Menu

Lähimatkailuvinkki: Salo

Olen viettänyt viikonlopun vanhempieni luona Salossa ja sain vihdoin finalisoitua blogauksen, jota aloin vääntää jo kesällä.

Synnyinkaupungillani Salolla ei ole viime aikoina mennyt hyvin ja city on parhaillaan säästökuurilla, joten kaikki tänne tuodut eurot ovat tervetulleita. Olen seurannut surullisena entisen kotikaupunkini keskustan liiketilojen autioitumista ja siksi teen nyt voitavani ja kerron, miksi Salossa kannattaisi piipahtaa. Täällä saa nimittäin mainiosti kulutettua vaikka yhden lauantaipäivän. Turusta pääsee junalla Saloon 30 minuutissa ja Helsingistä junailee Saloon 1,5 tunnissa. Salosta löytyy paitsi MAHTAVIA kirpputoreja, myös Suomen paras kenkäkauppa. Kaupunki on todellakin visiitin arvoinen. Omat eväät tosin kannattaa pakata mukaan.

kc-matot

Muutaman euron mattolöytöjä Salon Fidalta

Kirppikset. Olen usein lesoillut Salossa tehdyillä kirppislöydöillä ja taas olisi plakkarissa vaikka kuinka monta blogausta. Parhaat löydöt teen yleensä Salon Fidalla. Myös Suurkirppis, Radio-kirppis ja Aarresaari kannattaa tsekata. Sain myös vastikään lukijalta vinkin, että noin 30 minsan päässä Salosta, Sauvossa, on mahtava vintagekauppa nimeltä Alles Gute Vintage. En ole itse sinne vielä ehtinyt, mutta kuulemma on kokemisen arvoinen paikka.

Iltatori. Salon tori on kaupunkilaisten olohuone ja etenkin kesäaikaan tori on tupaten täynnä — torstaisin. Silloin järjestetään iltatori, joka on paikallisille ja kesämökkiläisille aina iso juttu. Kyseessä on markkinahenkinen tapahtuma, jossa on paikalla paljon kirppismyyjiä, mutta myös krääsäkauppiaita. Aina on lisäksi esiintyjä, kaikkea Cheekistä Arja Korisevaan. Iltatorilla kannattaa ehdottomasti tehdä rundi, jos on ollenkaan kirppisorientoitunut.

kc-markkinat

Salon syysmarkkinat maailmanpyörästä käsin

Tänä viikonloppuna järjestettiin legendaariset Salon markkinat, jotka ovat yhä yhtä mahtava tapahtuma kuin lapsuudessa: helppoheikit pakkaavat valintasi mukaan kassiin paperituotteita tai karkkia (kuka oikeasti ostaa säkin paperia?), metrilakumyyjiä löytyy torilta lakumitan välein, hattara tuoksuu, musiikki raikaa tivolilaitteista ja teinit paukuttelevat papatteja. Ekaa kertaa olin itse markkinoilla lapseni kanssa. Se oli vähän hämmentävää —mutta kivaa! On pakahduttavaa katsoa vierestä ihmistä, joka on elämänsä ekaa kertaa maailmanpyörässä.

kc-maailmanpyora

Mikäli et osu kaupunkiin kesätorstaina tai markkinoiden aikaan, käy kuitenkin torimunkilla: Kurilan munkit ovat käsite.

Kulttuuri. Salon Veturitalli-taidemuseossa on usein kiinnostavia näyttelyitä. Nimensä mukaan vanhan veturitallin tiloihin rakennettu näyttelytila on ihana tiiliseinineen ja torneineen. Kannattaa käydä! Mikäli haluat leffaan, suosittelen elokuvateatteri Bio Jännää. Se on niistä kahdesta leffateatterista se parempi. Olin Jännässä duunissa lukioaikoina ja Jännä on siitä mainio mesta, että se on Suomen viimeisiä itsenäisiä leffateattereita. Arvostan!

kc-biojanna

Kirjasto. Salon kirjasto on — tai on ainakin monena vuonna ollut — kaupungin  asukasmäärään nähden Suomen lainatuin. Omassa nuoruudessani kokoonnuttiin usein kirjaston pihalle siinä missä nykyään teinit hengaavat ostareilla. Kirjasto on Salossa yhä keskeinen tapaamispaikka. Harmillista vaan on, että kaupungin ollessa säästökuurilla, oli kirjasto suljettu koko kesän. Lomalaista harmitti. Nyt kirjasto on taas auki normaalisti.

kc-muotikatu

Just niin muodikas city kuin miltä näyttää

Shoppailu. Oi mistä aloittaisin? Ehkä Muotikadusta. Salon pääkatu, Turuntie (joen toisella puolen Helsingintie), on nimetty Muotikaduksi. Ei hajuakaan miksi. Turuntiellä kun ei muotiliikkeitä enää juuri ole.  Mutta yksi maan parhaista kenkäkaupoista kylläkin!

