu on tarkoitettu helpottamaan ja sujuvoittamaan liikkumista uudella älykkäällä tavalla ja ajan myötä vähentämään liikenneruuhkia.

Matkustaja tilaa matkan valitsemallaan laitteella ennen lähtöajankohtaa, ja pikkubussi noutaa hänet lähimmältä pysäkiltä ja vie perille sovitulle pysäkille.  Bussissa on asiantunteva kuljettaja ja matkustamon varustelu mahdollistaa esimerkiksi työnteon matkan aikana.

Nerokas idea! …Mutta toimiiko se?

Skeptikko löytää tästä heti monta aukkoa… Isoin mutta on se, että toistaiseksi palvelu toimii vain kehä I:n sisäpuolella. Palvelukartan mukaan bussi ei siis kurvaa esimerkiksi kotinurkilleni Malmille, joka tietenkin on aika iso miinus tuota nimenomaista mökkireissua ajatellen. Tiedän kuitenkin, että palvelu on alkuvuodesta laajenemassa lännen suuntaan, joten ehkä laajennusta itäänkin päin on odotettavissa? Palvelu kun on vasta kokeiluvaiheessa ja sitä kehitetään saadun palautteen perusteella. Ehkä Malmikin saadaan vielä mukaan… Aika lähelle Kutsuplus jo tulee: raja kulkee Pihlajamäen ja Malmin välillä.

kc-kutsuplus1Optimisti kun olen, kokeilin silti palvelun hintalaskuria, ja sain kuin sainkin kodin ja kesämökin välille hinta-arvion! Säästö-hintavaihtoehdolla komen hengen reissu himasta mökille kustantaisi 22,11 €. Tämän mukaan Kutsuplus siis liikkuisi sittenkin Malmille saakka! Saanen lisätietoa pian ja palaan sitten asiaan, josko mökkireissu palvelua hyväksi käyttäen onnistuisikin. Jos taittaisimme matkan vuokra-autolla tai esimerkiksi taksilla, maksaisi matka puolet enemmän, joten oikein riemusta kiljun, jos todella voimme tulevaisuudessa pakata itsemme tilausbussiin ja pulittaa vain parikymppiä suorasta yhteydestä! Testasin myös, mitä maksaisi ajo kotoa työhuoneelleni Kallioon, jonne kiireessä menen toisinaan taksilla ja maksan 25 €. Kutsuplussalla 7,44 €!

Matkan maksaminen tapahtuu etukäteen matkaa tilattaessa. Hinta muodostuu kiinteästä osasta ja suoran reitin pituuden mukaisesta veloituksesta. Suoralla reitillä tarkoitetaan sellaista järjestelmän laskemaa reittiä, johon ei tehdä ylimääräisiä mutkia muiden matkustajien takia.

Matkan lopullinen hinta voi hieman vaihdella vuorokauden ajasta riippuen.

Harmittaa, kun en voi vielä jakaa teille konkreettisia käyttökokemuksia, mutta ehkä jo reilun viikon päästä olen viisaampi. Jos haluat lukea muiden käyttökokemuksia, löytyy Kutsuplussan blogista mm. Suomen Blogimedian Jussin ja Hannen sekä Kulutusjuhlan Marin ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin kokemuksia Kutsuplussasta. Palaan asiaan itsekin vielä — piipahdan eka vaan lomalla Lapissa. 😉

*Suomen Blogimedian sisältöyhteistyökumppani, postauksen kirjoittamisesta on siis saatu palkkaa.