Menu

Vatsavaivat yleistyvät

Silloin kun olen liian kiireinen kirjoittamaan kunnon blogausta, palvelee onneksi mikroblogini FB:n puolella. Kommentoitte aktiivisesti mm. Helsingin Sanomien juttua nuorten lisääntyneistä suolisto-ongelmista, johon Kempparin FB-ryhmästä linkkasin. Sormet syyhyävät päästä aiheeseen käsiksi täällä varsinaisella tontillakin!

Kuten moni varmaan muistaa, on koko blogini alkanut vatsaongelmien myötä. Alunperin perustin Kemikaalicocktailin siksi, etten vyöryttäisi kaikkea vehnä-maito-hiiva-sokeri-lisäaine -asiaa vain lähipiirin harteille. Luetuimpia postauksiani on yhä elokuussa 2008 kirjoittamani Ratkaisu selittämättömiin vatsavaivoihin.  Suosittelen sitä vielä, vaikka Noora vuonna 2008 kirjoittikin vähän nuoremman ihmisen kynällä kuin Noora vuonna 2013. Asia on silti kohdillaan, suosittelen lämpimästi.

kc-maha

Otin tämän kuvan joskus keväällä, Oikotie Optimaaliin -ohjelmassa aloittaessani. Ideana oli seurata oman keskivartalon kehittymistä, mutta nyt kuva sopii kuin napa vatsaan tämän postauksen yhteyteen. Kun suolisto voi hyvin, ei vatsa turpoa ja kipuole, ja kun kaikki energia ei menee vatsaoireiden murehtimiseen, voi harrastaa vaikka mitä, esimerkiksi salihommia. Vuonna 2008 murehdin usein etukäteen, että joudunko salille/jumppaan turpomahaisena vai en. On vaikea treenata ja voida hyvin, jos maha on kuin ilmapallo.

Viitaten Hesarin juttuun: mikäli langoilla on äiti tai isä, jonka nuorella on suolisto-ongelmia, tutustuttakaa nuorenne maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Se auttaa monia ja kun vatsa on kunnossa, voi mukaan alkaa lisätä raaka-aineen kerrallaan. Itselleni esimerkiksi sopii kaura ja ruiskin jossain määrin, mutta vehnä ei — ainakaan hiivan kanssa miksattuna. Ruokavaliohommat ovat todella henkilökohtaisia, eikä kaikki sovi kaikille, mutta gluteeni ja prosessoitu lehmänmaito, niistä kannattaa hankkiutua ensimetreillä eroon. Ihan vaan vaikka neljän viikon ajaksi. Niin ja energiajuomat ja lisäainecocktailmakeiset…

Jatkan tästä enemmän ensi kerralla, nyt unta palloon.

Psst… Omia kokemuksia aiheesta saa jakaa myös täällä blogin puolella, vaikka moni kommentoikin jo FB:ssä!