Menu

Terveellisiä smoothieita lapselle

Söin vastikään Islan kanssa kasvisravintola Silvopleessa. Naapuripöydän rouva kommentoi 3-vuotiaan mieltymystä tuorepuristettuun porkkanamehuun, että kun oma lapsenlapsi ei sitten millään tykkää vihanneksista. ”Sehän on smuutia!” huudahti lapseni imaistessaan lasinsa lähes tyhjäksi yhdellä huikalla (ja melkein kuin tehdäkseen ekstravaikutuksen, tarttuessaan heti perään parsakaaliin). Olin ostanut porkkanamehun oikeastaan itselleni ja ajatellut maistattaa sitä skidilläkin, mutta eipä jäänyt äidille kuin hörppy.

Pari viikkoa takaperin olimme Tallinnassa, jossa Swissotellin mielikuvituksetonta aamupalaa piristivät tuorepuristetut mehut. Minulle on suurta luksusta saada tuoreista vihanneksista tai hedelmistä tehtyä, sokeroimatonta mehua, sillä harvoja asioita vihaan maailmassa niin paljon kuin tiivistemehulitkua. Kotioloissa en juurikaan mehuja juo, mielummin syön hedelmät, vihannekset ja marjat kokonaisina.

kc-tallinnassa

Swissotellin maisemat voittivat aamiaisbuffan

Lapset ovat kuitenkin usein mehujen ja smoothieiden perään. Kaikki mikä on makeahkoa ja on juotavissa pillillä, uppoaa useimpiin skideihin. Omani ei ole poikkeus.

Etenkin näin flunssakaudella koitan vähintään kerran päivässä tehdä Islalle smoothien, jossa on kaikenlaista terveellistä. Inkivääri, basilika, tammenlehtisalaatti, selleri, pinaatti ja monet muut maistuvat lapselleni loistavasti imaistuna, mutta pureskeltuna hän ei niitä kurkusta alas saa. Ymmärrän sen täysin. Mutta sen sijaan että yrittäisi pakottaa lasta pureskelemaan salaatinlehteä terveellisyyden nimissä, kannattaa huijata hänet nauttimaan raaka-aineet ihan oma-aloitteisesti, smoothien muodossa.

Esimerkiksi avokado-varsiselleri-inkivääri-tammenlehtisalaatti-omena-basilika -cocktail uppoaa Islaan helposti. Itselleni teen vastaavan tällä reseptillä.

kc-vihannekset.blenderissa

Sen lisäksi että kasvikset saa blenderillä lapselle mieluisaan muotoon, nopeuttaa se myös ruokailua valtavasti. Aamulla smoothie on perheemme aamiaisvaihtoehtojen ylivoimainen voittaja, koska lapsen saaminen päiväkotiin nyt vaan vie aikaa. You parents, you know…

Olen itse asiassa alkanut himoita viime aikoina raakamehukonettakin, osittain juuri Silvopleen taivaallisen porkkanamehun vuoksi, mutta kun ei täällä keittiössä ole tilaa uusille vehkeille, pahus sentään! Mistä saisin lisää pöytätilaa?

Mikäli omaa lastasi pitää välillä vähän huijuuttaa, voit kokeilla vaikka tätä. Tällä Isla aloitti aamunsa tänään, voilla päällystetyn hapankorppuviipaleen siivittämänä:

Porkkana-omenasmoothie

  • 1 dl porkkanamehua (käytin Biotta-merkkistä)
  • 1 dl turkkilaista jogurttia (käytin Turkisk ”partaäijäjogurttia” luomuna)
  • 2 rkl omena-tähtianishilloa (tehty itse, resepti on tämä, heitä vaan keittovaiheessa sekaan pari tähtianista)
  • 1/3 banaani
  • tuoreen sitruunan mehua
  • vettä tarvittaessa
  • (tuoretta basilikaa)
  • (tuore inkivääri)

Minulla on aina jääkaapissa itse tehtyä omenahilloa, joka sopii täydellisesti smoothieenkin. Syksyllä keitin satsin omppuja tähtianiksen kanssa ja tuli aivan taivaallisen herkullista, mutta en löytänyt reseptiä blogista! Enkö tosiaan jakanut sitä teille? Käytännössä et tarvitse kuin omenaa, vettä ja tähtianiksia, jotka keitetään yhteen ja soseutetaan — tosin anikset noukitaan pois ennen soseuttamista. Maku on jotain aivan älytöntä. Voisinpa maistattaa sitä teille blogin kautta. 😉

Koska tätä hilloa/sosetta on aina jääkaapissa, on lapsi helppo ruokkia lennossa. Sosetta, paksua jogurttia, porkkanamehu, banaani ja yrtit blenderiin, surautus ja lasiin. Laiskan äidin aamupala jälkikasvulleen valmistuu nopeasti.

Basilika ja inkivääri ovat reseptissä sulkeissa, koska ne kannattaa ehkä jättää aluksi pois, ellei lapsi ole tottunut niiden makuun. Toki tuore omena on hilloksi keitettyä terveellisempää ja tuore porkkana samaaten ja jos omaa tehokkaan blenderin, niin kasvikset tuoreena sekaan vaan. Edellämainittuja syödään meillä tuoreena päivittäin, mutta toisinaan väännän smoothien ihan siitä, mikä sattuu käteen osumaan, tämän aamun tekele oli sellainen ja todella herkullinen. Itselleni tein saman smoothien, korvasin vaan lehmänmaitojogurtin soijajogurtilla.

kc-2xsmoothie

Näin taas aamupala sai aikaan impulsiivisen blogauksen ja nyt onkin aika mennä ekaa kertaa viikkoon salille. Kuinka kaipaankaan hikoilemista! Olen kärsinyt lauantaiaamusta saakka äänihuulten tulehduksesta ja kamalasta yskästä ja ollut käytännössä mykkä viikon verran. Nyt olo on taas terve ja puhumiseni melkein normaalia, crosstraineriin siis!