kc-zapato1

Zapato tiedetään jalkineammattilaisten ja kenkäfanaatikkojen keskuudessa ympäri Suomen ja täältä ostin mm. omat lempparisandaalini pari kesää sitten. Kun ne vilahtivat blogissa ihan muussa asiayhteydessä, oli joku heti utelemassa, että mistä kengät ovat. Zapatossa on paljon sellaisia merkkejä, joihin ei Suomessa muualla törmää ja eilen lauantainakin liikkeessä oli muutama porukka Turusta saakka. Zapato on keskittynyt espanjalaisiin merkkeihin, joista moni on aika pieniä ja tuntemattomiakin — loistava homma. Ostin itselleni nämä Panama Jack -bootsit (tämä ei tosin ole tuntematon pikkubrändi) ja ilahduin siitä, että nekin on tehty käsin Espanjassa, tähän tapaan.

Näyttökuva 2013-09-28 kohteessa 22.22.59

kc-zapato

Sopivat kimppaan Globe Hope -takin kanssa. Ylempi kuva: panamajack.es.

Kenkien lisäksi Zapato myy vaatteita: Filippa K, Day, Philosophy Blues Original, Boomerang jne. löytyvät tästä kenkäkaupaksi profiloituneesta putiikista — onneksi. Salossa ei nimittäin ole juuri ketjuliikkeiden lisäksi kiinnostavia vaatekauppoja — paitsi vaatekauppa Marttila. Ihan siinä Zapaton kyljessä. Että se siitä Muotikadusta. Mainitaan nyt kuitenkin Vilhonkadun Marimekko ja Plaza-osarilta löytyy sitten Henkkamaukkaa, Lindexiä, Seppälää jne. Sokos siinä kyljessä. Salon muotitarjonta on aika ketjupainotteista, valitettavasti.

kc-ps

Zapaton lisäksi käyn aina Salossa ollessani torin kupeen Herkku ja lahja Murenassa (hakemassa luomut juustot ja lihat) sekä kookosvesi- ja pähkinäostoksilla Punnitse & Säästässä (löytyy Plazasta). Usein piipahdan myös luontaistuotekauppa Vita Plazassa ja … noh… en juuri muualla.

Luonto. Salossa mainiota on se, että vajaan 10 minuutin päässä ydinkeskustasta on lande. Kesällä on erityisen mahtavaa ajella lähiseuduilla ja poiketa uimaan jossain alueen monista järvistä.  Vuohensaaressa on leirintäalue, josta pääsee ihan hetkessä ydinkeskustaan.

imgKuva: wiurilankartano.com

Wiurilan kartano. Wiurilan kartano mainitaan historiankirjoissa jo 1400-luvulla — paikka on aivan mieletön. Mesta onkin suosittu hää- ja juhlapaikka, mutta kannattaa piipahtaa ihan vaan pihalaamma käyskentelemässäkin. Kartanossa toimii myös ravintola, hostelli, kartanopuoti, vierestä löytyy iso golfkenttä ja hevostallit. Tänne ei ihan jalkaisin Salon keskustasta pääse — ja Wiurila onkin maantieteellisesti Halikon puolella — mutta jos liikut autolla, tee ihmeessä miniretki Wiurilaan.

Häntälän notkot. Tämäkään kohde ei ole Salon rajojen sisäpuolella, mutta niin lähellä, että on pakko hehkuttaa. Luonnonsuojelualueen maisemat ovat Suomessa aivan poikkeukselliset: maisema on kuin Alpeilta, vuoret vaan puuttuvat.

Somero - Häntälän notkot

kc-luolamiehenblogi.hantala

kc-yle.hantala

Kuvat: Wikipedia, luolamiehen blogi ja Yle / Juha Laaksonen

Häntälä on ihan must ulkoilmassa viihtyvälle, mutta muista pakata omat eväät mukaan. Sama pätee melkein koko Saloon. Valitettavasti syntymäkaupungissani ei kovin kummoisia ravintoloita ole, kebab-mestoja tosin on noin 100. Pari poikkeusta onneksi on: Krassia voin suositella! Salon ainoa kala-kasvisravintola on ihan ok. Ja jos haluaa ruokailla fiinimmin, suosittelen Salon seurahuonetta. Niin ja kahvila Toinen Keksi; sieltä saa hyvät salaatit, keitot ja ihanat leivonnaiset.

Ehkä Salossa on vielä näidenkin lisäksi jotakin mahtavaa, vinkatkaa salolaiset jos unohdin jotakin!

Häntälä ja Wiurila vaatii alle auton, muuhun voit tutustua jalkaisin. Hyppää aamulla junaan Turussa tai Helsingissä –> alta aikayksikön olet perillä –> vietä kiva lauantaipäivä Salossa –> ruokaile Krassissa –> pengo kirpparit –> hiplaa kenkiä Zapatossa –> leikkauta hiukset murto-osalla siitä hinnasta kuin Helsingissä (vaikka parturi-kampaamo Headlinessa) –> hyppää junaan ja olet kotona iltahippailujen aikaan. Baariin täällä ei kannata mennä.

Voi Salo, kyllä sä vielä tokenet!